Home » Hondenrassen » Basenji   De Basenji, de “hond zonder blaf” van Afrika, is een compacte jager van intelligentie en evenwichtigheid. Het zijn unieke en verleidelijke huisdieren, het beste voor eigenaren die kunnen voldoen aan hun trainingsbehoeften en de uitdaging om deze katachtige hond te trainen.

Over de Basenji

Basenji’s zijn kleine, sierlijke honden die 33 of 39 centimeter op de schouder staan. Ze zijn te herkennen aan hun glinsterende korte vacht, strak gekrulde staart en gerimpeld voorhoofd en expressieve amandelvormige ogen die een verscheidenheid aan subtiele, mensachtige emoties overbrengen.






Basenji’s zijn een prachtig gezicht bij stilstand maar nog indrukwekkender bij een snelle draf, wanneer ze de lange, soepele passen van een mini-renpaard vertonen. En ja, het is waar, ze blaffen niet, maar ze maken hun gevoelens kenbaar met een vreemd geluid dat wordt beschreven als iets tussen een lachje en een jodel. Basenji’s zijn kieskeurig en zullen zichzelf verzorgen als katten. Dit wordt een ‘cult-ras’ genoemd – klein in aantal, maar degenen die het geluk hebben er een te bezitten, doen dat met een enkele toewijding.

De Basenji in het kort

De Basenji is een kleine, kortharige jachthond uit Afrika. Het heeft een korte rug en is licht gebouwd en lijkt hoog op het been in vergelijking met zijn lengte. De gerimpelde kop wordt trots gedragen op een goed gebogen nek en de staart is hoog en gekruld. Elegant en gracieus, de hele houding is er een van evenwichtige en onderzoekende alertheid. De uitgebalanceerde structuur en het gladde spierstelsel zorgen ervoor dat het gemakkelijk en behendig kan bewegen.

basenji hondenras

De Basenji jaagt op zowel zicht als geur. Kenmerken – De Basenji mag niet blaffen maar is niet dempen. Het gerimpelde voorhoofd, de strak gekrulde staart en de snelle, moeiteloze gang (die lijkt op een renpaard die er helemaal uit draaft) zijn typerend voor het ras. Fouten – Elke afwijking van de volgende punten moet als een fout worden beschouwd en de ernst waarmee de fout wordt beschouwd, moet precies in verhouding staan ​​tot de mate ervan.

Voeding voor de Basenji

De Basenji moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit , commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Basenji’s zijn kieskeurige wezens. Hun korte jas is een fluitje van een cent om te verzorgen en vereist over het algemeen niet meer dan een snelle keer met een zachte borstel, een rubberen verzorgingshandschoen of gereedschap, of een hondenhandschoen elke week. Borstelen verdeelt huidoliën door de vacht om hem gezond te houden en er op zijn best uit te laten zien. Basenji’s hebben geen “hondengeur”, en ze hoeven meestal niet te worden gebaad, tenzij ze in iets bijzonder rommel komen. Zoals bij alle rassen moeten de nagels van de Basenji regelmatig worden geknipt, omdat te lange nagels de hond pijn kunnen veroorzaken, evenals problemen met lopen en rennen.

Oefeningen voor de Basenji

Basenji’s zijn energiek, nieuwsgierig en zeer actief. Ze vereisen veel regelmatige lichaamsbeweging om te voorkomen dat ze zich vervelen. Verveling kan leiden tot destructief gedrag. Lange speelsessies in een goed omheinde tuin of veilig op voorsprong zijn vereist. Een Basenji mag nooit losraken, omdat het jachtinstinct van het ras erg sterk is en de hond mogelijk niet in staat is om de drang om weg te jagen op een achtervolging te weerstaan. De hond een gestructureerde uitlaatklep geven voor die instincten en die opgekropte energie kan enorm helpen; veel Basenji’s houden van en blinken uit in hondensporten zoals kunstaascursussen , tracking en gehoorzaamheid en behendigheidswedstrijden.






