Home » Hondenrassen » Border Collie   De Border Collie is een opmerkelijk slimme workaholic en een geweldige hond – misschien een beetje te geweldig voor eigenaren zonder de tijd, energie of middelen om hem bezig te houden. Deze energieke honden zullen genoegen nemen met knuffeltijd wanneer de werkdag voorbij is.

Over de Border Collie

Grenzen zijn atletische, middelgrote herders die 32 tot 45 centimeter op de schouder staan. De algehele look is die van een gespierde maar behendige werker, onbedorven door passages. Zowel de ruwe vacht als de gladde vacht zijn er in verschillende kleuren en patronen.


De amandelogen zijn de focus van een intelligente uitdrukking – een intense blik, het beroemde “herdersoog” van de Border, is een raskenmerk. In beweging behoren grenzen tot de meest behendige, evenwichtige en duurzame burgers van het hondenrijk.

De intelligentie, atletiek en trainbaarheid van Borders hebben een perfecte uitlaatklep in behendigheidstraining. Een baan hebben om te presteren, zoals behendigheid – of hoeden of gehoorzaamheid – is de sleutel tot Border geluk. Vriendelijk onder vrienden, kunnen ze gereserveerd zijn voor vreemden.

De Border Collie in het kort

De Border Collie is een goed uitgebalanceerde, middelgrote hond met een atletisch uiterlijk, die stijl en behendigheid vertoont in gelijke mate met degelijkheid en kracht. Het harde, gespierde lichaam wekt de indruk van moeiteloze beweging en eindeloos uithoudingsvermogen. De Border Collie is buitengewoon intelligent, met zijn scherpe, waakzame uitdrukking die een zeer belangrijk kenmerk van het ras is.

Elk aspect van structuur of temperament dat het vermogen van de hond om als herdershond te functioneren zou belemmeren, zou ernstig moeten worden bekritiseerd. De Border Collie is en moet een natuurlijke en ongerepte echte werkende herdershond zijn waarvan de conformiteit hier wordt beschreven. Eervolle littekens en gebroken tanden opgelopen tijdens de taak zijn aanvaardbaar.

border collie

Voeding voor de Border Collie

De Border Collie moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit , commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Er zijn twee soorten vachten in het ras. De ruwe vacht is van gemiddelde lengte en bevederd, terwijl de gladde vacht korter en grover is. Beide zijn dichte, weersbestendige dubbele jassen. Verzorgen is voor beide hetzelfde: één of twee keer per week met een speldenborstel over de hond gaan, vaker indien nodig, om de vacht vrij te houden van matten, klitten, vuil en puin. Tijdens het schuurseizoen is dagelijks poetsen vereist. Zoals bij alle rassen moeten de nagels van de BC regelmatig worden geknipt.

Oefeningen voor de Border Collie

Dit high-drive, atletische ras is extreem energiek en vereist dagelijkse oefening naast een wandeling rond het blok of een snelle ravotten in de tuin. Ze gedijen wanneer ze werk hebben en ruimte hebben om te rennen. Een Border Collie die niet werkt, moet elke dag worden voorzien van krachtige oefeningen. Het is duidelijk dat dit een ras is voor een actieve eigenaar, en niet voor iemand die liever binnen blijft of die vaak van huis reist. BC’s nemen vaak deel (en excelleren) aan hoedevenementen , om nog maar te zwijgen van gehoorzaamheid , behendigheid , rally- en trackingcompetities en sporten zoals vliegende schijven en flyball.

Een jonge Border Collie opvoeden

Vroege socialisatie is vooral van vitaal belang met de Border Collie, wat een positieve blootstelling inhoudt aan een breed scala aan mensen en situaties vanaf de vroege puppytijd tot ongeveer zeven maanden. Gehoorzaamheidstraining die vroeg begint en gedurende het leven van de BC doorgaat, zal hem gelukkig houden en de nodige mentale stimulatie bieden. Border Collies zijn zeer intelligent en zeer trainbaar en zijn supersterren in hondenactiviteiten zoals hoeden , gehoorzaamheid en behendigheid . Vanwege hun neiging om dieren en mensen te hoeden, doen ze het het beste met oudere, goed opgevoede kinderen. Ze houden van hun familie, maar zijn misschien wat gereserveerd tegenover vreemden.


Gezondheid van de Border Collie

De Border Collie is over het algemeen een zeer winterhard en gezond ras en een verantwoordelijke fokker zal fokmateriaal screenen op gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie , progressieve nieratrofie, doofheid, epilepsie, collie-oogafwijking, neuronale ceroid lipofuscinosis en gevangen neutrofiel syndroom. De oren van een BC moeten regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie en de tanden moeten regelmatig worden geborsteld.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie

Geschiedenis van de Border Collie

Tijdens de gloriedagen van het Romeinse rijk stelden opeenvolgende keizers plannen op om Groot-Brittannië binnen te vallen en te veroveren. Maar om verschillende redenen – opstanden in andere delen van het rijk of veranderende politieke situaties – werden de plannen opgeschort. Uiteindelijk, in het jaar 43, vervulde keizer Claudius deze lang gekoesterde droom van verovering.

De Romeinse bezetting van Groot-Brittannië had een grote invloed op vrijwel elk aspect van het Britse leven. Dit omvatte het fokken van honden. De bezettingslegioenen brachten hun eigen voedselbron mee: vee. En waar vee naartoe gaat, zullen herdershonden zeker volgen. De grote, zwaarbehaarde herdershonden die door de Romeinen werden geïmporteerd, bleven meer dan drie eeuwen lang een vaste waarde in het Britse landschap.

Tijdens de lange, langzame ontbinding van het Romeinse rijk vielen felle Viking-rovers hun beurt binnen in Groot-Brittannië. Ook zij brachten hun honden mee. Dit waren kleinere, snellere, spitzachtige herders, voorlopers van hedendaagse rassen zoals de IJslandse herdershond . Kruisen tussen de oude Romeinse honden en de Viking-spitsen produceerden compacte en behendige herders, goed uitgerust om te werken in de heuvelachtige, rotsachtige hooglanden van Schotland en Wales. Zo begon de geschiedenis van de Border Collie.

Grenzen worden ’s werelds grootste herders genoemd, en iedereen die hen heeft zien werken – met hun vegende uitlopers, hun heimelijke gehurkt en kruipen, en hun explosieve uitbarstingen van geconcentreerde energie – zou het ermee eens moeten zijn. Wanneer herders dromen van de perfecte hond, kun je wedden dat het een Border is.

Zoals vereeuwigd in de film “Babe”, hebben Borders al meer dan honderd jaar competitieve herdershondenprocessen gedomineerd op de Britse eilanden. Grenzen bepalen ook de kampioenschapsniveaus van de snelle sport van behendigheid, en ze routinematig toplijsten van ’s werelds slimste hondenrassen.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Border Collie hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*