Home » Hondenrassen » Australian Stumpy Tail Cattle Dog   De Australian Stumpy Tail Cattle Dog is geen Australian Cattle Dog met een gecoupeerde staart. Hij is een natuurlijk kortstaartras en staat vierkant met veel beenlengte onder het lichaam.

Over de Australische Stumpy Tail Cattle Dog

De Australian Stumpy Tail Cattle Dog is geen Australian Cattle Dog met een gecoupeerde staart. Er zijn grote structurele verschillen in rastype tussen de twee rassen van veehonden. Stumpy Tail Cattle Dogs zijn een natuurlijk ras met korte staart. Sommige Stumpy Tail-pups worden geboren met lange staarten en mogen niet uit een fokprogramma worden weggegooid als ze van structurele kwaliteit zijn, maar eerder worden teruggekweekt naar kwalitatieve, natuurlijke korte staarten.


De Australian Stumpy Tail Cattle Dog in het kort

Is dat van een goed geproportioneerde werkhond, tamelijk vierkant in profiel met een hard gebeten, robuust uiterlijk en voldoende substantie om de indruk te wekken van het vermogen om lange periodes van zwaar werk te verdragen onder welke omstandigheden dan ook.

Australian Stumpy Tail Cattle Dog hondenras

Voeding voor de Australian Stumpy Tail Cattle Dog

Aanbevolen wordt voedsel van goede kwaliteit dat in alle levensfasen wordt geformuleerd. De voedingshoeveelheden variëren afhankelijk van de activiteitsniveaus die de hond dagelijks krijgt. Twee maaltijden gelijk verdeeld over de dag volstaan. Gratis voeren kan worden gedaan zolang de hond niet te zwaar wordt. Een hoogenergetisch voer dat niet-GMO-korrels bevat, lijkt goed te werken met deze honden. Overgang van puppyvoeding naar volwassenvoeding is echt niet nodig.

Uiterlijke verzorging

Vereisten voor verzorging zijn minimaal. Wekelijks zacht borstelen om overtollig schuurhaar en vuil te verwijderen. Baden moet indien nodig worden gedaan. Gezichtssnorharen mogen niet worden verwijderd, geen trimmen van staartharen omdat dit een ‘natuurlijk’ ras is. Teennagels hebben wekelijkse aandacht nodig omdat ze de neiging hebben snel en scherp te groeien. Vachtlengte is 1 tot 1,5 inch. Lichte bevedering op de buitenste dijen. De vacht moet plat en dicht bij het lichaam liggen.

Oefeningen voor de Australian Stumpy Tail Cattle Dog

De “Stumpy” heeft een zeer hoog energieniveau en heeft daarom dagelijkse oefening, een veilige plek om te rennen en geest stimulerend werk nodig. Met een hoog uithoudingsvermogen kan dit ras de hele dag door werken in ongunstige omstandigheden waarvoor het is ontwikkeld. Wandelen, backpacken en gehoorzaamheidstraining zijn essentieel voor een gezond lichaam en geest voor de levensduur van de hond.

Een jonge Australian Stumpy Tail Cattle Dog opvoeden

Gemakkelijk getraind met behulp van op beloning gebaseerde methoden. Probleemoplossend en komisch van aard. Temperament varieert van vriendelijke mensen tot een beetje op hun hoede voor vreemden. Geweldig met bekende personen. Kan een beetje een waakhond zijn en eigenaren waarschuwen voor vreemden die hun eigendom naderen. Geschikt voor juryexamens in de showringen

Gezondheid van de Australian Stumpy Tail Cattle Dog

De Stumpy is een relatief gezond ras en kan 12 tot 15 jaar oud worden. Alle pups moeten DRAAG horen getest worden omdat dit ras het gen voor doofheid draagt. Progressieve retinale atrofie en primaire lensluxatie zijn erfelijke oogproblemen en alle fokparen moeten worden gescreend met DNA om goede fokbeslissingen te nemen.


Aanbevolen gezondheidstests

PRA-RCD 4
BAER Hoorzitting testen
Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Hyperuricosuria-DNA

Geschiedenis van de Australian Stumpy Tail Cattle Dog

Er zijn twee denkrichtingen met betrekking tot de ontwikkeling van de Australian Stumpy Tail Cattle Dog. In de jaren 1840 begonnen twee stockmannen in afzonderlijke staten van Australië lokale werkhonden te kruisen met geïmporteerde drover’s honden die mogelijk de natuurlijke staartloosheid hadden gedragen. Er wordt aangenomen dat de Stumpy het eerste ras was dat in Australië werd ontwikkeld. Nadat nog een paar rassen in het ontwikkelingsproces waren opgenomen, ontstond de Australian Cattle Dog .

De Australian Cattle Dog en de Australian Stumpy Tail Cattle Dog zijn ontwikkeld vanuit dezelfde voorouders van vroege Halls Heelers en Timmons Biters. Fokken benadrukte werkvermogen en uithoudingsvermogen. In de jaren 1890 werd de Veehond tentoongesteld en vroege klassen omvatten zowel langstaartige als stompachtige staartvariëteiten. Tegen 1917 bestond de stumpy-tailed Cattle Dogs uit 50% van de Cattle Dog-deelnemers in sommige shows.

Onmiddellijk na de Eerste Wereldoorlog was er een achteruitgang van de Stumpy als een benched ras en tegen de jaren 1960 bleef er slechts één geregistreerde fokker over. Tegen de jaren ’80 was de Stumpy als geregistreerd ras bijna uitgestorven. Een herontwikkelingsprogramma van de Australian National Kennel Council begon in 1988 en is erin geslaagd het ras in Australië te behouden.

De Australian Stumpy Tail Cattle Dog werd na WO II samen met de Australian Cattle Dog in Noord-Amerika geïntroduceerd. Gedocumenteerde honden die bij het ANKC waren geregistreerd, werden echter pas in 2000 geïntroduceerd.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Australian Stumpy Tail Cattle Dog hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*