Home » Hondenrassen » Beagle   De Beagle is niet alleen een uitstekende jachthond en trouwe metgezel, hij is ook vrolijk, grappig en – dankzij zijn smekende uitdrukking – schattig. Ze zijn gefokt om in groepen te jagen, dus ze genieten van gezelschap en zijn over het algemeen gemakkelijk in de omgang.

Over de Beagle

Er zijn twee Beagle-variëteiten: die zich onder de 26 centimeter op de schouder bevinden en die tussen 26 en 32 centimeter. Beide variëteiten zijn stevig, solide en ‘groot voor hun duim’, zoals hondenmensen zeggen. Ze komen in zulke aangename kleuren als citroen, rood en wit en driekleur. Het fortuin van de Beagle zit in zijn schattige gezicht, met zijn grote bruine of hazelige ogen afgezet door lange, hondachtige oren laag op een breed hoofd.


Beagles is een ras dat door zijn liefhebbers als ‘vrolijk’ wordt omschreven. Ze zijn liefdevol en liefhebbend, gelukkig en gezelschap – allemaal kwaliteiten die hen tot uitstekende familiehonden maken. Geen wonder dat de Beagle al jaren de populairste hondenhond is onder Amerikaanse gezelschapsbezitters. Dit zijn nieuwsgierige, slimme en energieke honden die veel speeltijd nodig hebben.

beagle puppy

Voeding voor de Beagle

De Beagle moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De Beagle heeft een gladde, dichte dubbele vacht die zwaarder wordt in de winter, dus de lente werpt het seizoen af. Beagles werpen ook het hele jaar door matig af. Wekelijks borstelen met een borstel met medium haar, een rubberen verzorgingshandschoen of hulpmiddel of een hondenhandschoen verwijdert het losse haar en bevordert ook de nieuwe haargroei. Beagles hoeven niet te vaak te worden gebaad , tenzij ze in iets bijzonder rommel terechtkomen. Zoals bij alle rassen moeten de nagels van de Beagle regelmatig worden geknipt, omdat te lange nagels de hond pijn kunnen veroorzaken, evenals problemen met lopen en rennen.

Oefeningen voor de Beagle

Beagles zijn actieve, energieke honden die elke dag minstens een uur bewegen nodig hebben. Dit betekent niet dat je ze gewoon in de achtertuin moet laten. Beagles zijn gefokt om in packs te werken en zijn het gelukkigst als ze gezelschap hebben. Een Beagle die lange tijd alleen binnen of buiten wordt gelaten, heeft de neiging destructief te worden. Dit kan worden vermeden als hij een metgezel (mens of hond) heeft om mee te spelen. Beagles zijn ontsnappingskunstenaars, dus een oefengebied moet een hek hebben van minstens vijf voet lang dat zich ondergronds uitstrekt om tunneling te voorkomen. Wandelingen moeten altijd aan de leiband worden genomen, omdat een Beagle als een achttiende met een zeer sterk jachtinstinct niet in staat zal zijn om de drang om weg te rennen in de uitoefening van een overtuigende geur te weerstaan.


Een jonge Beagle opvoeden

Zoals bij alle honden, zijn vroege socialisatie- en puppytrainingslessen een must. Traktaties zijn een enorm hulpmiddel bij het trainen. Beagles reageren niet goed op harde technieken, maar geduld, positieve bekrachtiging en zelfs een beetje creativiteit zullen uiteindelijk winnen.

Gezondheid van de Beagle

Verantwoordelijke fokkers zullen hun fokmateriaal screenen op gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie , hypothyreoïdie, epilepsie, luxerende patella (een ontwrichte knieschijf) en oogaandoeningen. Zoals bij alle rassen, moeten de oren van een Beagle wekelijks worden gecontroleerd en moeten de tanden regelmatig worden geborsteld.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie
MLS DNA-test

Geschiedenis van de Beagle

De oorsprong van dit oude ras is al eeuwen het onderwerp van vermoeden. Zelfs de rasnaam is gehuld in mysterie. Sommige experts zeggen dat het is afgeleid van het Gaelische woord beag (‘klein’), terwijl anderen wijzen op de Franse term voor de geluidshonden die tijdens de jacht worden gemaakt: be’geule.

Er zijn meldingen van kleine jachthonden die werden gebruikt om op konijn en haas te jagen in Engeland lang voordat de Romeinse legioenen in 55 v.Chr. Arriveerden. Een Engelse autoriteit noemde de Beagle de “uitloper van ons land, inheems in de bodem.” Rond 1500, de meeste Engelsen heren hadden roedels grote honden die herten volgden, en kleinere honden die hazen volgden. De kleinere, compactere honden waren voorouders van onze moderne Beagle.

De uitdrukking “voethond” is van vitaal belang om de brede aantrekkingskracht van de Beagle op jagers in Engeland, het Continent en Noord-Amerika te begrijpen. In tegenstelling tot grotere roedeljagers zoals vossenhonden of Harriers , kon de Beagle te voet worden bejaagd – er was geen paard nodig. Degenen die het zich niet konden veroorloven om een ​​berg te voeden en te stallen, en dames en heren te oud brengen een zware dag door te paard donderend over het platteland, kunnen gemakkelijk een roedel Beagles bijhouden.

De invoer van Beagles begon in de jaren na de Burgeroorlog in Amerika aan te komen en hun populariteit onder Amerikaanse konijnenjagers was onmiddellijk. De AKC registreerde zijn eerste Beagle, genaamd Blunder, in 1885. Tot op de dag van vandaag zweren “Beaglers” in bosrijke gebieden van Noord-Amerika nog steeds bij de geweldige neus, muzikale stem en enthousiaste benadering van de jacht op konijnen.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Beagle hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*