Home » Hondenrassen » Afghaanse Windhond   Een van de meest in het oog springende van alle hondenrassen, de Afghaanse windhond is een afstandelijke en waardige aristocraat van sublieme schoonheid. Ondanks zijn koninklijke uiterlijk, kan de Afghaan een vertederende streep van dwaasheid en een diepe loyaliteit vertonen.

Over de Afghaanse Windhond

Sinds de oudheid staan ​​Afghaanse honden bekend om hun elegante schoonheid. Maar de dikke, zijdeachtige, vloeiende jas die de kroon van het ras is, is niet alleen voor de show – het diende als bescherming tegen het barre klimaat in bergachtige gebieden waar Afghanen oorspronkelijk hun geld verdienden. Onder de glamoureuze buitenkant van de Afghaan bevindt zich een krachtige, behendige hond – tot 27 centimeter op de schouder – gebouwd voor een lange dag jagen. Hun enorme pootjes dienden als schokdempers op het straffende terrein van hun vaderland.


De Afghaanse windhond is een speciaal ras voor speciale mensen. Een rasexpert schrijft: “Het is niet het ras voor alle toekomstige hondenbezitters, maar waar de combinatie van hond en eigenaar klopt, kan geen enkel dier de Afghaanse hond als huisdier evenaren.

afghaanse windhond hondenras

De Afghaanse Windhond in het kort

De Afghaanse windhond is een aristocraat, zijn hele uiterlijk een van waardigheid en afstandelijkheid zonder sporen van eenvoud of grofheid. Hij heeft een rechte voorkant, trots gedragen hoofd, ogen starend in de verte als ter herinnering aan vroeger. De opvallende kenmerken van de ras-exotische of “Oosterse” uitdrukking, lange zijdeachtige topknot, eigenaardig vachtpatroon, zeer prominente heupbeenderen, grote voeten en de indruk van een ietwat overdreven bocht in de knie vanwege overvloedige broekspijpen – vallen duidelijk op , waardoor de Afghaanse windhond het uiterlijk heeft gekregen van wat hij is, een koning van honden, die door de eeuwen heen trouw is gebleven aan de traditie.

Voeding voor de Afghaanse Windhond

De Afghaanse windhond moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit , commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Als zichthonden hebben Afghaanse honden van nature een slanke lichaamsbouw en hun uitstekende heupbeenderen zijn een uniek raskenmerk, geen teken van ondergewicht. Dat gezegd hebbende, Afghaanse honden zijn atletische, actieve honden, dus houd er rekening mee dat uw hond voldoende goede voeding krijgt om aan zijn behoeften te voldoen. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Afghaanse puppy’s hebben korte, donzige vachten (inclusief schattig gezichtshaar genaamd “apen snorharen”) die weinig onderhoud vereisen. Ze blijven echter niet lang zo. Zoals te verwachten is, heeft de lange, zijdeachtige vacht van een adolescent of volwassen Afghaan regelmatig verzorging nodig . Enkele uren per week borstelen zijn nodig om het haar vrij te houden van klitten en matten, en om eventueel vuil te verwijderen. Het haar schoon en matvrij houden is de sleutel om de glorieuze vacht van de Afghaan er op zijn best uit te laten zien. Regelmatig baden , met shampoo en conditioner, is ook vereist. Zoals alle rassen moeten Afghanen hun nagels laten knippen en hun tanden regelmatig poetsen.

Oefeningen voor de Afghaanse Windhond

Omdat Afghanen windhonden zijn, gefokt om te jagen en prooi te jagen op zicht, zullen ze een sterk instinct hebben om weg te rennen in het nastreven van waargenomen prooi; van de riem af lopen is niet aan te raden. Korte wandelingen bieden niet genoeg beweging voor dit atletische ras, en sommige eigenaren nemen hun aangelijnde Afghanen mee op lange runs zodra ze volwassen zijn. In het ideale geval zou een Afghaan de mogelijkheid moeten hebben om meerdere keren per week in een groot, afgesloten gebied opraken. Afghanen zijn lang, mager en sterk, waardoor ze uitstekende springers zijn, dus hun trainingsruimte moet een hoog, veilig hek hebben.

