Home » Hondenrassen » Australische Kelpie   De Australische Kelpie is een lenige, actieve hond, in staat om onvermoeibaar te werken. Hij is uiterst intelligent, alert en enthousiast met onbeperkte energie.

Over de Australische Kelpie

Als een herdershond is de Australische Kelpie intens loyaal en toegewijd aan plicht. Hij heeft een natuurlijk instinct en aanleg voor het werken in schapen, of het nu in open velden of ingesloten tuinen is. Dit ras is afkomstig van Collie-type honden geïmporteerd uit Schotland, maar is ontwikkeld om de extreme hitte en droge omstandigheden van de grote open ruimtes van Australië te weerstaan.


Voeding voor de Australische Kelpie

De Australische Kelpie moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit , commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond.

Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

australische kelpie

Uiterlijke verzorging

De Australische Kelpie heeft een dubbele jas met een korte, dichte ondervacht. De buitenste laag is dicht, elk haar recht, hard en plat liggend, zodat het bestand is tegen regen. Kelpies moeten wekelijks worden geborsteld of gekamd om dode haren te verwijderen, en af ​​en toe een bad houdt ze schoon en ziet er op hun best uit. Anders is de Kelpie een relatief onderhoudsarm ras.

Oefeningen voor de Australische Kelpie

Australische Kelpies hebben veel beweging nodig om hun gelukkigste zelf te zijn. Een goede jog of lange training in combinatie met de mentale oefening van gehoorzaamheidlessen moet dagelijks worden gedaan. Kelpies hebben liever werk (ze zullen proberen andere honden, huisdieren, zelfs kinderen te hoeden), maar ze hebben ook een “uit” -schakelaar. Ze kunnen vijf kilometer hardlopen en dan met de familie op de bank gaan zitten om een ​​film te kijken. Kelpies zijn niet geschikt voor appartementen, omdat ze ruimte nodig hebben voor hun onbeperkte energie.

Een jonge Australische Kelpie opvoeden

Training voor hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid en rally kan een geweldige manier zijn om uw hond te oefenen. Kelpies staan ​​te popelen om werk te doen, dus het geven van de mentale oefening die training biedt, is een geweldige manier om hen gelukkig en betrokken te houden.

Gezondheid van de Australische Kelpie

De meeste Australische Kelpies zijn gezonde honden. Werken met een verantwoordelijke fokker, die een Kelpie willen bezitten, kunnen de opleiding krijgen die ze nodig hebben over specifieke gezondheidsproblemen. Goede fokkers maken gebruik van genetische tests van hun fokdieren om de kans op ziekte bij hun puppy’s te verminderen.


Geschiedenis van de Australische Kelpie

Na de opening van grote stukken land in de Australische staten New South Wales en Victoria, namen de schapenaantallen zo dramatisch toe dat sommige eigenschappen meer dan twee miljoen hectare besloeg en meer dan een kwart miljoen schapen besloeg. In gebieden zo uitgebreid als deze, was het hoeden (oorspronkelijk uitgevoerd door veroordeelden) onpraktisch, werden draadomheiningen opgericht en werden schapen vrijgelaten. Het was toen nodig om honden in zulke grote gebieden met schapen te laten omgaan. Een hond moest worden ontwikkeld om te werken in de omstandigheden in Australië. Deze omstandigheden omvatten hitte, ruw terrein, stofstormen en grote afstanden. De Kelpie, die het werk van verschillende mannen kon uitvoeren, was onvermoeibare werkers in de heetste en stoffigste klimaten.

Zoals zoveel rassen, wordt de oorsprong van de Kelpie betwist. Het lijdt echter geen twijfel dat de oorsprong van het ras afkomstig was van honden die uit Schotland waren geïmporteerd. Deze honden waren zwart en bruin, langharige met semi-geprikte oren, middelgroot en van het Collietype . Anderen waren korthaar met rechtopstaande oren, maar nog steeds van het Collietype. Nesten van deze honden brachten ook rode (leverkleurige) puppy’s voort.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Australische Kelpie hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*