Home » Hondenrassen » Amerikaanse Haarloze Terriër   De Amerikaanse Haarloze Terriër, afkomstig uit Louisiana, is een slimme, nieuwsgierige en speelse hond die verkrijgbaar is in haarloze en gecoate variëteiten. Hij is een prima keuze voor mensen met allergieën die een hond willen met echte terriërgruis en moed.

Over de Amerikaanse Haarloze Terriër

De Amerikaanse Haarloze Terriër staat tussen de 25 en 34 centimeter op de schouder en is verkrijgbaar in zowel gecoate als haarloze varianten. De haarloze variëteit kan wenkbrauwen en snorharen hebben, terwijl de gecoate een korte, glanzende vacht heeft. De huid van de haarloze is glad en voelt warm aan. De brede, wigvormige kop is een kenmerk van beide variëteiten. Rechte, V-vormige oren omlijsten de ronde, expressieve ogen die schitteren van nieuwsgierigheid.


De Amerikaanse Haarloze Terriër beweegt met zwierige pep in zijn stap die een echte terriërhouding aankondigt. De haarloze variëteit is zo hypoallergeen als een hond kan krijgen. Haarloosheid heeft echter zijn eigen uitdagingen. Zonnebrand is een zorg en koud weer vereist speciale voorzorgsmaatregelen. Dit ras beschermt hun mensen en maakt waakzame waakhonden.

De Amerikaanse Haarloze Terriër in het kort

De Amerikaanse Haarloze Terriër is een kleine tot middelgrote, soepel gespierde en actieve terriër. Voorouders van het ras werden gefokt om op ratten en ander ongedierte te jagen. Het gebrek aan vacht op de haarloze variëteit van de Amerikaanse Haarloze Terriër maakt hen ongeschikt voor de meeste jachtactiviteiten. Ze hebben echter een sterk jachtinstinct behouden en blinken uit in vele andere activiteiten en sporten. Het ras is energiek, alert, nieuwsgierig en intelligent.

Voeding voor de Amerikaanse Haarloze Terriër

De Amerikaanse Haarloze Terriër moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht, dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De Amerikaanse Haarloze Terriër komt eigenlijk in twee varianten: gecoat en haarloos. Voor beide typen zijn de verzorgingseisen minimaal. Voor de haarloze variëteit is er weinig onderhoud nodig, behalve de oren schoon houden en ervoor zorgen dat de hond wordt beschermd tegen zonnebrand. Het ras met een korte, glanzende vacht is bijna net zo zorgeloos. Ze werpen nauwelijks af, dus het enige dat nodig is, is een snelle sessie met een zachte borstel één keer per week, en af ​​en toe een bad indien nodig. Zoals bij alle rassen, moeten de nagels van de Amerikaanse Haarloze Terriër regelmatig worden geknipt.

Oefeningen voor de Amerikaanse Haarloze Terriër

De Amerikaanse Haarloze Terriër heeft slechts matige trainingsbehoeften. Ze moeten natuurlijk meerdere keren per dag naar buiten gaan, maar over het algemeen zijn korte dagelijkse sessies in een omheinde tuin of tijdens regelmatige wandelingen alles wat ze nodig hebben. Ze houden van activiteit, maar zijn ook heel blij om op de bank naast hun eigenaar te liggen. Het ras is vriendelijk en speelt graag met mensen of andere honden. Dankzij hun hoge trainbaarheid kunnen ze het goed doen in een breed scala aan hondenactiviteiten, zoals gehoorzaamheid, rally en behendigheidswedstrijden.

Een jonge Amerikaanse Haarloze Terriër opvoeden

Zoals bij alle rassen, worden vroege socialisatie- en puppytrainingklassen aanbevolen. Door de puppy voorzichtig bloot te stellen aan een breed scala aan mensen, plaatsen en situaties tussen de leeftijd van ongeveer 7 weken en 4 maanden, kan hij zich ontwikkelen tot een goed aangepaste, goed gemanierde volwassene. Puppytrainingslessen helpen eigenaren leren gedragsproblemen te herkennen en af ​​te wenden en de band tussen de puppy en de eigenaar te verbeteren. De Amerikaanse Haarloze Terriër is zeer intelligent en enthousiast om te behagen, dus training is meestal een gemakkelijke en plezierige activiteit.

