Home » Hondenrassen » Barbet   Een archetypische waterhond van Frankrijk, de Barbet is een rustiek ras van gemiddelde grootte en evenwichtige proporties die al in de 16e eeuw in kunst verschijnt. In profiel is de Barbet enigszins rechthoekig met een aanzienlijke kop en een lange, vegende staart.
Hij heeft een lange, dichte dekking van krullend haar en een onderscheidende baard. Een behendige atleet, de Barbet is voornamelijk gebruikt om vogels te lokaliseren, door te spoelen en op te halen. Hij heeft een vrolijke instelling en is zeer sociaal en loyaal.

Over de Barbet

Het bepalende kenmerk van deze rustieke, middelgrote vogelhond is de dichte krullende vacht die hem bedekt vanaf de bovenkant van zijn grote, brede kop tot de punt van zijn gebogen staart. De vacht is verkrijgbaar in de kleuren zwart, grijs, bruin of fawn, soms met witte aftekeningen. De heerlijk ruige vacht en beminnelijke aard van het ras wekt de indruk dat een Muppet tot leven komt, maar de Barbet is een sterke, stevig gebouwde hond die al eeuwen wordt gefokt om een ​​fervent jager en onvermoeibare zwemmer te zijn. Barbets zijn erg intelligent en leren snel nieuwe dingen. Ze hebben een kalm karakter en zijn gemakkelijk om mee te leven zolang aan hun trainingsbehoeften wordt voldaan.

barbet

De Barbet in het kort

Een archetypische waterhond van Frankrijk, de Barbet is een rustiek ras van gemiddelde grootte en evenwichtige proporties dat al in de 16e eeuw in werken verschijnt. In profiel is de Barbet enigszins rechthoekig met een aanzienlijke kop en een lange, vegende staart. Hij heeft een lange, dichte dekking van krullend haar en een onderscheidende baard (Franse barbe), die het ras zijn naam geeft. Een behendige atleet, de Barbet is voornamelijk gebruikt om vogels te lokaliseren, door te spoelen en op te halen. Hij is opgewekt; erg sociaal en loyaal.


Voeding voor de Barbet

De Barbet moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Meestal geen vraatzuchtige eters, kunnen Barbets baat hebben bij oliesupplementen tijdens drogere maanden. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Verzorging kan een geweldige hechtingservaring zijn voor u en uw hond. De juiste verzorging van een Barbet begint met een volledige borstel, een kam tot op de huid en een goed bad. Een föhn na het bad zal het haar steil maken en een pluizenbal klaar maken voor een schaartrim. Een all-over trim tot ongeveer 3 tot 5 inch lang om de vorm van het lichaam te tonen heeft de voorkeur, terwijl het hoofd, de oren en de staart langer blijven. Om te laten zien, moet het haar op het hoofd de snuit bereiken. Na de trim moet de Barbet nat worden gemaakt en aan de lucht worden gedroogd om zijn natuurlijke krullen terug te krijgen.

De sterke, snelgroeiende nagels van een Barbet moeten regelmatig worden geknipt met een nagelknipper of slijper om overgroei, splijten en barsten te voorkomen. Oren moeten regelmatig worden gecontroleerd om een ​​opeenhoping van was en puin te voorkomen, wat kan leiden tot infectie. Tanden moeten regelmatig worden geborsteld.

Oefeningen voor de Barbet

Gekweekt als een moeras / moeras-retriever, de Barbet is een behendige atleet en loyale partner in elke activiteit, vooral als het water betreft. Hij heeft eigenlijk zwemvliezen speciaal voor zwemmen. Naast zwemmen, zijn andere opties voor lichaamsbeweging onder andere speeltijd in de achtertuin, bij voorkeur omheind of meerdere keren per dag wandelen. Oefening kan ook komen in de vorm van binnenactiviteiten, zoals verstoppertje zoeken, een bal op de grond achtervolgen of nieuwe trucs leren. De Barbet geniet van veel speeltijd met honden en mensen, maar is dan tevreden om binnen in de buurt te loungen. Hij is het gelukkigst als hij goed gesocialiseerd is en geeft er de voorkeur aan niet te veel uren alleen door te brengen.

Een jonge Barbet opvoeden

Positieve interacties en een vrolijke trainingsomgeving zijn nodig voor een Barbet, omdat het ras een gevoelig, maar zelfs temperament heeft. Training moet een relatief eenvoudige taak zijn, aangezien Barbets vriendelijk, responsief en aangenaam zijn. Behendigheid, rally, dokduiken en kunstaascursussen zijn allemaal hondensporten waaraan Barbets hebben deelgenomen en zorgen voor geweldige oefening en mentale stimulatie.


De Barbet is solide gebouwd met voldoende bot om zijn taken als een echte sporthond uit te voeren, en als zodanig is hij stevig, met een matig bemeten en geconstrueerd frame.

Gezien de kleine genetische verzameling waaruit de Barbet put, is het een verrassend gezond ras dankzij een verstandige, voorzichtige selectie door fokkers. Verantwoordelijke fokkers screenen op gezondheidsproblemen zoals heup- en elbo-dysplasie, progressieve retinale atrofie (PRA), epileptische aandoeningen en allergieën.

Aanbevolen gezondheidstests

heupen
ellebogen
PRA / PRCD
Verdunningsfactor

Geschiedenis van de Barbet

De Barbet is meer dan een veelzijdige geweerhond. Het is een vrolijk, slim, liefdevol en toegewijd ras. De Barbet was oorspronkelijk een waterhond en werd voornamelijk gebruikt in Frankrijk voor jacht op waterspel, zoals vermeld in 16e-eeuwse scripts. Andere verwijzingen naar het ras zijn door de geschiedenis heen, doen verschillende taken met historische afkomst, altijd verwezen met respect en bewondering.

Na de Wereldoorlogen was de Barbet bijna uitgestorven, maar door de inzet van zeer toegewijde enkelingen wordt dit oude ras langzaam opnieuw geboren als een hond voor de toekomst. Deze liefhebbende hoektanden, hoewel zeldzaam en in kleine aantallen, blijven mensen over de hele wereld verrassen en verbazen. Scherp intellect, aanleg voor water en veelzijdige vaardigheden maken het een “allround” hond. Met zo’n uitgebreide historische afkomst is de Barbet een tijdloos en klassiek hondenras.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Barbet hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*