Home » Hondenrassen » Belgische Tervuren   De elegante, behendige Belgische Tervuren is een heldere en zelfverzekerde herdershond van gemiddelde grootte, bekend als aanhankelijk en bezitterig met geliefden. Veel hard werken en uitdagend spel is de hemel voor deze onvermoeibare, alleskunner.

Over de Belgische Tervuren

De Belgische Tervuren wordt gekenmerkt door een rechte en overvloedige vacht, een elegant maar gespierd frame, een trots gedragen hoofd, een alert en intelligent gedrag en een onverzadigbare werkrit. De jasuitrusting van de Tervuren, zoals de sportieve ‘kraag’ rond de nek, is overvloediger voor mannen, die groter worden dan vrouwen.


“Hun intelligentie en hoge activiteitsniveau kan een uitdaging zijn voor de minder creatieve persoon die de behoefte van het ras om te werken misschien niet begrijpt,” waarschuwt een oude eigenaar. Maar begrijp niet dat Tervurens grimmige mechanische drones zijn. In feite is dit ras zeer verheugd over hun vermogen om elke taak te beheersen, en eigenaren zeggen dat een ondeugend gevoel voor humor aan het werk is wanneer Tervurens hun geliefde te slim af is.

De Belgische Tervuren in het kort

De eerste indruk van de Belgische Tervuren is die van een uitgebalanceerde, middelgrote hond, elegant van uiterlijk, vierkant op handen en voeten, met een trots hoofd en nek. Hij is sterk, behendig, goed gespierd, alert en vol leven. Hij geeft de indruk van diepte en stevigheid zonder omvang. Het mannetje moet zonder twijfel mannelijk lijken; het vrouwtje moet een duidelijk vrouwelijke uitstraling hebben en gelijkwaardig worden beoordeeld met het mannetje.

De Belgische Tervuren is een natuurlijke hond en er is geen behoefte aan overmatig poseren in de showring. De Belgische Tervuren weerspiegelt de kwaliteiten van intelligentie, moed, alertheid en toewijding om te beheersen. Naast zijn inherente vermogen als herdershond, beschermt hij de persoon en het bezit van zijn meester zonder overdreven agressief te zijn. Hij is waakzaam, attent en meestal in beweging wanneer hij niet onder bevel staat. De Belgische Tervuren is een herdershond en een veelzijdige werker. De hoogste waarde moet worden gelegd op kwaliteiten die deze vaardigheden behouden, in het bijzonder het juiste temperament, gang, bijten en vacht.

belgische tevuren

Voeding voor de Belgische Tervuren

De Belgische Tervuren moet het goed doen op kwalitatief hoogwaardig hondenvoer, of het nu commercieel is vervaardigd of thuis is bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De Belgische Tervuren heeft een dubbellaagse laag, met een dichte, beschermende onderlaag bedekt met een hardere buitenlaag. Het grootste deel van het jaar is het enige dat nodig is om hem te verzorgen een snel maar grondig poetsen een of twee keer per week met een speldenborstel en een gladde borstel. Tijdens het afscheidingsseizoen , dat echter minstens eenmaal per jaar plaatsvindt, breiden deze sessies zich uit tot 15 of 20 minuten en kunnen ze een beetje frequenter worden, en een hark wordt toegevoegd aan de toolkit om alle dode haren te verwijderen. Zoals bij alle rassen moeten de nagels van de Terv regelmatig worden geknipt.

Oefeningen voor de Belgische Tervuren

De AKC-standaard van de Belgische Tervuren zegt dat het ras “altijd in beweging is, schijnbaar nooit vermoeiend …” Dus ja, dit is een hond die elke dag veel beweging nodig heeft . Veel hard werken en uitdagend spel – bij voorkeur met zijn eigenaar in plaats van alleen – zijn een idee van Terv van de hemel. Dit is niet voor iedereen een ras, en een Terv-eigenaar mag verwachten een goede hoeveelheid actieve kwaliteitstijd met zijn hondvriend door te brengen. Het sterke herdersinstinct en de snelle intelligentie maken het ras geschikt voor een aantal activiteiten, waaronder herders- , behendigheids- en gehoorzaamheidswedstrijden , mushing en Schutzhund (beschermings) activiteiten.

Een jonge Belgische Tervuren opvoeden

Socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn een must voor de Belgische Tervuren. Als de puppy wordt blootgesteld aan een breed scala aan mensen, plaatsen en situaties, kan hij zich ontwikkelen tot een goed aangepaste, goed gemanierde volwassene. De intelligentie en onafhankelijkheid van een Terv kunnen hem in de problemen brengen als hij niet getraind is om zijn grenzeloze energie in acceptabele activiteiten te kanaliseren. Tervs zijn vaak spelgeoriënteerd en verrassend gevoelig, wat betekent dat harde trainingsmethoden zelden werken, maar het veranderen van de taak in een spel altijd doet. Tervs verheugen zich oprecht op hun vermogen om een ​​nieuwe taak te beheersen.


Gezondheid van de Belgische Tervuren

De Belgische Tervuren is typisch een gezond ras en een verantwoordelijke fokker zal fokdieren screenen op gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie , een misvorming van het heupgewricht; elleboogdysplasie; progressieve retinale atrofie, die verlies van gezichtsvermogen en blindheid veroorzaakt; en epilepsie. Zoals bij alle rassen, moeten de oren van een Terv regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie en moeten de tanden regelmatig worden geborsteld.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Oogarts Evaluatie
Schildklier evaluatie

Geschiedenis van de Belgische Tervuren

Belgische Tervuren zijn een van de vier Belgische herdersrassen die zo op elkaar lijken dat ze eenmaal als een enkel ras werden herkend, het grote verschil is het vachttype: Tervs (langharige, “zwart” fawn of rood), Belgische herdershonden (langharige, zwarte), Mechelaar ( korthaar), en Laekenois (draadhaar).

Bekend in hun thuisland als de Chien de Berger Belge, is de Engelse naam van het ras afgeleid van het dorp Tervuren, de thuisbasis van meesterkweker MF Corbeel. In de vroege jaren van de 20e eeuw maakte Corbeel oordeelkruisen tussen zwarte honden en reekalfhonden om de moderne Terv te standaardiseren.

Vóór het industriële tijdperk hadden de boeren in België grote behoefte aan een veelzijdige herders- en waakhond. Het beschermende instinct van deze honden zorgde voor veiligheid voor boerderij en gezin, en hun herderscapaciteiten hielpen bij het bewaken en verplaatsen van dieren. De mentale ontwikkeling van het ras als een veelzijdige helper en een attente metgezel parallel aan de fysieke evolutie van een middelgrote, evenwichtige hond van kracht en uithoudingsvermogen.

Sinds de opkomst van gemechaniseerde landbouw hebben Terv-eigenaren nieuwe afzetmogelijkheden gevonden voor de beroemde werkethiek en veelzijdigheid van hun ras, lang geleden gesmeed in de weiden en boerenerf van België. De huidige Tervs worden gebruikt als militaire en politie K-9’s, opsporings- en reddingswerkers, hulphonden voor gehandicapten, acteurs (in de film ‘The Company of Wolves’ worden de wolven gespeeld door Tervs) en kampioenen bij hondenshows, op behendigheidscursussen, en in gehoorzaamheid en herdersproeven.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Belgische Tervuren hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*