Home » Hondenrassen » Australian Cattle Dog   De compacte maar gespierde Australian Cattle Dog, ook wel Blue Heeler of Queensland Heeler genoemd, is verwant aan de beroemde wilde hond van Australië, de Dingo. Deze veerkrachtige herders zijn intelligent genoeg om hun eigenaars routinematig te slim af te zijn.

Over de Australian Cattle Dog

De Australian Cattle Dog, die tussen de 36 en 46 centimeter op de schouder staat, is een stevige, hard gespierde herder van kracht en behendigheid. De Australian Cattle Dog wordt geboren met een witte jas die blauwgrijs of rood wordt. Beide vachtvariëteiten hebben onderscheidende vlek- of spikkelpatronen. ACD’s hebben enorm veel werk en blinken uit in jagen, jagen en, natuurlijk, het verplaatsen van vee. Hun grenzeloze energie en soepele manier van lopen maken ze uitstekende lopende partners.


Australian Cattle Dog’s zijn echt blauw loyaal, beroemd slim, altijd alert en op hun hoede voor vreemden. Als een Australian Cattle Dog niet wordt uitgedaagd, verveelt hij zich gemakkelijk en krijgt hij kattenkwaad. Het wordt aanbevolen dat Australian Cattle Dog-bezitters met hun hond deelnemen aan wat werk, sport of regelmatige lichaamsbeweging om hem mentaal en fysiek fit te houden.

Australian Cattle Dog ras

De Australian Cattle Dog in het kort

Het algemene uiterlijk is dat van een sterke compacte, symmetrisch gebouwde werkhond, met het vermogen en de bereidheid om zijn toegewezen taak uit te voeren, hoe moeilijk ook. De combinatie van substantie, kracht, balans en harde spierconditie moet de indruk wekken van grote behendigheid, kracht en uithoudingsvermogen. Elke neiging tot grofheid of wreedheid is een ernstige fout.

Voeding voor de Australian Cattle Dog

De Australian Cattle Dog moet het goed doen op hoogwaardig hondenvoer, of het nu commercieel is vervaardigd of thuis is bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Australian Cattle Dogs zijn zeer atletische, actieve hoektanden, dus houd er rekening mee dat uw hond goede voeding krijgt om aan zijn behoeften te voldoen. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De Australian Cattle Dog is gefokt om buiten te werken en heeft een gladde, dubbellaagse vacht die hem beschermt tegen de elementen. Deze vacht heeft geen geur of olieachtige resten, dus een Australian Cattle Dog heeft over het algemeen slechts een keer per week een poetsbeurt nodig en af ​​en toe een bad . Houd er echter rekening mee dat de ACD twee keer per jaar zijn ondervacht werpt. Tijdens het afscheidingsseizoen heeft hij om de paar dagen een grondige borsteling nodig om het dode haar te verwijderen, met een borstel met korte haren en mogelijk ook een kam. Zoals bij alle rassen moeten de nagels van de Australian Cattle Dog regelmatig worden geknipt.

Oefeningen voor de Australian Cattle Dog

Een zeer actieve, energieke hond, de Australian Cattle Dog heeft meer nodig dan alleen een korte wandeling en speeltijd in de tuin. ACD’s hebben echt een baan nodig om gelukkig en gezond te blijven. Op een werkende boerderij is dit misschien geen probleem, vooral als er dieren zijn om te hoeden . In andere woonsituaties is elke dag of bijna elke dag met zijn eigenaar gaan rennen een goede uitlaatklep voor zijn energie. Een ideale keuze is deelname aan hondensporten, waarbij de Australian Cattle Dog en de eigenaar deelnemen aan hondenactiviteiten zoals gehoorzaamheid of behendigheid die de drive van het ras en overvloedige energie op een leuke manier kanaliseren.

Een jonge Australian Cattle Dog opvoeden

Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn een must voor de Australian Cattle Dog. De Australian Cattle Dog is een zeer intelligent, energiek ras dat pas echt blij is als hij aan het werk is. Daarom wordt een permanente training en deelname aan activiteiten zoals gehoorzaamheid, hoeden of behendigheid ten zeerste aanbevolen. Dit kan een grote toewijding van de kant van de eigenaar zijn, maar deelname samen bevordert een band tussen u en uw hond, en het is leuk voor jullie beiden. Vergeet niet dat een intelligente, energieke hond die niet bezig is zich zal vervelen, en een verveelde, energieke hond kan destructief zijn.

Gezondheid van de Australian Cattle Dog

Een verantwoordelijke fokker zal fokmateriaal screenen op gezondheidsproblemen zoals doofheid; progressieve retinale atrofie of PRA, die verlies van het gezichtsvermogen veroorzaakt; en heupdysplasie . De oren van een ACD moeten regelmatig worden gecontroleerd om vreemd materiaal te verwijderen en een opeenhoping van was te voorkomen, en zijn tanden moeten regelmatig worden geborsteld.


Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Oogarts Evaluatie
BAER-testen
PRA Optigen DNA-test
PLL DNA-test

Geschiedenis van de Australian Cattle Dog

De Australian Cattle Dog heeft essentiële bijdragen geleverd aan de groei van de rundvleesindustrie van het continent en een belangrijk onderdeel van de Australische economie.

De lange, complexe en soms verontrustende geschiedenis van de nederzetting van Groot-Brittannië op het Australische continent valt buiten het bestek van ons verhaal. We kunnen het oppikken in de vroege jaren 1800, toen Anglo-Australiërs hun migratie begonnen van de oorspronkelijke kustplaatsen naar de uitgestrekte graslanden van het westelijke binnenland. Dit was topgebied voor het fokken van vleesvee. Bij het opnieuw creëren van deze wilde gebieden als veeboerderijen waren goede herdershonden essentieel.

De eerste veehonden van Australië waren Britse import van een ras dat bekend staat als het Smithfield, ongeschikt voor de hoge temperatuur, het ruige terrein en de grote afstanden tot de markt van hun nieuwe thuis. Zo begonnen stockmannen een lang proces van beproeving en het fokken van een herdershond die de uitdagingen van het Australische binnenland aankan. Smithfields werden gekruist met Dingoes (een wild ras dat door de vroegste menselijke bewoners naar het continent werd gebracht) en andere rassen als de Schotse Highland Collie, terwijl fokkers werkten aan de hardwerkende en duurzame herders die ze wilden.

Een belangrijke bijdrage aan de inspanning was George Elliot, uit Queensland, die Dingoes met Collies fokte en de puppy’s aan boeren verkocht. Het resultaat was een hond die bijna de typische Aussie-herder was. Echte perfectie kwam later toen twee broers, Jack en Harry Bagust, Dalmatiërs fokten met enkele van de ACD’s van Elliott. De trouw, bescherming en het gemak van de Dalmatiër met paarden, vermengd met het werkvermogen van het oorspronkelijke ras (dat ook werd versterkt door de toevoeging van een herdershond bekend als de Black and Tan Kelpie in de lijn) was precies de juiste combinatie om de ACD te produceren weet het vandaag. De Australian Cattle Dog werd in 1980 toegelaten tot de AKC en werd een charterlid van de AKC Herding Group bij de oprichting van de groep in 1983.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Australian Cattle Dog hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*