Home » Hondenrassen » Beauceron   De Beauceron is imposant en krachtig, maar ook opmerkelijk slim, pittig en een veelzijdige herder – stel je de hersenen van een Border Collie voor in een lichaam van 55 kilo. Ze zijn vooral geliefd bij vrouwen als een onstuimige maar gevoelige metgezel en beschermer.

Over de Beauceron

Beaucerons zijn gespierd, robuust en groot, staan ​​tot 56 centimeter op de schouder en toch sierlijk en in alle opzichten in balans. Hun donkerzwarte jassen zijn voorzien van knappe eekhoorn-rode accenten, inclusief de rode poten die het ras zijn Franse bijnaam Bas-Rouge geven (“rode kousen”). Ze worden ook gezien in een zwart-grijs-bruine jas.


De lange kop is goed gebeiteld en de donkerbruine ogen projecteren een uitdrukking die rasliefhebbers beschrijven als openhartig en zelfverzekerd. Ze zijn niet voor beginnende eigenaren, die misschien eigendom worden van hun dominante hond in plaats van andersom. Dat gezegd hebbende, goed opgeleide en gesocialiseerde Beaucerons zijn nuchtere waakhonden en voogden, vooral goed met de jonge, de kleine en de weerloze.

Beauceron

De Beauceron in het kort

De ideale Beauceron is een goed uitgebalanceerde, solide hond van goede lengte en goed gespierd zonder zwaarte of grofheid. De hele conformatie geeft de indruk van diepte en stevigheid zonder omvang, en vertoont de kracht, het uithoudingsvermogen en de behendigheid die vereist zijn voor de herdershond. Hij is alert en energiek met een nobele koets. Een formidabele hond met een openhartige en niet aflatende uitdrukking, hij eist altijd respect waar hij ook gaat. Reuen zijn karakteristiek groter overal met een groter frame en zwaarder bot dan teven. Teven zijn duidelijk vrouwelijk, maar zonder zwakte in inhoud of structuur. De Beauceron moet onderscheidend en zelfverzekerd zijn. Hij is een hond met geest en initiatief, wijs en onverschrokken zonder enig spoor van verlegenheid. Intelligent, gemakkelijk te trainen, trouw, zachtaardig en gehoorzaam.

Voeding voor de Beauceron

De Beauceron moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Een werkende Beauceron kan hoge voedingsbehoeften hebben, dus vergeet niet om de conditie van uw hond regelmatig te beoordelen om er zeker van te zijn dat zijn dieet aan zijn behoeften voldoet. Omgekeerd zijn sommige honden gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelenzijn veilig voor honden, en die niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De Beauceron heeft een korte, dichte dubbele jas; de zachte ondervacht is bedekt met een ruwe, waterdichte buitenlaag. Het vereist niet veel verzorging, maar het werpt wel af. Veel. En meer nog twee keer per jaar tijdens vergieten seizoen. Wekelijks borstelen – dagelijks tijdens het seizoen – met een borstel met medium haar, een rubberen verzorgingshandschoen of gereedschap of een hondenhandschoen verwijdert het dode haar voordat het op het meubilair kan vallen en bevordert ook de nieuwe haargroei. Zoals bij alle rassen moeten de nagels van de Beauceron regelmatig worden geknipt, omdat te lange nagels de hond pijn kunnen veroorzaken, evenals problemen met lopen en rennen. Vergeet niet om de dubbele dauwklauwen op de achterpoten bij te knippen.

Oefeningen voor de Beauceron

De Beauceron is een krachtig, atletisch en intelligent ras dat veel fysieke en mentale uitdagingen nodig heeft. Dit is geen ras voor beginnende eigenaren. Ze hebben elke dag een verscheidenheid aan buitenlocaties en soorten oefeningen nodig en zijn het best geschikt voor een ervaren, actieve eigenaar die de mentale en fysieke activiteit kan bieden die ze nodig hebben. Hoewel de Beauceron niet is gefokt om schapen te verzamelen als de andere herder rassen waren, kan hij worden getraind om te presteren in het hoeden gebeurtenissen, evenals Schutzhund (bescherming van het werk) en behendigheid proeven en activiteiten, zoals karten , mushing, en skijoring (het trekken van een persoon wie is er op ski’s).