Een jonge Afghaanse Windhond opvoeden

Afghanen zijn onafhankelijk, waardig en afstandelijk in het algemeen, maar ze zijn aanhankelijk en extreem loyaal aan mensen waarmee ze een band hebben. Deze loyaliteit kan het voor een Afghaanse volwassene moeilijk maken zich aan te passen aan een nieuw huis. Aan de andere kant kan het hen redelijk gemakkelijk maken om te huisvesten, omdat ze hun eigenaars willen behagen. Tenzij gehoorzaamheid of behendigheidswedstrijd een doel is, is het algemeen voldoende om basiscommando’s te leren, zoals komen, zitten en blijven. Eigenaren van Afghaanse honden wijzen er vaak snel op dat geen enkele hoeveelheid training het jachtinstinct van het ras zal overwinnen om af te breken tijdens een achtervolging met hoge snelheid.

Sighthounds zoals Afghanen hebben van nature weinig voorraden lichaamsvet, dus ze zijn meestal gevoelig voor anesthesie; rasexperts raden aan een dierenarts te zoeken die bij windhonden is gewild voor chirurgische ingrepen. Net als andere honden met een diepe bovenlijf, kunnen Afghaanse honden een opgeblazen gevoel , een plotselinge en levensbedreigende zwelling van de buik ervaren , en eigenaren moeten zichzelf informeren over de symptomen en wat te doen bij een opgeblazen gevoel.


Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie
Schildklier evaluatie

De geschiedenis van de Afghaanse Windhond

Dit is een heel oud ras. Sommige autoriteiten beweren zelfs dat de Afghaanse windhond het oudste ras van rashonden is. (Een oude mythe zegt dat een groep Afghaanse honden de hoektand op de ark van Noach vertegenwoordigde.) Omdat het ras een paar duizend jaar ouder was dan de geschreven geschiedenis en omdat het werd ontwikkeld in enkele van ’s werelds meest afgelegen gebieden, de exacte tijd en plaats van herkomst in het uitgestrekte gebied dat nu Afghanistan, India en Pakistan is, zal nooit bekend worden. Wat we wel weten, is dat Afghanen eeuwenlang ruwe, vlootvoetige jachtgenoten en statussymbolen van royals, stamhoofden en aristocraten in de bergkoninkrijken van Azië waren. Afghaanse honden behoren tot de subcategorie van hondenrassen die bekend staan ​​als windhonden, honden die vertrouwen op hun panoramisch zicht en explosieve snelheid om hun prooi te spotten en na te jagen.

Een onderdeel van de oosterse cultuur sinds het begin van de beschaving, de Afghaanse windhond kwam pas op het einde van de 19e eeuw op het podium van de westerse geschiedenis. Het was toen dat Engelse officieren die terugkeerden uit de verste uithoeken van het Britse Rijk het ras in Europa introduceerden. Tegen het begin van de 20e eeuw was de Afghaan een voorkeursras van de Britse adel.

De Nederlandse hondenclub registreerde zijn eerste van het ras in 1927, maar pas in de vroege jaren ’30 sloeg het ras echt aan bij Nederlandse fokkers en eigenaren. Een van de belangrijkste honden van die vroege jaren in Nederland was een fokpaar geïmporteerd uit Engeland door Zeppo Marx, de jongste van de gekke Marx Brothers. Sindsdien is de bekendheid van de Afghaan in Nederland gebouwd op zijn uitstekende kwaliteiten als huisdier en zijn show-stopping aanwezigheid in de ring. De gigantische sculptuur van Pablo Picasso in Daley Plaza in Chicago toont Kabul, de geliefde Afghaanse windhond van de kunstenaar.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Afghaanse Windhond hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*