Home » Hondenrassen » Basset Hound   Een van de meest aantrekkelijke van de hondenrassen is de innemende en onmiddellijk herkenbare Basset Hound. De eeuwige favoriet van hondenliefhebbers over de hele wereld. Deze ingehouden en ingehouden hond kan soms koppig zijn, maar is altijd charmant.

Over de Basset Hound

De Basset Hound staat niet hoger dan 28 centimeter op de schouder, maar met zijn opmerkelijk zware bot, krachtige kleine benen en massieve poten, bezit hij kracht en uithoudingsvermogen van grote honden. Bassets staan ​​bekend om een ​​groot, gewelfd hoofd met extreem lange, fluweelachtige oren, treurige ogen en een gerimpelde wenkbrauw, die het ras het uiterlijk van een trieste clown geven.


De Basset is meer gebouwd voor uithoudingsvermogen dan snelheid en beweegt op een doelbewuste maar moeiteloze manier. Het geurvermogen van het ras is griezelig; er wordt gezegd dat bij honden alleen de neus van de bloedhond nauwkeuriger is. Thuis is de Basset mild en aangenaam, koppig op het pad en blaft met een luide, rinkelende stem. Hoewel ze misschien niet erg demonstratief zijn in hun genegenheid, zijn ze standvastig loyaal.

basset hound

De Basset Hound in het kort

De Basset Hound bezit in duidelijke mate die eigenschappen die het bewonderenswaardig uitrusten om een ​​spoor over en door moeilijk terrein te volgen. Het is een kortbenige hond, zwaarder in bot, qua grootte beschouwd, dan elk ander hondenras, en hoewel zijn beweging opzettelijk is, is het in geen enkel opzicht onhandig. In temperament is het mild, nooit scherp of timide. Het is in staat tot een groot uithoudingsvermogen in het veld en is extreem in zijn toewijding.

Voeding voor de Basset Hound

De Basset Hound moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit , commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Hoewel het lijkt alsof de Basset Hound met zijn korte, gladde haar geen verzorging nodig heeft, is dat niet helemaal het geval. Regelmatige verzorgingssessies zijn een belangrijk onderdeel van het gezond en gelukkig houden van het ras. Het korte haar van de Basset kan overvloedig werpen . Het afstoten kan onder controle worden gehouden door de hond minstens een keer per week zachtjes over te nemen met een zachte borstel of een schuurtje. Naast het verwijderen van haar dat klaar is om te werpen, is verzorging een soort lichaamsmassage die zijn huid en algehele gezondheid ten goede komt. De Basset heeft ook zijn nagels regelmatig geknipt en af ​​en toe een bad zal helpen om zijn vacht schoon en glanzend te houden.

Oefeningen voor de Basset Hound

Basset honden zijn niet zo actief als sommige rassen, maar ze vereisen wel regelmatige, matige lichaamsbeweging . Meestal zal een dagelijkse wandeling in een gematigd tempo de rekening vullen. Oefening zal helpen om de Basset gezond te houden en te voorkomen dat hij te zwaar wordt . Omdat het ras is ontwikkeld om te werken in een roedel met andere honden, genieten Bassets van hondengezelschap tijdens hun uitstapjes, en het ras kan behoorlijk speels zijn. Na een wandeling of speelsessie zullen ze zich meestal vestigen voor een comfortabele slaap.

Een jonge Basset Hound opvoeden

Basset honden zijn zeer onafhankelijk en het trainen van het ras kan een uitdaging zijn. In de loop der eeuwen zijn dergelijke scenthounds ontwikkeld om zelfstandig te jagen en een spoor te volgen zonder afleiding. Hierdoor kunnen ze afstandelijk lijken en niet geïnteresseerd in het volgen van uw opdrachten. Een Basset kan echter zeker worden getraind – het kost alleen tijd, consistentie en doorzettingsvermogen. Het gebruik van traktaties en vroege socialisatie in de puppytijd is cruciaal, en naarmate de Basset rijpt, kunnen hij en zijn eigenaar profiteren van voortdurende positieve gehoorzaamheidstraining.


Gezondheid van de Basset Hound

Omdat de oren van de Basset lang en hangend zijn, is het belangrijk om ze regelmatig te controleren om ervoor te zorgen dat de luchtcirculatie niet tot een infectie heeft geleid. Het hoofd schudden of aan de oren krabben kan erop wijzen dat een dierenarts moet worden bezocht. Verantwoordelijke fokkers controleren op gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie , elleboogdysplasie, glaucoom, hypothyreoïdie, bloedingsstoornissen en luxerende patella, een ontwrichte knieschijf die ooit een “trucknie” werd genoemd bij mensen. De tanden van uw hond minstens twee keer per week poetsen met speciaal samengestelde hondentandpasta is ook een essentieel onderdeel van de gezondheidszorg van Basset.

Aanbevolen gezondheidstests

Thrombopathie genetische testen
Primaire open hoek glaucoom genetische testen

Geschiedenis van de Basset Hound

Basset honden werden oorspronkelijk gefokt in Frankrijk en België (“basset” is Frans voor “laag”). Er wordt gedacht dat de broeders van de abdij van St. Hubert verantwoordelijk waren voor het kruisen van stammen van oudere Franse rassen om een ​​laag gebouwde geurhond te creëren die over ruw terrein kon ploeteren terwijl te voet gevolgd door een menselijke jachtpartner die konijnen en herten volgde. Hun nauwkeurigheid en doorzettingsvermogen maakten van Bassets een populaire keuze voor Franse aristocraten, voor wie jagen een manier van leven was.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Basset Hound hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*