Home » Hondenrassen » Boheemse Herder   De Boheemse Herder is een intelligent, levendig, snel, atletisch ras dat bijna elke geïntroduceerde activiteit enthousiast verwelkomt, waardoor het ras vrij veelzijdig is.

Over de Boheemse Herder

De Boheemse Herder is een intelligent, levendig, snel, atletisch ras dat bijna elke geïntroduceerde activiteit enthousiast verwelkomt, waardoor het ras vrij veelzijdig is. Ze slagen in veel arena’s zoals behendigheid, honden dansen, schutzhund, zoeken en redden, neuswerk, volgen, pastoraal werk, gehoorzaamheid, therapiehonden, hulphonden, en breken nu in op het gebied van coursing, dokduiken en uithoudingsproeven. De Boheemse Herder is een uitstekende familiehond vanwege zijn toewijding aan familieleden en aanbidding van kinderen. Dit is een ras dat graag bij zijn familie is en het ook goed doet met andere niet-menselijke leden van de familie wanneer hij met hen is grootgebracht.


Voeding voor de Boheemse Herder

De Boheemse Herder doet het goed op een hoogwaardig dieet vanwege zijn atletisch karakter en voor een glanzende vacht. De Boheemse Herder is een gemakkelijk te verzorgen hond. Het ras is taai en bestand tegen koud weer. In de zomer kunnen ze echter last hebben van de hitte. Het ras moet binnenshuis worden gehouden vanwege zijn toewijding en liefde voor het gezin en de behoefte aan een koele plek om te gaan liggen. Over het algemeen is dit ras fysiek en mentaal gezond. Ze hebben geen last van nervositeit. De Boheemse herder moet worden uitgeoefend, getraind, spelen of een soort baan krijgen om zijn gevoel van welzijn te behouden.

boheemse herder

Uiterlijke verzorging

Verzorgen met de Boheemse Herder is vrij eenvoudig. Het zijn seizoensgebonden shedders en moeten eenmaal per week worden geborsteld met af en toe een bad.

Oefeningen voor de Boheemse Herder

De Boheemse Herder werkt graag in activiteiten, maar kan ook op de bank liggen en knuffelen met het gezin. Ze zijn een medium energieras, zonder nervositeit, en profiteren van dagelijkse oefening, training of spelen.

Een jonge Boheemse Herder opvoeden

De Boheemse Herder is een uitstekende familiehond vanwege zijn toewijding aan familieleden en aanbidding van kinderen. Over het algemeen zijn ze vriendelijk voor vreemden en kunnen ze goed opschieten met andere huisdieren. Ze zullen echter waakzaam zijn over het gezin en de tuin. Ze zijn een atletisch ras dat graag werkt, maar ook graag knuffelen op de bank.

De Boheemse Herder is een intelligent, snel te leren ras dat bijna elke geïntroduceerde activiteit enthousiast verwelkomt. Het ras houdt van werken, maar kan vrij gemakkelijk van activiteit naar rust gaan. De Boheemse Herder is echter heel gemakkelijk te trainen, het vereist een rustige benadering van training omdat het een gevoeliger ras is. De basis van training moet spelen, traktaties en lof zijn met consistentie. In elk geval zal het ras het niet goed doen in training met hardheid, constant boren of monotonie.


Gezondheid van de Boheemse Herder

Er zijn een klein aantal ziekten die de Boheemse Herder treffen, maar tot nu toe heeft niets erop gewezen dat het ras in hoge mate lijdt aan een bepaalde ziekte. Het ras is over het algemeen in goede gezondheid. Het fokprogramma is gericht op het verminderen van heup- en elleboogdysplasie, degeneratieve myelopathie en epilepsie.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Degeneratieve Myelopathie
Locus D

Geschiedenis van de Boheemse Herder

De monarchie van het Koninkrijk Bohemen rekruteerde het Chodové-volk om te dienen als bewakers tegen mogelijke Germaanse expansie in Bohemen langs de grenzen tussen Bohemen en Beieren. In 1325 erkende de koning van Bohemen de rechten van het Chodové-volk om speciale honden te fokken om hen te helpen bij het patrouilleren van de grenzen. Dit ras stond bekend als de Chodský Pes (Boheemse Herder).

Naast het bewaken, gebruikten de mensen deze honden voor pastoraal werk. Zoals met veel rassen verliet de naoorlogse periode de Chodský Pes bijna verloren en vergeten. In 1984 lanceerden Dr. Vilem Kurz en de heer Jan Findejs de vernieuwing van dit geliefde ras en probeerden de resterende Chodský Pes te vinden om het Tsjechische ras te herstellen. De rasstandaard werd goedgekeurd en dit resulteerde in het eerste nest geboren in 1985.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Boheemse Herder hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*