Home » Hondenrassen » Bearded Collie   Een luidruchtige en charismatische drijvende hond uit Schotland, de ruige Bearded Collie (‘Beardie’ voor zijn vrienden) geniet van buiten sporten bij alle weersomstandigheden. Gefokt om onafhankelijke besluitvormers te zijn, ze kunnen eigenzinnig zijn, maar zijn altijd vriendelijk.

Over de Bearded Collie

Staande 42 tot 51 centimeter op de schouder en bedekt kop tot staart in een ruige dubbele vacht, Beardies dragen een voorbijgaande gelijkenis met een andere Britse favoriet, de Old English Sheepdog . Onder de jassen zijn Beardies meer slank en hoekig van de twee. Het weelderige gezichtshaar mag de karakteristieke uitdrukking niet verdoezelen: een dromerige, verre blik.


Deze onstuimige strips kunnen een handvol zijn – maar meestal zijn Beardies ongeveer 50 pond van hart, energie en gelach. Goed gesocialiseerde Beardies kunnen goed omgaan met andere dieren en kinderen. Ze vervelen gemakkelijk en training moet interessant blijven. Buitenshuis gezinnen die op zoek zijn naar een stoere hond om een ​​uptempo levensstijl te delen, zullen nooit een meer aanhankelijke en leuke sidekick vinden.

De Bearded Collie in het kort

De Bearded Collie is een middelgrote hond met een middellange vacht die de natuurlijke lijnen van het lichaam volgt en veel daglicht onder het lichaam toelaat. Het lichaam is lang en mager en, hoewel sterk gemaakt, lijkt het niet zwaar. Een heldere vragende uitdrukking is een onderscheidend kenmerk van het ras. De Bearded Collie moet in een natuurlijke houding worden weergegeven.

bearded collie

Voeding voor de Bearded Collie

De Bearded Collie moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Het Beardie- verzorgingsregime bestaat uit twee delen. De eerste is een dagelijkse poetsbeurt om klitten en vreemde materie te verwijderen, wat niet meer dan vijf of tien minuten zou moeten duren, ervan uitgaande dat de hond niet in iets rommeligs is geraakt. Het tweede deel is een wekelijkse sessie met een pin-hark, borstel, kam en mogelijk anti-wirwar spray om dood haar te verwijderen en de vacht terug te brengen naar de oorspronkelijke staat. Dit duurt meestal een half uur tot een uur. Zoals bij alle rassen, moeten de nagels van de Beardie regelmatig worden geknipt, omdat te lange nagels de hond pijn kunnen veroorzaken, evenals problemen met lopen en rennen.

Oefeningen voor de Bearded Collie

De Bearded Collie is een energiek, onstuimig ras dat behoorlijk wat buitenoefeningen vereist. In tegenstelling tot veel van hun eigenaren, zijn Beardies graag buiten aan het rennen en spelen ongeacht het weer. Ze hebben elke dag een soort activiteit nodig, of ze nu bal spelen; een lange wandeling, rennen of wandelen; of gewoon spelen in een grote, omheinde tuin of een ander gebied met een metgezel, mens of hond. En, natuurlijk, gefokt om schapen te hoeden, houden Beardies ervan om deel te nemen aan atletische evenementen zoals hoeden-, rally-, behendigheids- en gehoorzaamheidswedstrijden . Een drukke Beardie is een gelukkige Beardie.

Een jonge Bearded Collie opvoeden

Zoals bij alle honden, worden vroege socialisatie- en puppytraining aanbevolen. Door de puppy voorzichtig bloot te stellen aan een breed scala aan mensen, plaatsen en situaties tussen de leeftijd van zeven weken en vier maanden, kan hij zich ontwikkelen tot een goed aangepaste, goed gemanierde volwassene. Puppytrainingslessen dienen als onderdeel van het socialisatieproces en helpen de eigenaar bepaalde ongewenste gedragingen te leren herkennen en voorkomen. Net als veel andere Herding-rassen , werd de Beardie gefokt om zelfstandig in het veld te trainen zonder enige richting van mensen. Deze onafhankelijke (sommigen zeggen koppig) streep kan training een uitdaging maken, maar eigenaren van patiënten zullen er uiteindelijk in slagen hun Beardies te winnen met behulp van positieve versterking – en veel traktaties.


Gezondheid van de Bearded Collie

De Beardie is een stevig ras en verantwoordelijke fokkers screenen hun fokmateriaal op gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie , hypothyreoïdie, auto-immuunziekten, allergieën en oogproblemen. Zoals bij alle rassen, moeten de oren van een Beardie regelmatig worden gecontroleerd om vreemde stoffen te verwijderen en een opeenhoping van was te voorkomen, en de tanden dagelijks worden geborsteld.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie
Schildklier evaluatie

Geschiedenis van de Bearded Collie

Oorspronkelijk bekend onder de namen Highland Collie en Mountain Collie, verdienden Bearded Collies eeuwenlang hun voer op de Schotse Hooglanden als ruige herders en drijvende honden die door herders werden gewaardeerd om de mogelijkheid om een ​​dag hard werken te doen te midden van het ruige klimaat en het heuvelachtige terrein van Schotland. Van beardies werd verwacht dat ze vee in de wei hielpen beheersen en de kudde naar de markt brachten.

Herkomstverhalen variëren. Er werd ooit geloofd dat de Beardie een oud ras is, daterend van vóór de Romeinse verovering van Groot-Brittannië in de eerste eeuw v.Chr. Tegenwoordig is de heersende theorie dat Beardies afstammen van Midden-Europese dieren, met name Poolse Lowland Sheepdogs en Komondorok , naar Schotland gebracht in de 1500s. Zoals bij de meeste rassen die meestal worden gebruikt door boeren en herders uit het verre verleden, zijn er geen definitieve verslagen van de creatie van de Beardie aan ons overgeleverd.

We vangen een glimp op van het ras in schilderijen uit de jaren 1700, een gouden eeuw van Britse portretten. Meesters als Reynolds en Gainsborough omvatten honden die herkenbaar zijn als Beardies in portretten van welgestelde Schotse klanten. Dit geeft aan dat de hond van de bescheiden herders ergens onderweg een modieus sieraad van de hogere samenleving werd.

Tegen het begin van de 19e eeuw was het uiterlijk en de houding van het ras zoals we het kennen vastgesteld. In Victoriaanse tijden waren ze populair op het Schotse showcircuit, maar de verstoringen van de Eerste Wereldoorlog decimeerden de populatie Beardies en andere populaire rassen. Maar je kunt een goed ras niet tegenhouden. De toegewijde fokkers van Groot-Brittannië herbouwden de Beardie-populatie in de jaren tussen de twee wereldoorlogen. Het eerste nest van US Beardies werd geboren in 1967, het ras kwam 10 jaar later in het AKC Stud Book en het was een charterlid van de AKC Herding Group, opgericht in 1983.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Bearded Collie hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*