Gezondheid van de Amerikaanse Haarloze Terriër

Verantwoordelijke fokkers screenen op gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie, hartaandoeningen, luxerende patella (een ontwrichte knieschijf vergelijkbaar met wat bij de mens een “trickknie” wordt genoemd) en de ziekte van Legg-Calve-Perthes, een heupaandoening die kan worden gecorrigeerd met chirurgie. Huidproblemen zijn vrij zeldzaam in het ras. Zoals bij alle rassen, moeten de oren van een Amerikaanse Haarloze Terriër regelmatig worden gecontroleerd om vreemd materiaal te verwijderen en een opeenhoping van was te voorkomen, en de tanden moeten regelmatig worden geborsteld.


Aanbevolen gezondheidstest

Heup evaluatie
Cardiaal onderzoek
Patella-evaluatie
Legg-Calve-Perthe Radiografisch

Geschiedenis van de Amerikaanse Haarloze Terriër

De Amerikaanse Haarloze Terriër, het enige haarloze ras dat inheems is in de Verenigde Staten, is een natuurlijk voorkomende uitloper van de Rat Terrier. Ratterriers bestaan ​​al sinds het begin van de 19e eeuw, toen ze in Engeland werden ontwikkeld als een van de tientallen terriërrassen die zijn gemaakt om ratten uit te roeien die ziekten droegen en voedselvoorraden plunderden in de stad en op het platteland. Oorspronkelijk genoemd “Feists” als een bewijs van hun feisty temperament, deze proto-Rat Terriers waren wonderbaarlijke ratten. Ze werden tewerkgesteld op boerderijen (waar een woeste boerenerf Feist naar verluidt 2500 ratten op een enkele dag had gestuurd) en in de beruchte rattenputten, waar toeschouwers wedden op het aantal ratten dat hun favoriete terriër kon doden.

In de late jaren 1800 werden Feists naar het landelijke Amerika gebracht door Britse mijnwerkers die een nieuw leven zochten. Het was hier dat de Feist werd gestabiliseerd als een ras met kruisen naar de Smooth Fox Terrier . Er wordt gezegd dat president Theodore Roosevelt, die dol was op zijn Feist genaamd Skip, de naam Rat Terrier heeft bedacht.

Ongeveer 70 jaar vooruitspoelen, van de tijd van Roosevelt tot 1972. Toen gebeurde er in Trout, Louisiana, iets vreemds: een haarloze werd geboren in een nest middelgrote middelgrote Terriers van normaal beklede ouders. (Dit is een goede plek om op te merken dat de haarloze pups worden geboren met een geboortevacht die uitvalt wanneer ze enkele weken oud zijn.) Een paar genaamd Edwin en Willie Scott verwierven de haarloze en noemden haar Josephine. Ze werd gefokt en produceerde Gypsy, een haarloze vrouw. Acht jaar later, na het produceren van verschillende nesten van gecoate pups, beviel Josephine van een paar haarloze broers en zussen, Jemima en Snoopy. In 1983 werd Snoopy gefokt aan zijn zussen en verwekte hij meerdere haarloze nakomelingen. Een nieuw ras, de Amerikaanse Rat Terrier, werd geboren.

De Scotts vervolgden hun fokprogramma, hielden een zorgvuldige administratie bij en richtten de eerste club op die aan hun nieuwe ras was gewijd. De ouderclub van het ras, de Amerikaanse Haarloze Terriër Club of America, is opgericht in 2009; het ras heeft in 2016 volledige erkenning gekregen.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Amerikaanse Haarloze Terriër hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*