Home » Hondenrassen » Berner Sennenhond   Groot, krachtig en gebouwd voor hard werken, de Berner Sennenhond is ook opvallend mooi en gezegend met een lief, aanhankelijk karakter. Berners zijn over het algemeen rustig, maar kunnen altijd ravotten met de eigenaar, voor wie ze leven.

Over de Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond is een grote, stevige werker die meer dan 57 centimeter op de schouder kan staan. De dikke, zijdeachtige en matig lange vacht is driekleurig: gitzwart, helderwit en roest. De onderscheidende markeringen op de vacht en het gezicht zijn raskenmerken en, gecombineerd met de intelligente glans in de donkere ogen, dragen bij aan de uitstraling van Berner van majestueuze adel. Een winterharde hond die gedijt in koud weer, het brein en de kracht van Berner hielpen hem multitasken op de boerderijen en weiden van Zwitserland.


Berners kunnen goed opschieten met het hele gezin en zijn bijzonder lief voor kinderen, maar ze zullen vaak meer gehecht raken aan één gelukkig mens. Berners zijn imposant maar niet bedreigend, en ze behouden een afstandelijke waardigheid tegenover vreemden.

De Berner Sennenhond in het kort

De Berner Sennenhond is een opvallende. driekleurige, grote hond. Hij is stevig en evenwichtig. Hij is intelligent, sterk en behendig genoeg om het trek- en stuurwerk te doen waarvoor hij werd gebruikt in de bergachtige gebieden van zijn oorsprong. Reuen lijken mannelijk, terwijl teven duidelijk vrouwelijk zijn.

Berner Sennenhond

Voeding voor de Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond moet het goed doen op een kwalitatief hoogwaardig hondenvoer, of het nu commercieel is vervaardigd of thuis is bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De Berner Sennenhond heeft een dubbele vacht, met een langere buitenjas en een wollige ondervacht. Berners schuur een behoorlijke hoeveelheid, meer nog tijdens het vergieten seizoen, dat twee keer per jaar plaatsvindt. Wekelijks poetsen – dagelijks tijdens het stalseizoen – helpt los haar te verwijderen en de hond er op zijn best uit te laten zien. Alle klitten kunnen worden uitgewerkt met een slickerborstel of metalen kam. Zoals bij alle rassen, moeten de nagels regelmatig worden getrimd, omdat te lange nagels de hond pijn en structurele problemen kunnen veroorzaken.

Oefeningen voor de Berner Sennenhond

Berner Sennenhonden hebben elke dag minstens een half uur matige lichaamsbeweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Hoewel ze absoluut bedoeld zijn om binnen te leven met hun menselijke familie, genieten Berners van buitenactiviteiten en maken ze geweldige metgezellen tijdens lange wandelingen of trektochten. Buitenshuis eigenaren nemen hun honden vaak mee kamperen en backpacken. Berners vinden het leuk om jonge kinderen in een kar te trekken, en sommigen nemen zelfs deel aan karting- en tekenwedstrijden. Andere hondensporten waaraan Berners deelnemen en uitblinken, zijn behendigheid, hoeden, gehoorzaamheid, rally en tracking.

Een jonge Berner Sennenhond opvoeden

Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn belangrijk voor alle honden, maar vooral voor rassen zo groot als de Berner Sennenhond. Berners zijn intelligent en enthousiast om te behagen, dus ze zijn meestal gemakkelijk te trainen. Ze zijn ook aanhankelijk en openhartig; hun gevoelens zijn gemakkelijk gekwetst, en daarom reageren ze niet goed op harde correcties of trainingsmethoden. Een Berner wil bij zijn gezin zijn en ongewenst gedrag kan het gevolg zijn als hij regelmatig voor langere tijd alleen wordt gelaten.

Gezondheid van de Berner Sennenhond

Berners zijn over het algemeen gezonde honden en verantwoordelijke fokkers zullen hun fokdieren screenen op gezondheidsproblemen zoals heup- en elleboogdysplasie, bloedaandoeningen, sommige vormen van kanker en progressieve retinale atrofie. Alle grote rassen zijn vatbaar voor opgeblazen gevoel , een plotselinge, levensbedreigende maagaandoening. Berner-eigenaren moeten leren waar ze op moeten letten en wat ze moeten doen als ze zich voordoen. Zoals bij alle rassen, moeten de oren van een Berner regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie en moeten de tanden vaak worden geborsteld met een tandpasta die is ontworpen voor honden.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Oogarts Evaluatie
Cardiaal onderzoek
Von Willebrand’s Disease DNA Test


Geschiedenis van de Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond is een van de vier berghondenrassen die lang thuis waren in het kanton Bern, een uitgestrekt agrarisch gebied dat van vitaal belang is voor de zuivelproductie die nodig is voor twee van de meest winstgevende export van Zwitserland: chocolade en kaas. Zelfs vandaag vertelt de website van Bern: “Meer dan 12.000 boerderijen zijn verspreid over de valleien, heuvels en berggebieden van het kanton.”

Berners verdiende hun levensonderhoud door vee te drijven, boerenerf te beschermen tegen roofdieren en te dienen als zachte metgezellen toen het zware werk van de dag was gedaan. Misschien is hun grootste claim op werkhondenfaam hun vermogen om vele malen hun eigen gewicht te trekken als tekenhonden, met hun brede en gespierde achterhand die enorme kracht genereert.

Ondanks het grote nut van het ras in de dagen vóór de gemechaniseerde landbouw en veeteelt, namen de aantallen Berners tegen het einde van de 19e eeuw af en liet de kwaliteit van de overlevende honden te wensen over. Een zorgvuldige poging werd ondernomen door Zwitserse liefhebbers om de achteruitgang van het ras te keren.

In 1907 werd een Zwitserse rasvereniging opgericht onder leiding van professor Albert Heim, misschien wel de meest gerespecteerde Europese hondenman van zijn generatie. Het duurde niet lang voordat Berners opnieuw een favoriete boerderijhond was, en ze sloegen ook aan als metgezellen met Zwitserse huisbewoners.

De Amerikaanse geschiedenis van het ras begon in 1926, toen een boer uit Kansas een paar importeerde als allround boerderijhonden. Ze vielen snel aan en de hondenclubs registreerde zijn eerste Berner in 1937. Vandaag sponsort de Berner Sennenhondenclub van Amerika het opstellen en karren van evenementen die het werkvermogen van deze majestueuze bergbeklimmers testen.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Berner Sennenhond hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*