Home » Hondenrassen » Bluetick Coonhound   De slanke mooie Bluetick Coonhound is een lieve en aanhankelijke charmeur die graag in de schaduw sluimert, maar in het streven naar steengroeve is hij meedogenloos, gewaagd en vastberaden. Zijn off-the-charts prooidrift moet worden gekanaliseerd.

Over de Bluetick Coonhound

Blueticks zijn snelle en compacte nachtelijke jagers genoemd naar het gevlekte (of “aangevinkte”) zwart-blauwe patroon van de glanzende vacht. Een groot mannetje kan toppen op 56 centimeter en 44 kilo; vrouwtjes zijn kleiner. Blueticks zijn goed gespierd, maar strak en pittig, nooit dik of onhandig. De blaffende, brullende en hakkende schors van Blueticks is misschien wat kakofonisch voor sommigen, maar voor wasbeerjagers is het de muziek van de nacht.


De hangende oren charme van Blueticks is onweerstaanbaar. Ze hunkeren naar genegenheid en zijn diep toegewijd aan degenen die er voor zorgen. Blueticks hebben een enorme prooidrift. Verwaarloosde, onderbezette coonhounds zonder uitlaatklep voor hun bedrade impulsen kunnen probleemgedrag ontwikkelen, zoals de buren met luide, treurige “muziek” serenading.

De Bluetick Coonhound in het kort

De Bluetick moet eruit zien als een snelle en goed gespierde hond. Hij ziet er nooit onhandig of overdreven dik uit. Hij heeft een nette, compacte body, een glanzende vacht en heldere, scherpe ogen. In beweging draagt ​​hij zijn hoofd en staart goed omhoog.

bluetick coonhound

Voeding voor de Bluetick Coonhound

De Bluetick Coonhound moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit , commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De Bluetick Coonhound heeft een korte, glanzende jas die slechts matig werpt . Wekelijks borstelen met een borstel met medium haar, een rubberen verzorgingshandschoen of een hondenhandschoen helpt losse haren te verwijderen en hem er op zijn best uit te laten zien. Over het algemeen hebben Blueticks slechts af en toe een bad nodig , tenzij ze in iets rommeligs zijn beland. Zoals bij alle rassen, moeten de nagels van de Bluetick regelmatig worden geknipt, omdat te lange nagels de hond pijn kunnen veroorzaken, evenals problemen met lopen en rennen.

Oefeningen voor de Bluetick Coonhound

Blueticks worden gefokt als jachthonden en profiteren van voldoende beweging , hoewel ze ook genieten van de tijd die ze doorbrengen aan de voeten van hun eigenaar. Ze zullen genieten van spelsessies met hun eigenaar in een veilig omheinde tuin, of lange wandelingen aan de leiband – vergeet niet dat hij een geurhond is met een sterke prooidrift. Naast jacht- en veldproeven , zijn hondensporten zoals behendigheid en tracking goede afzetmogelijkheden om de energie van de Bluetick te kanaliseren.

Een jonge Bluetick Coonhound opvoeden

Zoals bij alle rassen, kunnen vroege socialisatie en lekkernijen zeer nuttige hulpmiddelen zijn bij het trainen van een Bluetick.

Gezondheid van de Bluetick Coonhound

De Bluetick Coonhound is over het algemeen een gezond ras. Elke diepe bovenlijf honden kunnen gevoelig zijn voor zijn zwellen , een plotselinge en levensbedreigende aandoening waarbij de maag uitzet en kan ook draaien, het afsnijden van de bloedtoevoer naar organen. Eigenaren moeten zichzelf informeren over de symptomen die aangeven dat een opgeblazen gevoel optreedt en wat ze moeten doen als dat het geval is. De laaghangende oren van de Bluetick moeten dagelijks worden gecontroleerd op tekenen van infectie . Zoals bij alle rassen moeten de tanden regelmatig worden geborsteld.


Geschiedenis van de Bluetick Coonhound

Honden geclassificeerd als honden werden gefokt om warmbloedige steengroeve na te jagen. Hounds kunnen “sighthounds” of “scenthounds” zijn. Sighthounds (bijvoorbeeld Whippets en Greyhounds ) gebruiken scherp zicht en snelheid om prooien te spotten en na te jagen. Scenthounds – of een Beagle een konijn achtervolgt of een Bloodhound met menselijke geur – gebruiken een griezelig reukvermogen om een ​​spoor over een afstand te volgen om hun steengroeve te vinden. Blueticks en hun neefjes met coon-dogs zijn scenthounds.

Zoals alle coonhound-rassen is de Bluetick een Amerikaanse creatie. Er wordt gezegd dat Bluetick-bloedlijnen zich uitstrekken tot vóór de oprichting van het land, met name naar Franse staghounds die aan George Washington zijn gegeven als een geschenk van zijn grote vriend, de markies de Lafayette. Dit waren enorme, zware honden, gemakkelijk te voet te volgen. Fokkers gemengd in sommige Engelse Foxhound samen met een paar andere hondenrassen om een ​​uithoudingsvermogen en nauwgezette jager met een “koude neus” te ontwikkelen oud.)

Deze vroege Blueticks werden door frontiersmen gebruikt om de sluwe wasbeer te achtervolgen, maar er werd vaak van hen verwacht dat ze in packs werkten als een groot-jager op zulke gevaarlijke groeven als beren, wilde zwijnen, lynxen en poema’s. In het begin van de 20e eeuw schreef Fred Gipson, auteur van ‘Old Yeller’, over een lijn van beroemde Blueticks: ‘In deze fokkerij hebben ze een grote, belstemde hond met een neus die een week oud kan oppakken trail, het uithoudingsvermogen om dat trail 30 uur achter elkaar te lopen, en de wellustige moed die hem alles laat aanpakken dat geen boom zal nemen voordat hij hem vangt. ”

Het ras is sinds Gipsons tijd weinig veranderd. Blueticks zijn nog steeds een genot voor de wasbeerjager en ze zijn nog steeds een vaste waarde in de zuidelijke cultuur. Sinds 1953 is de Bluetick Coonhound de sportmascotte van de Universiteit van Tennessee.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Bluetick Coonhound hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*