Home » Hondenrassen » Amerikaanse Water Spaniël   De Amerikaanse waterspaniël is afkomstig uit het merengebied van de bovenste Midwest, is een vrolijke, buitensporige atleet die dol is op jagen en zwemmen. Ze staan ​​bekend als gelukkig, enthousiast en charmant, hoewel afstandelijk tegenover vreemden en een beetje koppig.

De Amerikaanse Water Spaniël in het kort

De Amerikaanse waterspaniel werd in de Verenigde Staten ontwikkeld als een allround jachthond, gefokt om relatief gemakkelijk van skiff of kano’s en werkterrein te halen. De Amerikaanse waterspaniel is een actieve gespierde hond, middelgroot en heeft een marcel tot krullende vacht. De nadruk wordt gelegd op de juiste maat en een symmetrische relatie van delen, textuur van vacht en kleur.


Voeding voor de Amerikaanse Water Spaniël

De Amerikaanse waterspaniël moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

amerikaanse waterspaniel

Uiterlijke verzorging

De Amerikaanse waterspaniel heeft een dichte, waterdichte jas die strak gekruld of golvend kan zijn. Het ras is gefokt om te werken in het ijskoude water van het gebied van de Grote Meren, en de isolerende, dubbellaagse vacht maakt dat mogelijk. Wekelijkse verzorging is vereist, maar het is een vrij eenvoudig proces. In de zomer is de vacht spaarzamer en kan deze in vorm worden gebracht met een speldenborstel met rubberen punt. De rest van het jaar, en vooral tijdens het afstoten van het seizoen, zou een gelikter penseel gebruikt worden om de dode haren uit de ondervacht te verwijderen. Zoals bij alle rassen, moeten de nagels van de American Water Spaniel regelmatig worden geknipt.

Oefeningen voor de Amerikaanse Water Spaniël

Amerikaanse waterspaniels zijn buitensporters die houden van jagen en zwemmen, dus ze hebben voldoende beweging nodig. Zonder voldoende activiteit kunnen ze barky en destructief worden. Minimaal zijn er elke dag krachtige speelsessies met hun eigenaar of een gezelschapshond in een park of een grote achtertuin nodig. Ze gedijen echter echt wanneer ze een baan krijgen en geweldige jachtgenoten zijn – het zit tenslotte in hun DNA. Deelname aan veldproeven of gehoorzaamheid , behendigheid of dokduikevenementen geeft de Amerikaanse waterspaniel de kans om al die overtollige energie op een positieve manier te verbranden.

Een jonge Amerikaanse Water Spaniël opvoeden

Zoals bij alle rassen, worden puppycursussen met vroege socialisatie ten zeerste aanbevolen. Socialisatie – door de puppy voorzichtig bloot te stellen aan een breed scala aan mensen, plaatsen en situaties tussen de leeftijd van ongeveer 7 weken en 4 maanden – zal hem helpen zich te ontwikkelen tot een goed aangepaste, goed gemanierde volwassene.

Amerikaanse waterspaniels zijn vaak afstandelijk tegenover vreemden, en sommige hebben misschien een vleugje koppigheid, maar ze zijn gelukkige wezens die niets liever willen dan hun eigenaars te behagen. Dit maakt ze trainen eenvoudig en leuk. Gezien de energie en de aangeboren talenten van dit ras, genieten eigenaren en hun honden ervan om samen deel te nemen aan hondensporten zoals het volgen van behendigheid, schuurjagen en flyball, evenals veldevenementen, die de hond leren om wild te spoelen en watervogels te halen.

Gezondheid van de Amerikaanse Water Spaniël

Zoals bij alle rassen, zal de meerderheid van de Amerikaanse waterspaniels een lang en gezond leven leiden wanneer ze de juiste zorg en regelmatige dierenartsbezoeken krijgen. Een verantwoordelijke fokker zal fokdieren testen op gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie, oogaandoeningen, hartafwijkingen en degeneratieve myelopathie.


Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Cardiaal onderzoek
Oogarts Evaluatie

Geschiedenis van de Amerikaanse Water Spaniël

De ontwikkeling van de Amerikaanse rassen is een klassiek geval van ‘Yankee-vindingrijkheid’ – een bijzonder genie voor het aanpassen van materialen uit de Oude Wereld om problemen in de Nieuwe Wereld op te lossen. Een voor de hand liggend voorbeeld zou zijn hoe Amerikaanse kolonisten Europese rassen gebruikten bij het creëren van de “coonhounds” die hielpen de westelijke expansie van ons land voort te stuwen door een gestage bron van vlees en bont te leveren. Een ander goed voorbeeld van Yankee-vindingrijkheid is de Amerikaanse waterspaniel.

De Europese immigranten die zich in Wisconsin en Minnesota vestigden, waren voor hun levensonderhoud afhankelijk van de overvloedige watervogels van de regio. Meer dan generaties lang gebruikten ze verschillende Europese rassen bij het creëren van een geheel nieuwe hond, de Amerikaanse waterspaniel, om de unieke uitdagingen van de jacht in en rond de grote meren aan te gaan. Precies hoe, wanneer of waar het ras is gemaakt, zal waarschijnlijk een mysterie blijven. De Irish Water Spaniel , de Curly-Coated Retriever en de inmiddels uitgestorven Engelse Water Spaniel zijn in de geschiedenis genoemd als mogelijke samenstellende rassen.

Hun namen zijn in de geschiedenis verloren gegaan, maar de praktisch ingestelde frontiers achter de Amerikaanse waterspaniel beschouwden het ras als een alles-in-één jachtgenoot met een uitstekende neus, expert in het ophalen van neergelaten watervogels (ze zwemmen als zeehonden, zeggen de bewonderaars van het ras), maar ook bedreven in het opwerpen van hooggelegen wildvogels zoals korhoen, kwartels en fazanten. Van het ras is zelfs bekend dat het een klein konijn jaagt aan de zijkant.

Voordat u zich op deze hond richt, moet u erop letten dat het ras tegenwoordig schaars is. De American Water Spaniel Club schat dat er waarschijnlijk niet meer dan 3.000 bestaan. De Amerikaanse waterspaniël trad in 1940 in het AKC Stud Book en werd in 1985 de officiële staatshond van Wisconsin genoemd.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Amerikaanse Water Spaniël hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*