Home » Hondenrassen » Belgische Laekense herder   Sterk, behendig en vol leven, de Belgische Laekense herder is een van de vier inheemse honden van België. Hoewel vergelijkbaar in lichaam en temperament met de Mechelaar, Herder en Tervuren, verschillen de Belgische Laekense herder in vachtkleur, textuur en lengte, evenals regio van herkomst.

Over de Belgische Laekense herder

Van de vier nauw verwante Belgische herders – de Belgische herdershond, Mechelaar, Tervuren en de Belgische Laekense herdershond – is de Laekenois de zeldzaamste. Deze sterke en stevige hond onderscheidt zich van zijn broers door een ruwe, warrige vacht die in de kleuren rood of fawn of in grijstinten komt. Het zwart worden rond de snuit wijst op de uitdrukking van scherpe waakzaamheid die schijnt vanuit de donkere amandelvormige ogen.


De Belgische Lakenois beschermt zijn meester en bezittingen. Hoewel opmerkzaam bij vreemden, is het ras aanhankelijk en vriendelijk met degenen die hij goed kent. De vacht van Laekenois moet regelmatig worden geborsteld en af ​​en toe worden gebaad en als werkhond is dagelijkse beweging nodig.

Voeding voor de Belgische Laekense herder

De Belgische Laekense herder zou het goed moeten doen op kwalitatief hoogwaardig hondenvoer, of het nu commercieel is vervaardigd of thuis is bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond.

Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Afgezien van de reguliere wekelijkse verzorging, houdt het occasionele bad je Belgische Laekense herder schoon en ziet hij er op zijn best uit. Verzorging kan een geweldige hechtingservaring zijn voor u en uw hond. De sterke, snelgroeiende nagels van de Belgische Laekense herder moeten regelmatig worden geknipt met een nagelknipper of slijper om overgroei, splijten en barsten te voorkomen. Hun oren moeten regelmatig worden gecontroleerd om een ​​opeenhoping van was en puin te voorkomen, wat kan leiden tot een infectie. Tanden moeten regelmatig worden geborsteld.

Oefeningen voor de Belgische Laekense herder

De ideale eigenaar zal begrijpen dat de Belgische Laekense herder niet blij zal zijn met rondhangen, noch van hem kan worden verwacht dat hij alleen in de tuin woont. Laekenois willen graag bij hun mensen zijn en hebben een actieve levensstijl en veel werk nodig om gelukkig te zijn. Wanneer de nieuwe puppy arriveert, is het belangrijk om hem vroeg te socialiseren, met frequente en positieve meet-and-greet-sessies, omdat deze werkhonden meestal gereserveerd zijn voor vreemden.

Een jonge Belgische Laekense herder opvoeden

Socialisatie en puppy-training klassen zijn vooral belangrijk. Ze bevorderen goed gedrag, smoren slechte gewoonten in de knop en versterken de band tussen puppy en eigenaar. Gelukkig zijn Belgische Lakenois zeer intelligent en willen ze niets liever dan hun eigenaars gelukkig maken, dus gaan ze snel op training.

Gezondheid van de Belgische Laekense herder

De Belgische Laekense herder is een robuust, gezond ras. Verantwoordelijke fokkers zullen hun fokdieren screenen op verschillende gezondheidsproblemen. Zoals bij alle rassen, moeten de oren van een Belgische Laekense herder regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie en moeten de tanden regelmatig worden geborsteld.


Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Oogarts Evaluatie
Cardiaal onderzoek
Schildklier evaluatie
Dentition examen

Geschiedenis van de Belgische Laekense herder

In september 1891 werd de Belgian Shepherd Dog Club (Club du Chien de Berger Beige) georganiseerd om de kenmerken van de inheemse honden in België te onderzoeken. Ze definieerden het consistente type van deze inheemse hond die identiek was in lichaam en temperament maar verschillend in vacht (kleur, textuur en lengte).

In het begin van de twintigste eeuw drongen de eigenaars en veredelaars aan op de aanvaarding van extra rassen op basis van de kleur en de regio’s van herkomst. De fawn ruwharige variëteiten kregen de naam Laekenois (afgeleid van de stad Laeken). De vaardigheden van deze honden als intelligente en veelzijdige werkers werden snel populair in andere landen.

De oorspronkelijke taak van de Belgische Laekense herder was, naast het bewaken en verzorgen van de kudde, het drogen van linnen in de velden te bewaken. Hij was een enthousiaste werker en een snelle leerling die hem tot een wenselijke keuze voor de taak maakte. Later werd hij opgeroepen om als bodehond te dienen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Op dat moment waren zijn aantallen ernstig gedaald. Veel fokkers hebben heel hard gewerkt om deze variëteit te herstellen, met behoud van de typische intelligentie, het type en de structuur van de Belgische herdershond.

Hij wordt vandaag bewonderd voor deze attributen. Hij is nog steeds in staat zijn kudde te hoeden en te bewaken en zijn mensen en hun bezittingen te beschermen. Zijn vermogen om zich aan te passen aan nieuwe situaties en te reageren op de bevelen van zijn meester, maakt hem een ​​alert, intelligent, nieuwsgierig dier. Hij is meestal gereserveerd bij vreemden.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Belgische Laekense herder hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*