Home » Hondenrassen » Boerboel   De Boerboel kan in zijn uiterlijk intimiderend overkomen, maar veeleisende voogden van huis en gezin die hun vak hebben geleerd terwijl ze afgelegen Zuid-Afrikaanse huizen beschermden tegen woeste roofdieren. Ze zijn dominant en zelfverzekerd, ook slim en leergierig.

Over de Boerboel

Er is een no-nonsense, no-nonsense kwaliteit voor deze slanke beklede wreker, die misschien wel 56 centimeter op de schouder staat en evenveel weegt als jij. Een breed en hoekig hoofd, krachtige kaken en dikke spieren van nek tot achterwerk markeren het als een afstammeling van de oude “molloser” hondenfamilie, de basis van de hedendaagse mastiff-rassen. In beweging is de Boerboel misschien wel de meest behendige van alle soorten mastiff.


De imposante Boerboel is toegewijd aan het beschermen van de mensen en plaatsen waar hij van houdt. Training en socialisatie moeten vroeg beginnen, voordat een pup een dominante volwassene wordt. Dit is een trainbaar, veelzijdig ras dat graag tijd doorbrengt met hun aanbeden mensen. Toch kan een Boerboel veel te veel hond zijn voor de beginnende eigenaar.

De Boerboel in het kort

Historisch gezien ontwikkelde de Boerboel zich als een algemene boerderijhond voor de pioniers die zich sinds de zeventiende eeuw in Zuid-Afrika vestigden. Deze honden waren vaak de eerste verdedigingslinie tegen roofdieren en waren waardevol in het opsporen en vasthouden van gewond spel. Oude boeren vertelden velen een verhaal over de kracht, behendigheid en moed van de Boerboel. Door de gevaren en barre omstandigheden van Zuid-Afrika kon alleen de sterkste overleven.

Het beschermende karakter van de Boerboel is vandaag nog steeds duidelijk en is zeer gewild, net als de kalme, stabiele en zelfverzekerde kalmte van het ras. De oorsprong en het doel van de Boerboel moeten worden begrepen om de unieke identiteit en kwaliteiten van het ras als een door Zuid-Afrika ontwikkelde mastiff te behouden. Type, bevestiging, functionele efficiëntie en mentaliteit zijn even belangrijk bij de evaluatie van de Boerboel als geheel. De Boerboel is een grote hond die sterk, zelfverzekerd en gespierd van uiterlijk is met krachtige, vrij vloeiende bewegingen. Bij het observeren van een Boerboel tijdens het spelen of werken, staan ​​of bewegen, moet deze kracht, soepelheid, behendigheid en behendigheid tonen.

boerboel

Voeding voor de Boerboel

De Boerboel moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De Boerboel heeft een korte, dichte vacht die een matige hoeveelheid afwerpt. Wekelijks borstelen met een zachte borstel, een rubberen verzorgingshandschoen of een hondenhandschoen helpt om los haar te verwijderen en de hond er op zijn best uit te laten zien. Goed borstelen bevordert ook de nieuwe haargroei en verdeelt huidoliën door de vacht om het gezond te houden. Boerboels hebben slechts af en toe een bad nodig. Zoals bij alle rassen, moeten de nagels van de Boerboel regelmatig worden geknipt, omdat te lange nagels de hond pijn kunnen veroorzaken, evenals problemen met lopen en rennen.

Oefeningen voor de Boerboel

De sterke, atletische Boerboel heeft dagelijkse oefening nodig , zoals lange wandelingen aan de leiband of speelsessies in een veilig omheind gebied met zijn eigenaar. Boerboels hebben mentale stimulatie en interactie met hun eigenaren nodig, samen met fysieke activiteit. Ze gaan niet vriendelijk om met uitdagingen van andere honden en het bezoeken van hondenparken wordt niet aanbevolen. Vanwege hun beschermende instinct mag de Boerboel nooit aan de leiband worden toegestaan. Het ras geniet vaak van deelname aan gehoorzaamheid , rally , gewichtstrekking en behendigheidswedstrijden , evenals beschermingssporten en stockwerk.


Een jonge Boerboel opvoeden

De Boerboel is een beschermend, territoriaal ras – geen ras voor een beginnende hondeneigenaar. Hij is standvastig, kalm, zeer intelligent en ongelooflijk loyaal. Boerboels moeten bij hun mensen zijn en zullen niet gedijen, tenzij ze als een integraal onderdeel van hun menselijke familie worden bewaard. Hun aangeboren bewakingsinstincten maken vroege socialisatie een must, zoals gestructureerde, langdurige gehoorzaamheidstraining , die op jonge leeftijd is begonnen. Boerboel-puppy’s zijn gemakkelijk in de omgang en soepel, en onervaren eigenaars kunnen worden gewiegd door te denken dat de hond zo zal blijven, terwijl in feite consistente training goed op weg moet zijn voordat deze kwaliteiten vervagen.

Gezondheid van de Boerboel

De Boerboel is meestal een gezond ras en een verantwoordelijke fokker zal fokmateriaal screenen op gezondheidsproblemen zoals elleboog- en heupdysplasie , hartaandoeningen en twee aandoeningen die de oogleden aantasten: ectropion en entropion. Zoals bij alle rassen moeten de oren van een Boerboel regelmatig worden gecontroleerd en moeten de tanden vaak worden gepoetst.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Oogarts Evaluatie

Geschiedenis van de Boerboel

De Boerboel dankt zijn naam van de Nederlandse, Duitse en Hugenoten-kolonisten in Zuid-Afrika die halverwege 1600 begonnen te arriveren. Om hun afgelegen huizen tegen roofdieren te beschermen, brachten ze grote waakhonden, stierentypes en mastifftypen mee. De kruising van deze en andere Europese bloedlijnen in Zuid-Afrika resulteerde in iets genaamd de Boerhond, die door Boer-kolonisten werd gebruikt als een jager en beschermer van een groot spel.

Verdere verfijningen gaven uiteindelijk aanleiding tot de Boerboel (“boerhond”), een onverschrokken mastiff die zich specialiseerde in de bescherming van haard en huis. Hun behendigheid en wonderbaarlijke kracht kwamen goed van pas wanneer ze wegrennen of verward raken met woeste dieren in het wild, of het nu leeuwen of roedel bavianen zijn.

Hieruit moet niet worden geconcludeerd dat de Boerboel een beetje bruut was die constant verwend was voor een gevecht. Omdat het ras is gemaakt om voornamelijk een beschermer van de familie te zijn, moest Boerboels gevoelig en slim genoeg zijn om vrienden van vijand te vertellen en zijn aanwijzingen te geven aan degenen die ze beschermen. Van een Boerboel is nooit bekend dat hij achteruitgaat wanneer hij wordt uitgelokt, maar hun standaardmodus is over het algemeen een statige waakzaamheid. Boerboels zijn krachtig genoeg om uit te blinken in competitief gewichtheffen, maar ze hebben ook succes gehad als volgzame therapiehonden die een zwak hebben voor hun grote hart voor kinderen.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Boerboel hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*