Een jonge Beauceron opvoeden

Socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn een must voor dit ras. Beaucerons zijn zeer intelligent, loyaal en sterk toegewijd aan hun eigenaars, waardoor ze vrij eenvoudig te trainen zijn. Ze reageren niet goed op harde trainingsmethoden, met name fysieke correctie. Stevige, eerlijke, consistente training en bediening zijn meestal vrij succesvol. Ze staan ​​bekend om uitbundig gedrag, zoals op mensen springen en mensen en dingen met hun mond grijpen; dit gedrag zal vaak de focus zijn van vroege trainingssessies.

Gezondheid van de Beauceron

Elke grote of diep bovenlijf hond kan vatbaar zijn voor een opgeblazen gevoel , een plotselinge en levensbedreigende maagaandoening. Beauceron-eigenaars moeten zichzelf informeren over welke symptomen ze moeten zoeken en wat ze moeten doen als het zich voordoet. Verantwoordelijke fokkers zullen hun fokdieren gezondheidstoestanden zoals heupdysplasie, hartaandoeningen, oogproblemen en allergieën screenen . Zoals bij alle rassen, moeten de oren van een Beauceron regelmatig worden gecontroleerd en moeten de tanden vaak worden geborsteld.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie
Cardiaal onderzoek

Geschiedenis van de Beauceron

De Beauceron, ook bekend als de Berger de Beauce of de Bas Rouge, is een Franse herdershond wiens naam is afgeleid van het uitgestrekte agrarische gebied ten zuidwesten van Parijs.

Sinds zijn ontwikkeling in de late middeleeuwen heeft de Beauceron vele rollen gespeeld: soldaat, bodyguard, redder, concurrent, metgezel, grappenmaker en ongeëvenaarde veehouder. Onderweg heeft het ras harten gewonnen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan, zowel vanwege zijn innemende persoonlijkheid als vanwege zijn veelzijdige werkvermogen.


Beauceron en Briard zijn namen van twee groepen Franse herdershonden die in de 19e eeuw zijn geïdentificeerd. Een hondenshow gehouden op de Universal Exposition in 1863 in Parijs met honden die herkenbaar zijn als Beaucerons: rechtopstaande oren, zwart met roestmarkeringen en een wolfachtige bouw. In tegenstelling tot het moderne type hadden ze een smallere snuit en een ruwere vacht.

Toonaangevende autoriteiten kwamen bijeen in 1896 om de Franse herdershonden te classificeren. De naam Beauceron werd gegeven aan de honden met een kortere mantel; de langharige heette de Briard. In 1922 werd de Franse rasvereniging, de Club des Amis Du Beauceron, opgericht.

De Beauceron is een hond met veel kracht maar ook met een grote gevoeligheid. Het is een rechtopstaand ras dat breed van de kudde of kudde werkt, in tegenstelling tot herders als de Australian Shepherd , die dicht bij zijn beschuldigingen werkt. De Beauceron-benadering van het hoeden is stil en kalm; ze kunnen tot schapen werken zonder ze bang te maken. Dit veelzijdige en zweep-slimme ras heeft ook een geschiedenis van militair en politie K-9 werk. Ze waren vooral nuttig in de loopgravenoorlogvoering van de Eerste Wereldoorlog. Het British War Museum herbergt een foto van een Beauceron die over een loopgraaf springt – een Franse hond die door Duitsers werd gebruikt om de Britse linie binnen te dringen.

Onderweg werd de Beauceron ontdekt door het Franse hondliefhebbende publiek, waaronder Sidonie-Gabrielle Colette (1873-1954), bekend bij generaties van bewonderende lezers over de hele wereld als gewoon Colette. Ze schreef dat haar Beauceron ‘een van die zeldzame metgezellen was die op het juiste moment zwijgen, ons werk en onze slaap respecteren, huilen voor onze eigen tranen en hun ogen sluiten met een bittere discretie tegenover alles – de kus van een minnaar, de tedere knuffel van een kind – die hen berooft van onze wispelturige menselijke vriendschap.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Beauceron hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*