Home » Hondenrassen » Alaskan Malamute   Een enorm sterke, zware werker van het spitztype, de Alaskan Malamute is een aanhankelijke, loyale en speelse maar waardige hond herkenbaar aan zijn goed geveerde pluimstaart die over de rug, rechtopstaande oren en aanzienlijk bot wordt gedragen.

Over de Alaskan Malamute

De Alaskan Malamute staat 23 tot 25 centimeter op de schouder en weegt 75 tot 85 pond. Alles over Mals suggereert hun oorsprong als een arctische sledehond: het zware bot, de diepe borst, krachtige schouders en de dichte, weerbestendige vacht schreeuwen allemaal: “Ik werk hard voor de kost!” Maar hun amandelvormige bruine ogen hebben een aanhankelijke schittering , wat suggereert dat Mals graag met hun mensen knuffelen als de werkdag voorbij is.


Mals zijn roedeldieren. En in uw familie “pack”, moet u de leider zijn. Als een Mal je niet respecteert, zal hij je uiteindelijk bezitten in plaats van andersom. Stevige maar liefdevolle training moet beginnen in de vroege puppytijd. Dat gezegd hebbende, een goed opgevoede Mal is een plezier om mee te maken – speels, zachtaardig, vriendelijk en geweldig met kinderen.

alaskan malamute hondenras

De Alaskan Malamute in het kort

De Alaskan Malamute, een van de oudste Arctische sledehonden, is een krachtige en substantieel gebouwde hond met een diepe borst en sterk, goed gespierd lichaam. De Malamute staat ruim boven de pads en deze houding geeft het uiterlijk van veel activiteit en een trotse koets, met rechtopstaand hoofd en ogen die interesse en nieuwsgierigheid tonen. Het hoofd is breed. Oren zijn driehoekig en staan ​​rechtop wanneer ze worden gewaarschuwd. De snuit is omvangrijk, slechts licht afnemend in breedte van wortel tot neus.

De snuit is niet puntig of lang, maar niet stomp. De vacht is dik met een grove beschermlaag van voldoende lengte om een ​​wollige ondervacht te beschermen. Malamutes zijn van verschillende kleuren. Gezichtsmarkeringen zijn een onderscheidend kenmerk. Deze bestaan ​​uit een dop over het hoofd, het gezicht is helemaal wit of gemarkeerd met een balk en / of masker. De staart is goed bont, over de rug gedragen,

Voeding voor de Alaskan Malamute

De Alaskan Malamute moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit , commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De dikke, waterdichte dubbele laag van de Alaskan Malamute is prachtig aangepast aan het harde leven in de Noordpool, maar vereist voortdurend onderhoud. Een Malamute moet elke dag worden geborsteld met een speldenborstel en een metalen kam, terwijl de hele tijd wordt gecontroleerd op matten die schimmel kunnen bevatten en hotspots die geïnfecteerd kunnen raken. Twee keer per jaar, tijdens het verliesseizoen, moet een ondervachthark aan het regime worden toegevoegd. Show Malamutes worden vaak wekelijks gebaad, maar een huisdier Malamute kan zes tot acht weken tussen de baden doorgaan. Conditioner kan met mate worden gebruikt als de vacht droog aanvoelt. Zoals bij alle rassen moeten de nagels van de Malamute regelmatig worden geknipt.

Oefeningen voor de Alaskan Malamute

Hoewel de Malamute niet is gefokt om te racen, is hij gefokt om te werken. Een sterke, atletische hond met een enorm uithoudingsvermogen, ontworpen om zware ladingen te dragen, een Mal vereist dagelijkse oefening. Rompen in een goed omheinde tuin of een andere afgesloten ruimte is voldoende, maar Malamutes houden ook van wandelen, hardlopen en zwemmen met hun eigenaars. En als de eigenaar voldoende tijd en interesse heeft, nemen Malamutes vaak deel aan behendigheids- en gehoorzaamheidsproeven, wedstrijden om gewicht te trekken, backpacken (ja, u kunt een rugzak voor uw hond kopen), recreatieve of competitieve sleeën en skijoring (een persoon trekken) wie is er op ski’s).

Een jonge Alaskan Malamute opvoeden

Socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn noodzakelijk om te voorkomen dat een Malamute opdringerig wordt met kinderen en andere huisdieren, of dominant is over volwassenen die hij of zij niet respecteert. Malamutes zijn zeer intelligent, maar ook onafhankelijk en eigenzinnig, vaak tot het punt van koppigheid. Hoewel eerlijkheid en geduld een toegewijde, betrouwbare metgezel kunnen opleveren, zijn er bepaalde gedragingen die onmogelijk uit een Mal kunnen trainen, zoals graven , dus elke tuinafrastering moet in de grond blijven. En Malamutes zijn niet bijzonder geschikt als waakhond, omdat ze de neiging hebben vriendelijk te zijn met iedereen die ze ontmoeten.

Gezondheid van de Alaskan Malamute

Een verantwoordelijke fokker zal fokmateriaal screenen op gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie (een misvorming van het heupgewricht dat de meest voorkomende skeletaandoening is bij honden), elleboogdysplasie, trombopathie, chondrodysplasie (“dwerggroei”), hypothyreoïdie, erfelijke polyneuropathie, von von De ziekte van Willebrand en dagblindheid. Zoals bij alle rassen, moeten de oren van een Alaskan Malamute regelmatig worden gecontroleerd om vreemd materiaal te verwijderen en een opeenhoping van was te voorkomen, en zijn tanden moeten regelmatig worden geborsteld.


Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie
Polyneuropathie DNA-test

De geschiedenis van de Alaskan Malamute

De Alaskan Malamute is een van de oudste sledehondenrassen van het Noordpoolgebied. Ze worden verondersteld een afstammeling te zijn van de gedomesticeerde wolfshonden die de paleolithische jagers vergezelden die de landbruggen van de Beringstraat overstaken en ongeveer 4000 jaar geleden naar Noord-Amerika migreerden.

De naam van het ras is afgeleid van de Mahlemiut, een nomadische Inuit-stam die woonde in Kotzebue Sound in het noordwesten van Alaska. De hond die de Mahlemiut-mensen ontwikkelden, was in de eerste plaats een sledehond, gemaakt om in pakketten te werken om zware ladingen met lage snelheden over lange afstanden te slepen. Ze werden echter ook gebruikt voor het dragen van pakketten in de zomer, het lokaliseren van ademhalingsopeningen in het ijs en het afleiden van beren op jacht. Andere Arctische hondenrassen, zoals de Siberische Husky , trekken lichtere ladingen op sleeën met hogere snelheden. Huskies zijn racers; Malamutes zijn vrachtschepen.

De Inuit-cultuur strekt zich uit van de kusten van Alaska tot de kusten van Groenland. Vanwege deze afstand ontwikkelden zich verschillende soorten in het Malamute-ras. De hondenrassenclub herkende de originele Kotzebue-stam in 1935. Na de Tweede Wereldoorlog daalde het aantal van het ras tot er heel weinig honden waren geregistreerd. In reactie op het einde van de jaren veertig en vijftig opende de malamute club het stamboek om ook de stammen M’Loot en Hinman op te nemen. Tegenwoordig bestaat de genenpool van de Malamute uit al deze drie stammen, met Ch. Toro van Bras Coupé is de eerste hond die ze verenigt.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Alaskan Malamute hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*