Home » Hondenrassen

Hondenrassen op de Nederlandse Hondenrassenwijzer

  Mensen fokken sinds de prehistorie hondenrassen. De eerste hondenfokkers gebruikten wolven om tamme honden te maken. Vanaf het begin fokten mensen doelbewust honden om verschillende taken uit te voeren. Jagen, bewaken en hoeden behoren tot de eerste taken die gretig worden uitgevoerd door het dier dat voorbestemd is om de ‘beste vriend van de mens’ te worden genoemd.

Gedurende duizenden jaren fokten mensen honden in de richting van de fysieke en mentale eigenschappen die het meest geschikt waren voor het verwachte werk. De slanke Greyhound-soorten gefokt om op vloot gebaseerde prooi te achtervolgen, en de enorme mastiff-soorten die worden gebruikt als waakhonden en krijgers, zijn twee oude voorbeelden van honden gefokt voor specifieke taken.

Naarmate mensen verfijnder werden, deden hun honden dat ook. Uiteindelijk ontstonden specifieke hondenrassen, op maat gemaakt om aan de lokale behoeften en omstandigheden van de fokkers te voldoen. De Greyhound, bijvoorbeeld, was het funderingstype voor de immense Ierse Wolfshond en de sierlijke Italiaanse Greyhound. Alle drie hebben ze een duidelijke familiegelijkenis, maar je zou de een nooit voor de ander verwarren.

Dus wanneer is een ras een ras en niet alleen een soort of type hond? De eenvoudigste manier om een ​​ras te definiëren, is door te zeggen dat het altijd “waar fokt”. Dat wil zeggen, het fokken van een rasechte Ierse setter met een andere rasechte Ierse setter zal altijd honden produceren die direct herkenbaar zijn als Ierse setters.

De ideale fysieke eigenschappen, beweging en temperament van elk ras zijn vastgelegd in een geschreven document dat een ‘rasstandaard’ wordt genoemd. De rasstandaard beschrijft bijvoorbeeld de eigenschappen die van een cocker-spaniël een cocker-spaniël maken en geen springer-spaniël.

De Hondenrassen standaard voor elk ras is afkomstig van een ‘ouderclub’, de erkende nationale club gewijd aan een bepaald ras. Eenmaal goedgekeurd door de AKC, wordt een standaard zowel de “blauwdruk” van de fokker als het instrument dat door keurmeesters van hondenshows wordt gebruikt om het werk van een fokker te evalueren. Er zijn meer dan 340 hondenrassen over de hele wereld bekend.

A – Alle hondenrassen met de A

B – Alle hondenrassen met de B

C – Alle hondenrassen met de C

D – Alle hondenrassen met de D

E – Alle hondenrassen met de E

F – Alle hondenrassen met de F

G – Alle hondenrassen met de G

H – Alle hondenrassen met de H

I – Alle hondenrassen met de I

J – Alle hondenrassen met de J

K – Alle hondenrassen met de K

L – Alle hondenrassen met de L

M – Alle hondenrassen met de M

N – Alle hondenrassen met de N

O – Alle hondenrassen met de O

P – Alle hondenrassen met de P

R – Alle hondenrassen met de R

S – Alle hondenrassen met de S

T – Alle hondenrassen met de T

V – Alle hondenrassen met de V

W – Alle hondenrassen met de W

X – Alle hondenrassen met de X

Y – Alle hondenrassen met de Y

Z – Alle hondenrassen met de Z