Home » Hondenrassen » Bichon Frise   De kleine maar stevige en veerkrachtige Bichon Frise staat bij ’s werelds grootste’ persoonlijkheidshonden ‘. Sinds de oudheid vertrouwen deze onweerstaanbare hondencomedians op charme, schoonheid en intelligentie om de ups en downs van de weersgeschiedenis te verbeteren.

Over de Bichon Frise

Een goede maat Bichon staat in de schaduw onder een voet lang bij de schouder. De glorie van het ras is een witte hypoallergene vacht, pluche en fluweelzacht aanvoelend, met afgerond hoofdhaar dat de grote, donkere ogen en zwarte leersoorten van de neus en lippen veroorzaakt.


Bichons zijn aanpasbare metgezellen die goed kunnen omgaan met andere honden en kinderen. Alert en nieuwsgierig, Bichons zijn leuke kleine waakhonden – maar ze zijn geliefden, geen vechters, en opereren in de veronderstelling dat er geen vreemden zijn, alleen vrienden die ze nog niet hebben ontmoet. Hun zelfvertrouwen en grootte maken ze ideale stadshonden. Bichons trainen lekker en spelen graag voor hun geliefden. Eindelijk is er de happy-go-lucky Bichon-persoonlijkheid die glimlachen en knuffels aantrekt waar ze ook gaan.

De Bichon Frise in het kort

De Bichon Frise is een kleine, stevige, witte poederdons van een hond wiens vrolijke temperament wordt bewezen door zijn gevederde staart die vlekkeloos over de rug wordt gedragen en zijn nieuwsgierige uitdrukking met donkere ogen.

Dit is een ras dat geen grove of invaliderende overdrijvingen heeft en daarom is er geen inherente reden voor gebrek aan evenwicht of ondeugdelijke beweging. Elke afwijking van het in de norm beschreven ideaal moet worden bestraft met de omvang van de afwijking. Structurele fouten die voor alle rassen gebruikelijk zijn, zijn even ongewenst in de Bichon Frise als in elk ander ras, hoewel dergelijke fouten mogelijk niet specifiek in de standaard worden vermeld.

bichon frise

Voeding voor de Bichon Frise

De Bichon Frise moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit , commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Bichons moeten minstens twee of drie keer per week worden geborsteld, maar elke dag is het beste. Ze hebben minstens een keer per maand een bad en een knipbeurt nodig . Eigenaren die hun Bichons laten zien, leren dit te doen, maar de meeste eigenaars van huisdieren brengen hun Bichon elke vier tot zes weken naar de trimmer. De Bichon wordt als relatief hypoallergeen beschouwd, omdat het ras heel weinig werpt omdat het schuurhaar in de ondervacht zit. Dat schuurhaar moet worden geborsteld om te voorkomen dat zich matten vormen. Zoals bij alle rassen moeten de nagels van de Bichon ook regelmatig worden geknipt.

Oefeningen voor de Bichon Frise

De Bichon is geclassificeerd als “enigszins actief”, maar dat is een gemiddelde. Lange stukken rust worden afgewisseld met korte uitbarstingen van hoge activiteit, vaak gewoon door het huis of rond de tuin. Dagelijkse spelsessies, naast wandelingen, zijn vereist. Een andere hond kan een prima trainingspartner zijn, maar de Bichon heeft nog steeds kwaliteitsspeelduur nodig met zijn eigenaar. Een omheinde achtertuin is een goed idee; Bichons zijn verrassend snel en als iemand een streepje voor vrijheid maakt, kan hij moeilijk te vangen of terug te roepen zijn. Veel Bichons genieten van deelname aan gehoorzaamheid, behendigheid en rallywedstrijden.

Een jonge Bichon Frise opvoeden

Zoals bij alle rassen, worden vroege socialisatie- en puppytrainingklassen aanbevolen. Bichons hebben de reputatie dat ze moeilijk te verbreken zijn. In alle andere opzichten zijn ze echter heel gemakkelijk te trainen. Bichons houden bijvoorbeeld van trucs en leren snel nieuwe. Ze reageren erg goed op training op basis van positieve beloningen, in plaats van harde of negatieve methoden. Een Bichon moet bij zijn familie zijn en ongewenst gedrag zal waarschijnlijk het gevolg zijn als hij regelmatig voor langere tijd alleen wordt gelaten.


Gezondheid van de Bichon Frise

Bichons zijn over het algemeen gezonde honden, en een verantwoordelijke fokker zal fokdieren screenen op gezondheidsproblemen zoals allergieën, blaasontstekingen, luxerende patella en staar en andere oogziekten. Bichons kunnen vroeg tandverlies of complicaties van tandvleesinfectie ervaren als tandheelkundige zorg en regelmatig tandenpoetsen geen prioriteit zijn. Om oorinfecties te voorkomen, wordt regelmatige oorreiniging aanbevolen.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Patella-evaluatie
Oogarts Evaluatie

Geschiedenis van de Bichon Frise

Bichons zijn lid van de clan van kleine witte honden die formeel bekend staan ​​als Barbichon-types. (Deze omvatten ook de Bolognese , Havanezer en Maltezer .) Er wordt gedacht dat deze oude rassen hun moderne ontwikkeling begonnen op Tenerife, het grootste van de Canarische eilanden. Een van deze rassen werd zo populair bij de zeilers van het eiland dat het bekend stond als de Bichon Tenerife, de primaire voorouder van de hedendaagse Bichon Frise.

De nauwe associatie van het ras met Europese edelen begon ergens in de 13e eeuw. Het meest opvallend was dat ze zich geliefd maakten bij de koninklijke hoven van Spanje, Italië en Frankrijk en tijdens de Renaissance tot hun recht kwamen.

Met de komst van de Franse revolutie in 1789, kwamen de dagen van de Bichon als de verwende en geparfumeerde schoothond van aristocraten tot een onbeschoft einde. Eén voor één werden de weldoeners van het ras weggevoerd naar de gevangenis en de guillotine, en hun Bichons verloren hun bevoorrechte posities. Velen kwamen de straat op om voor zichzelf te zorgen. Straatartiesten namen de heldere, behendige honden in zich op en trainden hen om een ​​paar munten van voorbijgangers met hun capriolen over te halen. Al snel verdiende de Bichon zijn levensonderhoud als circusartiest. Trainbaar, onmogelijk schattig, en altijd op hun best wanneer in de schijnwerpers, Bichons uitstekende kandidaten waren voor het succes van de showbizz.

In de 20e eeuw werd Bichons opnieuw geconfronteerd met moeilijke tijden vanwege de tekorten en bezuinigingen veroorzaakt door de twee wereldoorlogen. En nogmaals, veel Bichons bevonden zich in de kou. Dankzij enkele liefhebbers die Bichons uit de straten van Frankrijk en België verzamelden, overleefde het ras en werd het in Frankrijk onder auspiciën van de Societé Centrale Canine in 1933 erkend als de Bichon a Poil Frisé – de ‘Bichon van het krullende haar’.

De Bichon Frise Club of America werd opgericht in San Diego in 1964. De hondenclubs accepteerde de Bichon in de klasse Diversen in 1971 en twee jaar later kwam de volledige rasherkenning in de Non-Sporting Group.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Bichon Frise hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*