Home » Hondenrassen » Bergamasco   Over het algemeen blij met kinderen en andere dieren, is de onderhoudsarme en robuust gezonde Bergamasco veel meer dan een opvallend kapsel. Bergamascos is graag geduldig, slim en koppig toegewijd aan het werk, maar is geduldig maar beschermend.

Over de Bergamasco

Onder de unieke vacht bevindt zich een grote, gespierde herdershond van oude afkomst. Maar omdat de vacht het kenmerk van het ras is, laten we het van dichtbij bekijken. De Bergamasco heeft haar van drie verschillende texturen die van nature voorkomende losse matten vormen, of “kuddes” (haarstrengen samen geweven, het creëren van platte lagen vilten haar), die het lichaam en de benen bedekken. De kuddes bieden bescherming tegen de felle koude en wilde roofdieren van de Italiaanse Alpen, het voorouderlijke geboorteland van het ras.


Bergamascos zijn slim, loyaal, liefdevol en trainbaar – met een vleugje berghondonafhankelijkheid. Ze waken over geliefden met een serene waakzaamheid. Bergamascos zijn op hun hoede voor vreemden totdat ze op de juiste manier worden geïntroduceerd.

De Bergamasco in het kort

De Bergamasco is een gespierde, zwaarbehaarde herdershond met een grote kop en een dikke staart die tot aan het spronggewricht hangt en aan het einde iets omhoog buigt. De hele hond is bedekt met een overvloedige vacht die matten vormt. De Bergamasco heeft een compact profiel maar is net iets langer dan lang.

Het karakteristieke kenmerk van de Bergamasco is zijn unieke vacht, bestaande uit drie soorten haar. De vacht vormt zwermen (haarstrengen die aan elkaar zijn gewoven waardoor platte lagen vilten haar worden gevormd) of losse matten, die het lichaam en de benen van de hond bedekken en de hond beschermen tegen weersinvloeden en roofdieren. Het haar op het hoofd is meestal lang en hangt over de ogen.

bergamasco

Voeding voor de Bergamasco

De Bergamasco moet het goed doen op een kwalitatief hoogwaardig hondenvoer, of het nu commercieel is vervaardigd of thuis is bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De jas van een volwassen Bergamasco is in principe onderhoudsvrij. Het bestaat uit drie soorten haar, “hond”, “geit” en “wol” genoemd. Geiten- en wollen haren verschijnen pas wanneer de hond een jaar oud is. Als ze dat doen, moet de vacht in matten worden gescheurd – een proces dat een paar uur of een paar avonden kan duren. Maar als het klaar is, is het klaar. De viltachtige matten groeien in de loop van het leven van de hond en bereiken de grond op ongeveer 6-jarige leeftijd.

Een Bergamasco schuurt niet, hoeft niet te worden geborsteld en hoeft niet meer dan twee of drie keer per jaar te worden gebaad. De jas kan zelfs als een trui ruiken als hij nat is. De meeste mensen met allergieën voor honden zijn niet allergisch voor de jas van Bergamasco; het is echter bekend dat mensen met allergieën voor wol of lanoline reageren. Omdat de vacht helpt bij thermoregulatie, mag een Bergamasco nooit worden afgeschoren. Zoals bij alle rassen moeten de nagels van de Bergamasco regelmatig worden geknipt.

Oefeningen voor de Bergamasco

De Bergamasco vereist elke dag slechts een matige hoeveelheid beweging. Omdat ze een hechte band hebben met hun eigenaars, zou deze oefening moeten plaatsvinden in de vorm van een soort wederzijdse activiteit in plaats van dat de hond alleen in de achtertuin wordt achtergelaten. En hoewel ze over het algemeen rustig zijn, hebben Bergamascos veel energie en zijn ze graag bij hun eigenaren betrokken bij bijna elke vorm van activiteit, of dat nu het ophalen van een bal inhoudt, een stevige wandeling of wandeling maken of samen ravotten in een open veld .

Een jonge Bergamasco opvoeden

Zoals bij alle rassen, vroeg socialisatie en puppy opleiding klassen worden aanbevolen. Door de puppy voorzichtig bloot te stellen aan een breed scala aan mensen, plaatsen en situaties, kan hij zich ontwikkelen tot een goed aangepaste, goed gemanierde volwassene. De Bergamasco is een sociaal, zeer intelligent ras dat een diep verlangen heeft om zijn meester te behagen. Het ras denkt echter onafhankelijk en ziet zichzelf vaak meer als een gelijkwaardige partner dan als een ondergeschikte aan de leden van zijn familie. Een Bergamasco die gemaakt kan worden om te begrijpen wat van hem wordt verlangd, en waarom hij het zou moeten doen, zal dit graag doen, op zijn manier.


Gezondheid van de Bergamasco

Bergamascos zijn over het algemeen een gezond ras. Zoals alle rassen kunnen er gezondheidsproblemen zijn. Sommige honden kunnen geconfronteerd worden met deze gezondheidsuitdagingen in hun leven, maar de meerderheid van Bergamascos zijn gezonde honden.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie

Geschiedenis van de Bergamasco

Bergamascos (meervoud in het Italiaans: Bergamaschi) worden al vele eeuwen geassocieerd met de bergstad Bergamo, nabij Milaan. Ze behoren tot verschillende rassen uit het Midden-Oosten die in het verre verleden rond het Middellandse Zeegebied werden geruild door de Feniciërs, sluwe handelaren in zeevarenden in de pre-Romeinse antieke wereld.

Franse autoriteiten hebben getheoretiseerd dat de Bergamasco afstamt van de Briard , een oude Gallische herder. Patriottische Italianen staan ​​er echter op dat de Bergamasco op de eerste plaats kwam en bijdroeg aan de genetische samenstelling van de Briard en andere Europese flockhondenrassen. Ze maken het goede argument dat als het ras oorspronkelijk uit het Midden-Oosten was, het in Italië moet zijn aangekomen voordat het tot in het westen werd gevestigd als Frankrijk.

De krachtige, evenwichtige en veerkrachtige Bergamasco is bij uitstek geschikt om schapen te verplaatsen en te bewaken op de rotsachtige hellingen van de Italiaanse Alpen. “Het zou niet overdreven zijn om dit ras te beschrijven als de ruwste hond ter wereld”, zegt een expert. De overvloedige en onderscheidende kuddes die de hond bedekken, beschermen hem tegen de bittere kou van grote hoogten en ze dienen als pantser wanneer ze vechten met scherp getande, met scheermes gekrabde roofdieren die op zoek zijn naar een verdwaald schaap. (Opgemerkt moet worden dat hoewel de Bergamasco een voorbijgaande gelijkenis vertoont met zijn Hongaarse neef, de geribde Komondor , de jassen duidelijk verschillend zijn. De kudden van de Bergamasco zijn plat, terwijl de koorden van de Kom rond zijn, zoals touw.)

De aantallen van de Bergamasco slonken in Italië in de jaren na de Tweede Wereldoorlog, maar meer recent hebben hondenmensen over de hele wereld zich achter deze serene maar onverschrokken beschermer verzameld. De Amerikaanse liefhebbers van het ras scoorden een triomf in 2015.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Bergamasco hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*