Home » Hondenrassen » Akita   Akita is gespierde, dubbelgecoate honden van oude Japanse afkomst beroemd om haar waardigheid, moed en loyaliteit. In haar geboorteland wordt ze vereerd als familiebeschermers en symbolen van een goede gezondheid, geluk en een lang leven.

Over de Akita

Akita’s zijn potige, zwaargebouwde spitzachtige honden van imposante gestalte. Akitas staat 24 tot 28 inch op de schouder en heeft een dichte jas die in verschillende kleuren wordt geleverd, waaronder wit. Het hoofd is breed en massief, en is in balans aan de achterkant door een volle, gekrulde staart. De rechtopstaande oren en donkere, glanzende ogen dragen bij aan een uitdrukking van alertheid, een kenmerk van het ras.


Akita’s zijn rustige, kieskeurige honden. Pas op voor vreemden en vaak intolerant voor andere dieren, deelt Akitas graag hun gekke, aanhankelijke kant met familie en vrienden. Ze gedijen op menselijk gezelschap. De grote, onafhankelijk denkende Akita is bedraad voor het beschermen van degenen van wie ze houden. Ze moeten vanaf de geboorte goed gesocialiseerd zijn met mensen en andere honden.

akita hond

De Akita in het kort

Groot, krachtig, alert, met veel inhoud en zwaar bot. Kenmerkend voor het ras is de brede kop, die een stompe driehoek vormt, met diepe snuit, kleine ogen en rechtopstaande oren naar voren gedragen in lijn met de nek. De grote, gekrulde staart, die de brede kop in evenwicht houdt, is ook kenmerkend voor het ras.

Voeding voor de Akita

De Akita moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit , commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige rasexperts adviseren dat Akitas van 7 jaar en ouder een “licht” of minder calorierijk dieet krijgen als een verdediging tegen mogelijk begin van een nierziekte .

Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat sommige Akitas voedsel bezitterig kunnen zijn en hun voedselkom of snoepjes ver weg van andere dieren of kinderen moeten krijgen.

Uiterlijke verzorging

Akita’s zijn meestal schoon en hebben weinig ‘hondengeur’. Ze hebben geen uitgebreide verzorging nodig, maar hun dikke, luxe dubbele vacht moet minstens een keer per week worden geborsteld om er op zijn best uit te zien. Hoewel Akitas meestal maar minimaal het grootste deel van de tijd werpt, verwacht je dat hun dichte ondervacht twee keer per jaar “blaast”, waar het zo overvloedig zal werpen dat het overal in je huis uitkomt. Gedurende deze tijd helpt het om de hond vaker te poetsen om de dode vacht te verwijderen. De nagels moeten ook regelmatig worden getrimd, omdat te lange nagels pijn en problemen voor de hond kunnen veroorzaken. Vergeet ook niet om vaak de tanden van de hond te poetsen om een ​​tandheelkundige gezondheid te garanderen.

Oefeningen voor de Akita

De Akita is over het algemeen geen zeer actief ras, maar vereist matige lichaamsbeweging. Een jog of een stevige wandeling rond het blok ten minste eenmaal per dag kan voldoen aan de behoeften van de meeste individuen van het ras. Akitas spelen ook graag energiek. Hoewel het grote honden zijn – mannen wegen vaak meer dan 100 pond – met voldoende dagelijkse beweging kan Akitas het goed doen in een relatief klein huis. Het zijn winterharde honden gefokt om de barre buitenomstandigheden van Noord-Japan te weerstaan, maar ze werden gefokt als huisartsen en voogden evenals jagers, en passen zich heel goed aan het leven in huis aan.

Een jonge Akita opvoeden

Akita’s zijn zeer intelligent en loyaal, maar hebben ook een onafhankelijke, eigenzinnige aard. Als grote en zeer krachtige honden, is het van vitaal belang dat ze consequent worden getraind, beginnend in de puppytijd . Ze zijn instinctieve voogden, dus het is vooral belangrijk dat Akitas op jonge leeftijd en vroege socialisatie heeft . Ze moeten leren een groot aantal vreemden te accepteren en ze niet als een bedreiging zien. Vanwege hun onafhankelijkheid en sterke prooidrift, mogen ze nooit op voorsprong komen in een onbeveiligd gebied. Akita’s zijn meestal agressief tegenover andere honden, met name van hetzelfde geslacht, en uiterste voorzichtigheid is geboden bij interacties tussen honden.

Gezondheid van de Akita

Net als veel andere honden, kan Akita ervaren bloat , een plotselinge, levensbedreigende aandoening waarbij de maag kan draaien zonder veterinaire interventie. Bloat is een medisch noodgeval en Akita-eigenaren moeten leren de tekens te herkennen. Potentiële eigenaars moeten zeker werken met een gerenommeerde fokker die zijn of haar fokdieren test op gezondheidsproblemen zoals oog- en schildklieraandoeningen en heupdysplasie, een misvorming van de heupgewrichten die pijn en artritis kunnen veroorzaken.


Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie
Schildklier evaluatie

Geschiedenis van de Akita

Akitas is de toegang van Japan tot de oude hondenclan van spitz-type honden die over de hele wereld worden gefokt op de noordelijke breedtegraden van de wereld. Het ras zoals we het kennen, werd ontwikkeld in de vroege 17e eeuw in de Akita-prefectuur in Noord-Japan. Er wordt gezegd dat de keizer een eigenzinnige edelman verbood naar de prefectuur, de noordelijkste provincie van het eiland Honshu, waar de edelman werd bevolen zijn dagen als provinciaal heerser te leven. Deze verbannen aristocraat was namelijk een fervent hondenmannetje en moedigde de baronnen onder zijn heerschappij aan om te concurreren in de fokkerij van een grote, veelzijdige jachthond. Generaties selectief fokken brachten de Akita voort, een krachtige jager met een sterke werkethiek en een stevig hart die in roedels aan zo’n groot spel werkte als wilde zwijnen, herten en de angstaanjagende Yezo-beer. Het bezit van Akitas was ooit beperkt tot de keizerlijke familie en hun hof. In recentere tijden hebben gewoon gewone mensen over de hele wereld hun Akitas gebruikt als gezinsvoogden van wereldklasse.

Akita’s zijn al eeuwen het voorwerp van mythe en legende en nemen een speciale plaats in de Japanse cultuur in. Wanneer een kind wordt geboren, ontvangen de ouders meestal een Akita-beeldje dat geluk en een lang leven betekent, in overeenstemming met een oude Japanse traditie. Een beroemd loyale Akita uit de jaren 1920 genaamd Hachiko is een van de meest gekoesterde symbolen van Japan.

Verschillende keren tijdens de lange geschiedenis van de Akita, wankelde het ras op de rand van uitsterven. Om de overleving van de Akita te verzekeren, werd in 1927 een Japanse nationale rasvereniging opgericht. Helen Keller krijgt de eer de eerste Akita naar de Verenigde Staten te brengen, een geschenk dat ze ontving tijdens haar bezoek aan Japan. Akitas sloeg aan in Nederland na de Tweede Wereldoorlog, toen ze door terugkerende GI’s uit de Stille Oceaan werden teruggebracht.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Akita hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*