Home » Hondenrassen » Bedlington Terrier   Bedlington Terriers zijn vernoemd naar de Engelse mijnstreep waar ze voor het eerst werden gefokt, zijn sierlijke huisgenoten, waakzame waakhonden, veelzijdige atleten en onweerstaanbare knuffelige tv-tijdgenoten.

Over de Bedlington Terrier

Bedlingtons zijn lenige, energieke Engelsen. De frisse, krullende vacht; terug gebogen; oren met kwastjes; kromzwaardvormige staart; en wollige, peervormige kop zijn kenmerken van dit unieke ras. Zoals de bochtige contouren aangeven, is er windhond – waarschijnlijk Whippet – in hun stamboom. Bedlingtons bewegen met een lichte, verende stap en wanneer ze worden opgejaagd om te achtervolgen, kunnen ze rennen als de wind.


Bedlingtons willen de meeste mensen in het middelpunt van de belangstelling plaatsen en zijn bekend om hun geliefden te beschermen. Voor een actief gezin op zoek naar een no-shedding, levendige en loyale metgezel, kan de zoektocht hier eindigen.

Bedlington Terrier

De Bedlington Terrier in het kort

Een sierlijke, lenige, goed uitgebalanceerde hond zonder tekenen van grofheid, zwakte of shelliness. In rust is de uitdrukking van de hond mild en zachtaardig, niet verlegen of nerveus. Opgewonden is de hond bijzonder alert en vol enorme energie en moed. Opmerkelijk voor het uithoudingsvermogen galopperen Bedlingtons ook met grote snelheid, zoals hun lichaamsomtrek duidelijk laat zien.

Voeding voor de Bedlington Terrier

De Bedlington Terrier moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De frisse, krullende vacht van de Bedlington Terrier is een mix van zacht en ruw, maar niet draadachtig haar. Hoewel veeleisende eigenaren blij zullen zijn om te horen dat het vrijwel helemaal niet schuurt, groeit het zeer snel en moet het om de twee maanden worden geknipt. Veel eigenaren leren het proces kennen, waarbij zowel elektrische tondeuses als een schaar betrokken zijn, terwijl anderen graag hun Bedlington naar een trimmer brengen. Bovendien moet een Bedlington een of twee keer per week worden geborsteld en / of gekamd. Zoals bij alle rassen, moeten de nagels van de Bedlington regelmatig worden geknipt, omdat te lange nagels de hond pijn kunnen veroorzaken, evenals problemen met lopen en rennen.

Oefeningen voor de Bedlington Terrier

Bedlingtons, zoals de meeste Terriers , hebben een behoorlijke hoeveelheid energie en vereisen regelmatige lichaamsbeweging om fit en gelukkig te blijven. Het ras is energiek, maar niet onstuimig of ondeugend. Een Bedlington speelt graag halen of een lange wandeling maken of rennen, maar daarna is hij blij om gewoon op de bank te liggen met zijn familie. Ondanks hun lamsachtige uiterlijk, werden Bedlingtons gefokt om kleine dieren te achtervolgen, en dat is wat ze doen. Ze hebben dus een omheinde tuin nodig en moeten voor alle wandelingen aangelijnd zijn. Veel Bedlingtons doen graag mee aan behendigheids-, gehoorzaamheids-, tracking- en earthdog- wedstrijden.

Bedlington Terrier hond

Een jonge Bedlington Terrier opvoeden

Vroege socialisatie en puppytraining worden aanbevolen voor alle honden. Hoewel Bedlingtons koppig kunnen zijn, zijn ze ook intelligent en enthousiast om te behagen. Bedlingtons reageren niet op harde trainingsmethoden of fysieke correctie, die eerder tot een wilskrachtsstrijd kunnen leiden dan tot gehoorzaamheid. Positieve versterkingstechnieken, zoals het gebruik van lof en eten als beloning, zijn veel succesvoller.

Gezondheid van de Bedlington Terrier

De Bedlington is over het algemeen een gezond ras en verantwoordelijke fokkers zullen hun fokmateriaal screenen op gezondheidsproblemen zoals heup- en elleboogdysplasie , hypothyreoïdie, de ziekte van von Willebrand (een bloedingsaandoening), trombopathie en bepaalde oogproblemen. Zoals bij alle rassen, moeten de oren van een Bedlington regelmatig worden gecontroleerd en moeten de tanden dagelijks worden gepoetst.


Aanbevolen gezondheidstests

Kopertoxicose DNA-test
Cardiaal onderzoek
Patella-evaluatie
Oogarts Evaluatie

Geschiedenis van de Bedlington Terrier

Ze zien eruit als lammeren in de showring, en ze zijn zo zacht als lammeren rond het huis. Het is dus een beetje schokkend om te ontdekken dat Bedlingtons het grootste deel van de 19e eeuw doorbracht met vies en soms dodelijk werk. Bedlingtons, gemaakt in het Northumberland-graafschap dat het ras zijn naam gaf, waren een hond van een arbeider die naar verwachting veelzijdig genoeg zou zijn om te worden gebruikt als koolmijnratten, moordenaar en pit fighters. Het ras kreeg de bijnaam ‘Gypsy Dog’ omdat het door de rondzwervende Romeinen werd gebruikt als een sluipende stroperij. Een waarnemer van de beginjaren van het ras schreef dat de Bedlington de “slimste en snelste van onze terriërs” was.

De eerste hond geïdentificeerd als een Bedlington Terrier, genaamd Piper, werd gefokt in 1825. Er werd gezegd dat Piper zo wild was dat hij nog steeds dassen stuurde op de leeftijd van 14, en bijna blind en tandenloos. De nagelfabrikanten van Bedlington waren gek op het ras en werden bekend vanwege hun moedige terriërs. De mijnwerkers en spijkermakers van het graafschap zetten hun salaris in op epische hondengevechten en zetten hun terriërs tegen elkaar op. Een rashistoricus merkte op: “Bedlingtons waren nooit een kattenkweker, maar toen hij eenmaal begon te vechten, was het tot de dood.”

Gelukkig voor ons bleken Bedlingtons nog betere liefhebbers te zijn dan jagers. Dankzij hun grote charmes kwamen Bedlingtons uiteindelijk uit kolenmijnen en spijkerfabrieken naar het landhuis. Britse elites vonden Bedlingtons grootmoedige, lieve metgezellen, evenals aantrekkelijke ornamenten voor hun stijlbewuste levensstijl.

Verfijning en consistentie in het ras begon met de oprichting van de National Bedlington Terrier Club in Engeland in 1877. Negen jaar later registreerde de AKC zijn eerste Bedlington. De huidige inwoners van Bedlington, Engeland, zijn nog steeds trots op hun beroemdste export. Het Northern League-voetbalteam van Bedlington wordt de Terriers genoemd en de stad heeft onlangs parkbanken geïnstalleerd in de vorm van zijn fleecy mascotte.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Bedlington Terrier hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*