Home » Hondenrassen » Bordeauxdog   De oudste van de Franse hondenrassen, de Bordeauxdog (“Mastiff van Bordeaux”) bestond al voordat Frankrijk Frankrijk was. Deze gespierde, met fawn beklede voogden van aanzienlijke moed zijn beroemd loyaal, aanhankelijk en beschermend.

Over de Dogue de Bordeaux

De Dogue de Bordeaux is een immens krachtige mastiff-type voogd. Mannen kunnen 27 centimeter hoog en 110 pond gaan. De korte, opvallende jas is een rijk gekleurde fawn. Het massieve hoofd heeft een Bulldog-achtige onderkaak, expressieve ogen en een diep gefronste wenkbrauw. Naar verhouding is het de grootste kop in het hondenrijk. Het lichaam is gedrongen en dicht bij de grond, maar Dogues kan bewegen als leeuwen wanneer plicht roept.


Bordeauxdog’s van goed temperament zijn lieve en gevoelige zielen. Eigenaars waarderen de loyaliteit van hun ras aan geliefden van alle leeftijden, maar zeggen ook dat DDB’s koppig kunnen zijn en degenen zullen domineren die geen stevige training in de puppytijd toepassen. Bij het aanschaffen van zo’n straps-superhond is het vinden van een verantwoordelijke fokker de sleutel.

De Bordeauxdog in het kort

De Bordeauxdog is een van de oudste Franse rassen. Hij is een typisch brachycefaal molossoïde type. Hij is een zeer krachtige hond, met een zeer gespierd lichaam en toch met een harmonieus algemeen overzicht. Gebouwd vrij dicht bij de grond, de afstand van het diepste punt van de borst tot de grond is iets minder dan de diepte van de borst. Een massieve kop met de juiste verhoudingen en kenmerken is een belangrijk kenmerk van het ras. Zijn ernstige uitdrukking, gedrongen en atletische bouw en zelfverzekerdheid maken hem zeer imposant. Teven hebben identieke kenmerken, maar minder prominent.

Bordeauxdog

Voeding voor de Bordeauxdog

De Bordeauxdog moet een hondenvoer van hoge kwaliteit krijgen dat geschikt is voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Geef tafelresten spaarzaam of helemaal niet, vooral vermijd gekookte botten en voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond.

Uiterlijke verzorging

Het ras staat bekend om hoeveel ze kwijlen, en de rimpels op hun gelaatsgebied hebben minstens wekelijks, soms dagelijks speciale aandacht nodig om te zien dat ze schoon en droog worden gehouden. Minstens een keer per week is het ook belangrijk om de oren schoon te maken en te controleren op puin of tekenen van infectie. nagels moeten maandelijks worden getrimd. De Bordeaux Dog zou ongeveer om de vier weken een vol bad moeten krijgen. Tussen de baden door kan hij hem er met een vochtige handdoek afvegen en er geweldig uit blijven ruiken. De korte vacht van het ras zal het hele jaar door werpen; het gebruik van een rubberen curry of een scheermes kan het losse haar dat op de vloer valt tot een minimum beperken.

Oefeningen voor de Bordeauxdog

Om spanning op de ontwikkeling van botten en gewrichten te voorkomen, moet de jonge Bordeaux worden beperkt tot oefeningen met een lage impact tot ten minste 18 maanden oud. Ze mogen niet worden overbelast en mogen geen trappen op en af ​​rennen of van oppervlakken springen die hoger zijn dan hun rug. Zwemmen is een uitstekende oefening voor Bordeaux van elke leeftijd. Een oudere Bordeaux kan zwaarder werken, inclusief klussen zoals karren trekken.

Een jonge Bordeauxdog opvoeden

Socialisatie en vroege gehoorzaamheidstraining zijn een absolute must. De Bordeauxdog is een gevoelig ras dat vertrouwen vereist, en een ruwe trainer of hardhandige aanpak moet worden vermeden. Discipline moet stevig en consistent zijn zonder hard te zijn; eigendom van het ras is niet voor de timide of de zeer drukke persoon.


Gezondheid van de Bordeauxdog

Bloat of maagverwijding en volvulus (GDV), is een serieus probleem in de Bordeaux Dog. Eigenaren moeten zichzelf leren de tekenen te herkennen die een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken, en weten welke acties ze moeten ondernemen als dat zo is. Hartziekten, kanker, orthopedische problemen (zoals heupen en ellebogen) en epilepsie zijn ook problemen in het ras. Verantwoordelijke fokkers zullen hun voorraad screenen op voorwaarden waaraan het ras gevoelig kan zijn. Zoals bij alle rassen, moeten de oren van een Bordeauxdog regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie en moeten de tanden vaak worden geborsteld.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Schouderevaluatie
Cardiaal onderzoek

Geschiedenis van de Bordeauxdog

De Bordeauxdog behoort tot de verschillende AKC-rassen waarvan de geschiedenis zo ver teruggaat tot in de oudheid dat het onmogelijk is om de exacte oorsprong ervan te achterhalen. Een theorie beweert dat de Dogue een inheems Frans ras is dat gedurende duizenden jaren is ontwikkeld. Andere theorieën noemen de Mastiff, Napolitaanse Mastiff, Tibetaanse Mastiff en Griekse mastiff-types als mogelijke naaste voorouders.

Een heersend verhaal over de oorsprong is dat de voorouders van de Dogue door de veroverende legioenen van Julius Caesar in Frankrijk werden geïntroduceerd (toen Gallië genoemd) in de eerste eeuw v.Chr. andere honden en wilde beesten in de arena.

Eeuwenlang was de “Bordeaux Mastiff” of de “Bordeaux Bulldog”, zoals het soms werd genoemd, blijkbaar in twee maten variëteiten. De kleinere variëteit, de Doguin, verdwijnt uit het historische record na de jaren 1700 en laat de iets grotere versie achter als het ras dat we vandaag kennen als de Dogue de Bordeaux.

Gedurende de lange geschiedenis van het ras, overleefden Dogues hun bruikbaarheid als vechthonden en kwamen ze op verschillende tijdstippen in dienst als jagers, tekenaars en bewakers. Tegen het einde van de 18e eeuw werden ze gebruikt als waakhonden op de uitgestrekte landgoederen van de adel. Deze dienstbetrekking eindigde abrupt met de Franse revolutie, toen de adellijke meesters van de Dogue naar de gevangenis en de guillotine werden draven.

Het ras overleefde het bloedvergieten en vond werk als vee-drovers, een baan die hen de bijnaam ‘Butcher’s Dog’ opleverde.

In de moderne tijd was het ras vrijwel onbekend buiten Frankrijk tot de release van de film “Turner & Hooch” in 1989. De komedie, met in de hoofdrol Tom Hanks als politie-detective bijgestaan ​​door een kwijlende, koppige, maar lieve Dogue, introduceerde het ras bij publiek over de hele wereld.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Bordeauxdog hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*