Home » Hondenrassen » Australian Shepherd   De Australian Shepherd is een magere, stoere “ranch hond” een is van die ‘alleen in Amerika’-verhalen: een Europees ras geperfectioneerd in Californië via Australië. Armaturen op het rodeocircuit, ze zijn nauw verbonden met het cowboyleven.

Over de Australian Shepherd

De Australian Shepherd, de favoriete herdershond van de cowboy, is een middelgrote arbeider met een scherpe, indringende blik in de ogen. Aussie-jassen bieden verschillende looks, waaronder merle (een gemêleerd patroon met contrasterende tinten blauw of rood). In alle opzichten zijn ze het beeld van robuuste en behendige voorraadbewegers.


Aussies vertonen een onweerstaanbare impuls tot kudde, alles: vogels, honden, kinderen. Deze sterke werkrit kan Aussies teveel hond maken voor een sedentaire eigenaar van huisdieren. Aussies zijn opmerkelijk intelligent, heel goed in staat om een ​​nietsvermoedende beginnende eigenaar te bedriegen. Kortom, dit is niet het huisdier voor iedereen. Maar als u op zoek bent naar een slimme, onvermoeibare en trainbare partner voor werk of sport, kan uw zoekopdracht hier eindigen.

australian shepherd

De Australian Shepherd in het kort

De Australian Shepherd is een intelligente werkhond met sterke herders- en bewakingsinstincten. Hij is een loyale metgezel en heeft het uithoudingsvermogen om de hele dag te werken. Hij is goed in balans, iets langer dan lang, van gemiddelde grootte en bot, met kleuren die variatie en individualiteit biedt. Hij is attent en geanimeerd, lenig en behendig, solide en gespierd zonder onhandigheid. Hij heeft een vacht van gemiddelde lengte en grofheid. Hij heeft een gecoupeerde of natuurlijke korte staart.

Voeding voor de Australian Shepherd

De Australian Shepherd moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit , commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Over het algemeen zorgen wekelijkse poetsbeurten ervoor dat de waterdichte, dubbellaags jas van de Australian Shepherd er op zijn best uitziet. Tijdens het afstortseizoen zal er echter meer werk vereist zijn. Tijdens deze periode kan elke twee of drie dagen een ondervachthark worden gebruikt om het overvloedige dode haar te verwijderen, gevolgd door een schoonmaakbeurt met de staalborstel. Aussies werken en / of spelen vaak buitenshuis, dus het is niet ongebruikelijk dat ze viezer worden dan ze vertrokken. Maar tenzij ze in een bijzonder rommelige situatie zijn geraakt, hebben ze slechts af en toe een bad nodig . Zoals bij alle rassen, moeten de nagels van de Aussie regelmatig worden geknipt.

Oefeningen voor de Australian Shepherd

Een energieke, atletische hond, de Aussie heeft dagelijks veel beweging nodig. Minimaal moet hij een grote, omheinde tuin hebben om dagelijks minimaal een uur of twee rond te rennen. Aussies hechten nauw aan hun eigenaars en houden ervan om hen te vergezellen tijdens lange wandelingen – of, beter nog, wandelingen. Zodra een Aussie de puppytijd achter zich laat en zijn skelet volledig is gevormd, kan hij een geweldige lopende metgezel zijn. De beste cursus is echter om de Aussie een baan te geven, of het nu gaat om het hoeden van vee, het hoeden van kinderen of het deelnemen aan hondenevenementen zoals gehoorzaamheid , hoeden of behendigheidsproeven , of dokduiken.

Een jonge Australian Shepherd opvoeden

Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn beide must’s voor de Australian Shepherd. Een van de meest voorkomende redenen waarom Aussies in reddingssituaties terechtkomen, is dat eigenaren de grenzeloze energie van het ras niet via training kunnen (of zouden) willen kanaliseren. Aussies hechten zich sterk aan hun families en kunnen dus territoriaal en overbezorgd zijn voor het eigendom van hun eigenaren, en ze kunnen destructief worden als ze te vaak zonder gezelschap voor lange periodes worden achtergelaten. Gelukkig maakt die loyaliteit gecombineerd met de scherpe intelligentie en de hoge energie van het ras hen zeer gemakkelijk te trainen.

Gezondheid van de Australian Shepherd

Aussies zijn over het algemeen gezonde honden en een verantwoordelijke fokker zal fokdieren testen op gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie , epilepsie, staar en bepaalde vormen van kanker. De oren van een Australiër moeten regelmatig worden gecontroleerd om vreemde stoffen te verwijderen en een opeenhoping van was te voorkomen, en zijn tanden moeten regelmatig worden geborsteld.


Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Oogarts Evaluatie

Geschiedenis van de Australian Shepherd

De Australian Shepherd stamt af van een lijn van de beste herders van Europa. De wereldreis van Aussie begon in Europa, nabij de Pyreneeën. Het was hier, in de grensgebieden tussen Frankrijk en Spanje, waar de inheemse bevolking die bekend staat als de Basken hun eeuwenoude reputatie als herders van wereldklasse opbouwde. Hun favoriete herdershond werd de Pyrenean Shepherd genoemd , de voorouder van onze moderne Aussie.

In het begin van de 19e eeuw begonnen de Australische immigranten een duw in het uitgestrekte binnenland van het continent op zoek naar rijke weiden voor veeteelt. Uiteindelijk zeilden veel Basken, met hun trouwe herders op sleeptouw, naar het oosten om hun geluk te beproeven op het maagdelijke Australische continent, een wijd open paradijs voor schapenherders.

Tijdens hun lange verblijf in Australië verfijnde de Baskische herder hun honden met oordeelkundige kruisen naar de Britse import, Collies en Border Collies , waaronder Australië . Nadat ze hun kudden hadden opgebouwd, verlieten de onverschrokken Basken Australië voor groenere weiden – letterlijk – en vertrokken naar Californië.

Boeren in Californië bewonderden de herdershonden van de Basken en namen aan dat ze een Australisch ras waren – dus de misleidende naam Australian Shepherd. Aussies, verder verfijnd en geperfectioneerd in Amerika, zijn sindsdien een iconisch onderdeel van de cowboycultuur. Velen hoeden nog steeds gelukkig in het Amerikaanse Westen, anderen verdienen hun voer als rodeo-artiesten, en weer anderen van dit uitbundig veelzijdige rassenwerk als therapiehonden, drugsdetectors, hulphonden en speurhonden.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Australian Shepherd hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*