Home » Hondenrassen » Basset Fauve de Bretagne   Slim, moedig en vastberaden, de Basset Fauve de Bretagne is een serieuze jager, die zich gemakkelijk aanpast aan verschillende soorten wild en terrein. Het is ook een uitstekende metgezel, vrolijk, intelligent en enthousiast om te behagen.

Over de Basset Fauve de Bretagne

De Basset Fauve de Bretagne, ook bekend als de Fawn Coloured Brittany Basset, is een kleine, gedrongen, ruw gecoate winterharde hond die energiek en snel is voor zijn grootte. De Fauve kan goed opschieten met kinderen en andere huisdieren. Training en socialisatie is een must of Fauves kunnen onheil krijgen. Geen lastige blaffers, je zult echter wel weten of een konijn door de tuin rent, omdat ze dan de jacht “stem” en achtervolging geven. Dit ras stoeit zo graag in het veld als hij naast de familie op de bank wordt opgerold.


Voeding voor de Basset Fauve de Bretagne

De Basset Fauve de Bretagne moet het goed doen op een kwalitatief hoogwaardig hondenvoer , of het nu commercieel is vervaardigd of thuis is bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond.

Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Basset Fauve de Bretagne

Uiterlijke verzorging

De Basset Fauve de Betagne is bijna een “was-en-draag” hond, met een grove, draadachtige vacht die vuil afstoot en bestand is tegen matten. Sommige honden hebben meer vacht dan anderen. Langharige honden kunnen met de hand worden gestript. Alle moeten wekelijks worden verzorgd met een kam met fijne tanden, gevolgd door een stijve borstel. Het afwerpen is seizoensgebonden. Nagels moeten regelmatig worden getrimd om overgroei en splijten te voorkomen. Tanden moeten worden geborsteld en oren moeten regelmatig worden gecontroleerd.

Oefeningen voor de Basset Fauve de Bretagne

Basset Fauves zijn energiek en houden van spelen. Regelmatige wandelingen moeten aan de leiband zijn, want ze kunnen er meteen vandoor gaan en hun neus volgen. Gebieden voor oefening en spel, zoals een achtertuin, moeten om dezelfde redenen worden omheind. Oefening kan ook komen in de vorm van binnenactiviteiten, zoals verstoppertje zoeken, een bal op de grond achtervolgen of nieuwe trucs leren. Training voor hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid en rally kan ook een geweldige manier zijn om uw hond te oefenen.

Een jonge Basset Fauve de Bretagne opvoeden

De Basset Fauve de Bretagne is een kleine geurhond, oorspronkelijk gefokt om konijnen te vinden. De neus gaat naar de grond en kan de hersenen overmeesteren als de hond niet op jonge leeftijd wordt getraind om zich op zijn mens af te stemmen. Vanwege de intelligentie van dit ras is mentale stimulatie net zo belangrijk als lichaamsbeweging.

Gezondheid van de Basset Fauve de Bretagne

De Basset Fauve de Bretagne is een relatief gezonde hond en verantwoordelijke fokkers screenen hun voorraad op gezondheidsproblemen zoals progressieve retinale atrofie (PRA), epilepsie, cardiomyopathieën, huidallergieën en leeftijdgerelateerde schildklierproblemen. Er is nu een gentest voor primair openhoekglaucoom beschikbaar, wat betekent dat fokkers dragers kunnen identificeren en deze oogafwijking kunnen voorkomen.

De overgrote meerderheid van de Fauves is erg gezond en geniet een lange levensduur, met veel mensen die 16 jaar of ouder zijn. Het werken met een verantwoordelijke fokker kan diegenen die een Fauve willen bezitten helpen de kennis te vergaren die zij nodig hebben over specifieke gezondheidsproblemen binnen het ras. Goede fokkers gebruiken genetische tests van hun fokhonden om de kans op problemen met hun puppy’s te verminderen.

Geschiedenis van de Basset Fauve de Bretagne

De Basset Fauve de Bretagne is echt een oude Franse hond, die teruggaat tot de jaren 1500 toen Francois I een pak Bretonse honden had die hij regelmatig jaagde. Deze honden waren Grand Fauve de Bretagnes, die helaas uitstierven, maar hun DNA blijft lopen in de lijnen van de moderne ruw gecoate Griffons en Bassets zoals de Basset Fauve. De Grand Fauve de Bretagnes (Fawn Hound van Bretagne) waren groter (27,5-29,5 inch) en werden rond 1520 aan het Franse hof voorgelegd door admiraal d’Anneboulde. In de roedel van Francois I zat een dekreu genaamd Mirraud, die veelvuldig werd gebruikt door koningen.


Tot de Franse revolutie mochten alleen de aristocraten honden houden en jagen met hen via paard. In 1789 werden aristocratische voorrechten afgeschaft, waardoor iedereen een hond kon bezitten en jagen. De meeste boeren hadden echter geen paard, waardoor een kortere, nauwere jachtmaat nodig was. Zo werd de Basset ontwikkeld. Hoe het Basset-ras werd gevormd, staat ter discussie, maar waarschijnlijk het kleinst gefokt tot het kleinst over een langere periode.

Tegen de 19e eeuw bestonden jachthonden uitsluitend uit bassets om op konijnen, hazen, vossen, reeën en wilde zwijnen te jagen. Hoewel het gerucht ging dat zowel de Grands als de Bassets bijna uitgestorven waren tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd dit bevestigd door de toonaangevende Franse Fauve Expert Mme. F Corbeau van de Franse Club du Fauve de Bretagne dat het ras sterk in populariteit bleef bij Franse jagers.

Het ras blijft nog steeds een populaire, veelzijdige jachthond en familiehond in Frankrijk, wint aan populariteit in de Verenigde Staten en heeft rasclubs in tal van landen.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Basset Fauve de Bretagne hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*