Home » Hondenrassen » Belgische Groenendaeler Herder   De Belgische Groenendaeler Herder is een zeer trainbare herder wiens veelzijdigheid en intelligentie het spul van hondenlegende is. Dit is een ras gebouwd voor hard werken, en veel ervan. Deze gevoelige zielen hunkeren naar menselijk gezelschap en verafschuwen verwaarlozing.

Over de Belgische Groenendaeler Herder

Het ontroerende silhouet van een Belgische herdershond straalt zowel elegantie als gespierde vastberadenheid uit. Een knappe eigenschap van het ras is de buitengewoon trotse houding van hoofd en nek. Een man kan 26 centimeter op de schouder staan; vrouwtjes zijn kleiner. De donkere ogen schitteren met een vragende intelligentie, en de zwarte jas is overvloedig, van de “kraag” van de nek tot de “achterbroek” van de achterhand. Belgische herdershonden zijn in alle opzichten helderogig en hebben een bossige staart.


In elke sport of activiteit geeft een Belg altijd 100 procent. Op hun beurt hebben eigenaren de neiging een speciale band met hun enthousiaste workaholics te vormen. Zoals een toegewijde het uitdrukt: “Belgen inspireren zo’n intense loyaliteit omdat ze zelf leven en liefhebben met zo’n grote passie.”

De Belgische Groenendaeler Herder in het kort

De eerste indruk van de Belgische herdershond is die van een goed uitgebalanceerde, vierkante hond, elegant van uiterlijk, met een buitengewoon trotse houding van hoofd en nek. Hij is een sterk, behendig, goed gespierd dier, alert en vol leven. Zijn hele conformatie geeft de indruk van diepte en stevigheid zonder omvang. De reu is meestal iets indrukwekkender en grootser dan zijn vrouwelijke tegenhanger. De teef moet een duidelijk vrouwelijke uitstraling hebben.

belgische Groenendaeler

Voeding voor de Belgische Groenendaeler Herder

De Belgische herdershond moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit , commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De Belgische Groenendaeler van de double-layer vacht, bestaande uit een dichte ondervacht en een hardere bovenvacht, is vrij gemakkelijk te verzorgen – zolang het niet vergieten seizoen. Het grootste deel van het jaar is het enige dat een Belg nodig heeft een wekelijkse poetsbeurt. Baden kunnen zeldzaam zijn, tenzij de hond in iets rommeligs komt. Maar minstens één keer per jaar werpen Belgen zwaar af. Wanneer dit gebeurt, is elke dag een grondige poetsbeurt nodig om de verrassend grote hoeveelheid dood haar te verwijderen. Zoals bij alle rassen, moeten de Belgische nagels regelmatig worden geknipt.

Oefeningen voor de Belgische Groenendaeler Herder

Zoals zoveel van de Herding-rassen , vereisen Belgische herdershonden elke dag een goede hoeveelheid beweging. En omdat de Belg een gevoelige ziel is die naar menselijk gezelschap hunkert, is het niet genoeg om hem een ​​paar uur in de achtertuin te laten. Eigenaren moeten verwachten dat ze deelnemen aan dagelijkse oefensessies met hun Belgen. Dit kan betekenen dat je met een bal speelt of een lange tijd hardloopt, of het kan ook zijn dat je traint voor en deelneemt aan wedstrijden voor gehoorzaamheid, behendigheid , tracking of hoeden , of hondensporten zoals flyball.

Een jonge Belgische Groenendaeler Herder opvoeden

Socialisatie en puppy-training klassen zijn vooral belangrijk. Ze bevorderen goed gedrag, smoren slechte gewoonten in de knop en versterken de band tussen puppy en eigenaar. Gelukkig zijn Belgische herdershonden erg intelligent en willen ze niets liever dan hun eigenaars gelukkig maken, dus gaan ze snel op training.

Gezondheid van de Belgische Groenendaeler Herder

De Belgische Groenendaeler is een robuust, gezond ras. Verantwoordelijke fokkers zullen hun fokmateriaal screenen op gezondheidsproblemen zoals epilepsie, elleboog- en heupdysplasie , oogproblemen zoals progressieve retinale atrofie en staar en bepaalde vormen van kanker. Merk op dat Belgen bijzonder gevoelig zijn voor anesthesie als er een operatie nodig is. Zoals bij alle rassen, moeten de oren van een Belg regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie en moeten de tanden regelmatig worden geborsteld.


Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Oogarts Evaluatie

Geschiedenis van de Belgische Groenendaeler Herder

Het klimaat en het terrein van België zijn zeer gunstig voor de veehouderij en de melkveehouderij, en het kleine maar ijverige land is altijd zelfvoorzienend geweest in deze grondstoffen. België is al lang ’s werelds grootste exporteur van melkchocolade, een belangrijk onderdeel van de nationale economie. Het zou dan ook geen verrassing moeten zijn dat de Belgische boeren van weleer bezig waren met het hoeden van vee.

Deze preoccupatie omvatte het fokken van herdershonden. Er waren zelfs acht soorten herdershonden die uniek zijn voor België. Tegen 1890, toen ze voor het eerst officieel werden geclassificeerd, bleven er vier over die we vandaag kennen: de Belgische herdershond (ook bekend als Groenendael of Chien de Berger Belge), Mechelaar , Tervuren en Laekenois . Ze waren anatomisch identiek maar varieerden in vachtstructuren, kleuren en lengte. De naam Groenendael werd gegeven aan de langharige zwarte variëteit, de huidige Belgische herdershond, dankzij Nicolas Rose, een belangrijke fokker uit de jaren 1890 die een restaurant in de buurt van Brussel exploiteerde, het Chateau Groenendael genaamd.

Aan het begin van de 20e eeuw werden de veelzijdigheid en werklust van Belgische herdershonden bekend buiten de weiden van België. Parijs en New York gebruikten in dit tijdperk Belgische herdershonden als politiehonden. Douaneagent gebruikte ze op grenspatrouilles, smokkelaars uitroeiend. Tijdens de Eerste Wereldoorlog onderscheidden ze zich als boodschappers, ambulancehonden en vrachtschepen van zwaar geschut. Belgische herdershonden hebben hun rol als oorlogshonden tijdens de Tweede Wereldoorlog overgenomen.

De Belgian Sheepdog Club of America werd opgericht in 1949, en sindsdien heeft dit nobele ras het allemaal gedaan: showhond, atleet, politieagent, soldaat, hulphond, zoeker en redder, waakhond en onvermoeibare tennisbal in de achtertuin.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Belgische Groenendaeler Herder hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*