Een jonge Basenji opvoeden

Vroege socialisatie en puppytrainingslessen worden aanbevolen voor alle rassen, maar gezien de overvloedige energie, intelligentie en neiging tot kattenkwaad zijn ze een noodzaak. Basenji’s worden vaak beschreven als ‘katachtig’, wat misschien niet goed lijkt te voorspellen voor het trainen ervan. Ze leren echter gemakkelijk in een aanmoedigende en lonende sfeer en met behulp van positieve trainingstechnieken. Ze verliezen ook snel hun interesse, zodat trainingssessies niet langer dan vijf of 10 minuten mogen duren.

Gezondheid van de Basenji

Basenji zijn over het algemeen gezonde honden en verantwoordelijke fokkers screenen op gezondheidsstoornissen zoals hypothyreoïdie, een soort inflammatoire darmziekte genaamd IPSID en heupdysplasie bij honden . Er zijn gentests beschikbaar om dragers van het Fanconi-syndroom, een nieraandoening en progressieve retinale atrofie of PRA te identificeren; Met dergelijke tests kunnen fokkers fokactiviteiten plannen die deze ziekten niet veroorzaken. Zoals bij alle rassen moeten de oren van een Basenji regelmatig worden gecontroleerd en moeten de tanden vaak worden geborsteld.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie
PRA-BJ1 DNA-test
Fanconi-syndroom DNA-test
Schildklier evaluatie

Geschiedenis van de Basenji

Basenji’s zijn kanshebbers voor de titel van het oudste AKC-ras. Paleontologen vertellen ons dat de eerste gedomesticeerde honden veel op Basenji’s leken. Ze waren al goed ingeburgerd toen ze de Nijl uit binnen-Afrika werden opgevoed als geschenken voor de farao’s van het oude Egypte. Basenji’s worden afgebeeld in oude Egyptische artefacten en sporen van het ras zijn ook te zien in oude Babylonische en Mesopotamische kunst.

Deze eens zo machtige beschavingen stortten millennia geleden in, maar de Basenji leefden als een semi-wilde hond die leefde aan de bovenloop van de rivieren de Nijl en Congo. Afrikaanse stammen waarderen Basenji’s als veelzijdige jagers met een scherp gezichtsvermogen, explosieve snelheid en een sterk ontwikkeld reukvermogen. Basenji’s zijn bekende deskundige verticale springers, een vaardigheid ontwikkeld om prooien te verkennen in Afrikaanse graslanden. (Een Afrikaanse rasnaam betekent ‘de op en neer springende hond’.) Vader Jerome Merolla, een 17e-eeuwse katholieke missionaris in Congo, liet deze geschreven beschrijving van de Basenji’s achter die hij in een wilde staat zag leven: ‘ Deze honden, ondanks hun wildheid, doen weinig of geen schade aan de bewoners. Ze zijn roodharig, hebben kleine slanke lichamen en hun staart op hun rug gekeerd. ‘

Duizenden jaren geïsoleerd in afgelegen gebieden van het Afrikaanse continent, bleef de unieke Basenji onveranderd door westerse rages en fantasieën. Het ras dat zo indruk op de farao’s maakte, was vrijwel hetzelfde als het ras dat eind 1800 in het Westen werd geïntroduceerd.

Een fokpaar werd in 1895 door een terugkerende ontdekkingsreiziger naar Engeland gebracht, maar ze stierven kort daarna. Een ander paar werd in 1937 naar Engeland gebracht. Ze werden tentoongesteld als natuurlijke curiosa, en dit voorheen onbekende ras veroorzaakte zo’n sensatie bij het hondenliefhebbende Britse publiek dat de politie werd opgeroepen voor menigtecontrole. Maar nogmaals, de tragedie sloeg toe: het vrouwtje en een nest puppy’s stierven, waardoor alleen het mannetje, Bois, achterbleef.

Bois werd overgenomen door een Boston-fokker die onlangs een vrouw had gekregen met de naam Congo. Dit resulteerde in de eerste Basenji’s gefokt in Amerika. Meer honden werden langzaam aan de genenpool toegevoegd totdat uiteindelijk de Basenji in de Verenigde Staten werd opgericht.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Basenji hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*