Home » Hondenrassen » Airedale Terrier   Door zijn grootte kracht en onvermoeibare geest heeft de Airedale Terrier de bijnaam ‘The King of Terriers’ opgeleverd. De Airedale behoort tot de meest veelzijdige hondenrassen ter wereld en onderscheidt zich als jager, atleet en trouwe metgezel.

Over de Airedale Terrier

De Airedale Terrier is de grootste van alle terriërrassen. Mannen staan ​​ongeveer 23 centimeter op de schouder, vrouwen iets minder. De dichte, draadachtige vacht is bruin met zwarte aftekeningen. Lange, gespierde benen geven Airedales een koninklijke lift in hun houding, en de lange kop – met zijn sportieve baard en snor, donkere ogen en netjes gevouwen oren – brengt een scherpe intelligentie over.

airedale terrier

Airedales zijn het beeld van een alerte en gewillige terriër – alleen groter. En, net als zijn kleinere neven in de terriërfamilie, kan hij moedig, vastberaden en koppig zijn. Airedales zijn volgzaam en geduldig met kinderen, maar keren niet terug wanneer ze de haard en thuis beschermen. Dankzij hun beroemde alleskunner, blinken Airedales uit in allerlei sport- en gezinsactiviteiten.


Voeding voor de Airedale Terrier

De Airedale Terrier moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit , commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De Airedale heeft een korte, draadachtige jas die relatief weinig onderhoud nodig heeft. Wekelijks poetsen zorgt ervoor dat de vacht er goed blijft uitzien en heeft het extra voordeel van het verwijderen van dood haar dat anders door het huis zou worden afgeschud. (Sommige mensen met hondenallergieën hebben ontdekt dat ze een woonruimte kunnen delen met een goed geborstelde Airedale zonder symptomen te ondervinden.) Als de wekelijkse sessie matten opduikt, moeten deze worden opgedeeld met de vingers en vervolgens worden geplaagd met een kam. Volledige verzorging – waarbij de hond wordt gebaad , geborsteld en gestript of geknipt – moet drie of vier keer per jaar worden gedaan, hetzij door de eigenaar, hetzij door een professionele trimmer.

Oefeningen voor de Airedale Terrier

Terriers staan ​​algemeen bekend om hun hoge energieniveaus. Gezien het feit dat de Airedale de grootste van alle terriers is, moet die energie worden gekanaliseerd in veilige verkooppunten. Gelukkig spelen Airedales graag met andere familieleden. Een dagelijkse speelsessie van matige lengte, naast wandelingen (of achtertuin tijd) meerdere keren per dag, zou voldoende moeten zijn om te voldoen aan de trainingsvereisten van de Airedale. Airedales spelen goed met kinderen, maar interacties met peuters en kleinere kinderen moeten nauwlettend worden gevolgd. Airedales zijn rangy maar sterk; die kracht, gecombineerd met een onstuimige persoonlijkheid, kan tot ongelukken leiden.

Een jonge Airedale Terrier opvoeden

Vanwege de grootte van de Airedale (hij is een middelgrote hond, maar de grootste van de terriërrassen), kracht en onstuimigheid, wordt gehoorzaamheidstraining sterk aanbevolen. Een Airedale moet ten minste elementaire gehoorzaamheidscommando’s leren , zoals komen, zitten en blijven. De intelligentie van het ras en het feit dat ze nauw met familieleden verbonden zijn, kunnen training gemakkelijk maken. Eigenaren en trainers moeten er rekening mee houden dat een intelligente hond een gemakkelijk verveelde hond is, dus gevarieerde trainingssessies zullen succesvoller zijn dan repetitieve. Ook zal een gemakkelijk verveelde hond die vaak lange tijd alleen wordt gelaten de neiging hebben ongewenst gedrag te ontwikkelen. Het helpt vaak om de hond te voorzien van uitdagend speelgoed dat hem gelukkig bezig houdt.

Gezondheid van de Airedale Terrier

Airedales zijn over het algemeen gezonde honden en verantwoordelijke fokkers zullen testen op gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie , een misvorming van het heupgewricht. De oren van een Airedale moeten regelmatig worden gecontroleerd om vreemd materiaal te verwijderen en een opeenhoping van was te voorkomen, en zijn tanden moeten regelmatig worden geborsteld.


Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Cardiaal onderzoek
Nierziekte DNA-test
Oogarts Evaluatie

De geschiedenis van de Airedale Terrier

Een van de belangrijkste productiecentra van Groot-Brittannië vóór het begin van de 20e eeuw, de Aire Valley ligt in het noorden van Engeland, minder dan honderd mijl van de Schotse grens. Halverwege de 19e eeuw, op het hoogtepunt van de industriële revolutie, fokten de fabriekshanden en molenarbeiders van het dal voor het eerst stoere, duivelse zorg Airedales naar hun eigen imago. (Het is een nette ironie dat de King of Terriers niet door royals maar door arbeiders was ontwikkeld.) Airedales werden gemaakt om grote en onverschrokken jagers van eenden en ratten te zijn, en ongetwijfeld stroperig aan de zijkant.

Passend voor een hond uit een productiegemeenschap was dit een “gefabriceerd” ras: verschillende bestaande rassen gingen in de make-up. Deze omvatten de Otterhounden nu uitgestorven rassen als de Engelse Black and Tan Terrier. Een geoefend oog kan ook sporen van de Irish Terrier en Bedlington Terrier zienin de Airedale. Het is heel goed mogelijk dat setters, retrievers en herdershonden ook een rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van het ras. Airedales dienden in de Britse strijdkrachten met onderscheiding tijdens de Eerste Wereldoorlog als boodschappers, schildwachten en waakhonden.

In Nederland stond het ras bekend als een drie-in-één jachthond, even bedreven in watervogels, gamebirds in het hoogland en bontachtige prooien. Dit zal geen verrassing zijn voor iedereen die ooit een Airedale heeft gehad, omdat de veelzijdigheid van het ras legendarisch is. Ratten, eendenhond, big-game jager, herder, voogd, krijger, acteur, atleet, K-9 politieagent en oppas zijn allemaal banen die op verschillende tijdstippen worden vervuld door de machtige King of Terriers.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Airedale Terrier hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*