Home » Hondenrassen » Bolognezer   De Bolognezer is een klein metgezel ras afkomstig uit Italië, de Bolognezer’s is een rustige, trouwe hond met een lange, donzige, puur witte vacht. Ze zijn erg speels, gemakkelijk in de omgang en houden van mensen.

Over de Bolognezer

De Bolognezer is klein, gedrongen en vierkant gebouwd. Hij is nogal sereen en inactief en toegewijd aan zijn meester en zijn volk. Ze kunnen verlegen zijn tegenover vreemden, maar snel opwarmen als ze goed gesocialiseerd zijn. Gevoelig voor verlatingsangst, doet de Bolognezer het niet alleen goed voor langere tijd. Ze zouden niet geschikt zijn voor mensen met een 9-5 werkdag. Bolo’s zijn een oud ras, in de Romeinse tijd bekend bij koninklijke vorsten en edelen, en werden gegeven als kostbare geschenken tussen de rijken en machtigen.


De Bolognezer in het kort

Klein formaat, gedrongen en compact, bedekt met een pure witte jas, lang en luchtig. Belangrijke verhoudingen: Vierkant gebouwd, de lengte van het lichaam is gelijk aan de schofthoogte. Lengte van het hoofd tot 1/3 van de schofthoogte. Diepte van de borst bijna de helft van de schofthoogte.

de bolognezer

Voeding voor de Bolognezer

De Bolognezer moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De Bolognezer heeft een geheel witte vacht die zacht en donzig is zoals de textuur van katoen. Hij is ook “niet-afstotend”, dus mensen met een lage tot milde allergie mogen niet veel last hebben. Bolognezer jassen zijn ongevormd en niet getrimd behalve om hun ogen om hygiënische redenen. Regelmatige verzorging is nodig als de Bolognezer in zijn volle vacht wordt gehouden. Voor eenvoudiger onderhoud zijn veel mensen tevreden met het houden van hun Bolognezer in een kortere jas van ongeveer een centimeter, waardoor de niet-getrimde “dweilkop” rond het gezicht blijft.

Afgezien van regelmatig verzorgen, houdt af en toe een bad je Bolognezer schoon en ziet hij er op zijn best uit. Nagels moeten af ​​en toe worden geknipt met een nagelknipper of slijper om overgroei, splijten en barsten te voorkomen. Oren moeten regelmatig worden gecontroleerd om een ​​opeenhoping van was en puin te voorkomen, wat kan leiden tot een infectie. Tanden moeten regelmatig worden geborsteld.

Oefeningen voor de Bolognezer

Bolognezer’s zouden geweldige appartement honden zijn, op voorwaarde dat ze nog steeds een gematigd trainingsschema hadden. Als een rustige, gemakkelijke hond, zouden ze het goed doen als metgezellen voor gepensioneerden en senioren. Opties voor lichaamsbeweging kunnen speeltijd in de achtertuin zijn, bij voorkeur omheind of gemaakt voor wandelingen. Indoor entertainment, zoals verstoppertje zoeken, een bal op de grond achtervolgen of ze nieuwe tricks leren, zijn uitstekende, rustige activiteiten voor de energiezuinige, maar speelse Bolognezer.

Een jonge Bolognezer opvoeden

Kleine hondenrassen, zoals de Bolognezer, kunnen vatbaar zijn voor ‘small dog syndrome’. Dit is een door de mens veroorzaakt gedrag waarbij de hond denkt dat hij de ‘roedelleider’ is voor mensen en kan leiden tot verlatingsangst en verlegenheid. Degenen die een Bolognezer willen bezitten, kunnen de kennis opdoen die ze moeten weten om dit gedrag te voorkomen of te corrigeren.


Gezondheid van de Bolognezer

De meerderheid van Bolognezer zijn gezonde honden, en een verantwoordelijke fokker zal fokdieren screenen op gezondheidsaandoeningen zoals luxerende patellas (vergeleken met “trucknie” bij mensen) en oogafwijkingen. Goede fokkers gebruiken gezondheidsscreening en genetische tests om de kans op ziekte bij hun puppy’s te verminderen.

Aanbevolen gezondheidstests

CERF
Patella evaluatie

Geschiedenis van de Bolognezer

De Bolognezer werd eeuwen geleden ontwikkeld in Bologna, Italië, en er staat geschreven dat ze al in de elfde en twaalfde eeuw in Italië werden gewaardeerd. Vanwege zijn schoonheid, gratie en charme werd het een favoriet van de adel tijdens de Renaissance. Koning Umberto van Italië gaf op haar verjaardag een mooie kleine Bolognezer aan prinses Jose van België. In 1668 stuurde Cosimo de Medici ook acht Bolognezer door een koninklijke koerier en vroeg zijn vriend kolonel Alamanni in België om deze te schenken aan verschillende rijke en invloedrijke families van Brussel.

Naarmate de tijd verstreek en de adel daarmee gepaard ging, stierven de Bolognezer bijna uit. Enkele fokkers in Europa echter, en vooral één man in Italië, Gian Franco Giannelli, die van het ras hield, herstelde het tot zijn huidige populariteit. Het ras werd in 1990 door Liz Stannard naar Engeland gebracht en werd dat jaar voor het eerst getoond in klassen van geïmporteerde registers. In 2001 kon het ras op alle shows met hun eigen klassen worden getoond en in 2002 waren ze voor het eerst op Crufts hondenshow.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Bolognezer hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*