Home » Hondenrassen » Azawakh   De Azawakh is lang elegant hondenras met een West-Afrikaanse windhond die afkomstig is uit de landen Burkina Faso, Mali en Niger. De Azawakh heeft een korte, fijne vacht die in elke kleur of kleurencombinaties kan voorkomen: rood, helder zand tot reekalf, gestroomd, partikleur (die overwegend wit kan zijn), blauw, zwart en bruin.
De kop kan een zwart masker hebben en er kunnen witte aftekeningen zijn op de benen, het slabbetje en aan het uiteinde van de staart. Er zijn geen kleur of markering diskwalificaties in het ras. De Azawach past bij zijn erfgoed en blinkt uit als metgezel, voogd en lokaas in de Verenigde Staten.


Over de Azawakh

Deze oude jachthond is zo mager en slank dat zijn botstructuur en spieren duidelijk zichtbaar zijn onder zijn huid. De soepele S-vormige contouren, diepe borst en aerodynamische kop markeren de Azwakh als een lid van de windhondfamilie, hondensprinters die vertrouwen op scherp zicht en razendsnelheid om hun prooi te fixeren en te volgen. De ultrafijne jas is verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen. De algehele look van deze langbenige hond is er een van elegantie en fijnheid, maar laat je niet voor de gek houden: dit is een stoere, duurzame jager die al meer dan duizend jaar gazelle achtervolgt over het schroeiende zand van de Sahara.

Azawakh

De Azawakh in het kort

De Azawakh is een Afrikaanse windhond van het Afro-Aziatische type, die in 1970 in Europa verscheen en afkomstig is uit het middenbekken van Niger, onder andere uit de vallei van de Azawakh. Honderden jaren lang was hij de metgezel van de nomaden van de zuidelijke Sahara. De Azawakh is bijzonder langbenig en elegant en geeft een algemene indruk van grote fijnheid. Zijn botstructuur en spieren zijn transparant onder een fijne en magere huid. Deze windhond presenteert zich als een grauwe hond wiens lichaam in een rechthoek past met zijn langere zijden in een verticale positie. Fouten – Zwaar algemeen uiterlijk.

Voeding voor de Azawakh

De Azawakh moet het goed doen op een hondenvoer van hoge kwaliteit , commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De korte, fijne vacht van de Azawach vereist minimaal onderhoud. Een wekelijkse keer met een zachte borstel, een rubberen verzorgingshandschoen of gereedschap of een hondenhandschoen is meestal alles wat nodig is om de vacht in goede staat te houden. Azawakhs hebben geen hondengeur, dus regelmatig baden is niet nodig. Zelfs als de hond zijn weg vindt in een modderpoel, is een bad misschien niet nodig – wachten tot de modder opdroogt en het dan wegvegen kan voldoende zijn. Zoals bij alle rassen, moeten de nagels van de Azawach regelmatig worden geknipt, omdat te lange nagels pijnlijk zijn en het looppatroon van de hond kunnen belemmeren.

Oefeningen voor de Azawakh

De Azawakh is een actief ras, dat dagelijkse oefening vereist om zowel geest als lichaam gezond te houden. Azawakhs voor volwassenen kunnen geweldige lopende metgezellen zijn. Als dat niet lukt, zal een dagelijkse speeltijd van een half uur in een goed omheind veld, park of tuin de hond gelukkig en gezond houden. Een Azawach die alleen in de tuin wordt achtergelaten, zal echter niet zelf oefenen. Hij zal eerder de activiteit krijgen die hij nodig heeft in aanwezigheid van de eigenaar of een andere hond.

Een jonge Azawakh opvoeden

Omdat de Azawach zowel zeer intelligent als fel onafhankelijk is, moet de training vroeg worden gestart. Vroege socialisatie en puppy training klassen met een trainer die een positieve benadering heeft aanbevolen. De Azawach bezit een verbazingwekkende hoeveelheid waardigheid en reageert niet goed op harde of op straf gebaseerde training, die een hond kan voortbrengen die gebroken is van geest, of agressief en onhandelbaar. Positieve, op beloning gebaseerde training met zachte maar stevige correcties kan resulteren in een hond die gehoorzaam, aanhankelijk en loyaal is.


Gezondheid van de Azawakh

Azawachs zijn over het algemeen gezondheidshonden en een verantwoordelijke fokker zal fokdieren screenen op gezondheidsproblemen zoals hypothyreoïdie, epileptische aanvallen, hartproblemen en auto-immuun-gemedieerde ziekte. Azawakhs zijn slanke, elegante honden wier dunne huid van nature hun botstructuur en spieren laat doorschijnen; eigenaars moeten leren hoe een Azawakh in goed gewicht en conditie eruit ziet.

Geschiedenis van de Azawakh

Het oorspronkelijke thuisland van de Azawach zijn de eindeloze dorre gebieden van de Zuid-Sahara en de Sahelzone. Geografisch gezien omvat het grensgebied van Mali en Niger het centrum van de Azawakh-vallei. Hier zijn de meeste soorten voorbeelden van het ras te vinden. Traditioneel eigendom van de blauw geklede Tuareg-nomaden, worden ze de “idii n ‘illeli” genoemd. Vertaald vanuit de moedertaal betekent dit “windhond van de vrije mensen”. De Azawach genieten een speciale waardering van de nomaden. Ze leven onder hetzelfde dak en zijn volledig geaccepteerde leden van de familie.

Ze nemen de plicht op zich om het kampement en de kuddes te beschermen tegen indringers. Het ras is gepassioneerde jagers en voorziet de familie van vlees, maar het afnemen van wild en het gebruik van vuurwapens vermindert het gebruik van de honden. De geprefereerde prooi is haas, antilope en everzwijn. Hier kunnen de honden hun behendigheid en uithoudingsvermogen gebruiken. Het ruige en gebroken terrein is geen hindernis. Ondanks hun fijne ledematen zijn ze niet gevoelig voor letsel.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Azawakh hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*