Home » Hondenrassen » Border Terrier   Bewonderaars van de vrolijke en behendige Border Terrier koesteren de reputatie van hun ras als een stoere, no-nonsense werkende terriër. Deze moedige, vrolijke en aanhankelijke honden zijn populaire huisdieren in de stad en op het platteland. De draadachtige vacht is een gemakkelijke bewaarder.

Over de Border Terrier

Border Terriers, staande van 11 tot 16 inch op de schouder, zijn gemakkelijk te herkennen onder andere kleine terriërs door hun unieke kopvorm – het ras heeft een “otterkop”, zoals liefhebbers zeggen. Een ander onderscheidend kenmerk is dat ze langer in been zijn dan andere kleine terriërs. De draadlaag kan grizzle en bruin zijn, blauw en bruin, wheaten of rood.


Grenzen worden beschreven als “hard als nagels” tijdens het werken, maar thuis zijn ze goedgehumeurd, aanhankelijk en trainbaar. Grenzen zijn dol op het verkennen van buiten en maken fijne speelkameraadjes uit de kindertijd. Borders zijn gefokt als landhonden en passen zich goed aan het stadsleven aan – zolang ze voldoende beweging krijgen. Grenzen kunnen meestal opschieten met andere honden, maar hun jachtinstinct kan worden opgewekt wanneer katten of eekhoorns hun pad kruisen.

De Border Terrier in het kort

Hij is een actieve terrier van medium bot, sterk in elkaar gezet, wat uithoudingsvermogen en behendigheid suggereert, maar vrij smal in schouder, lichaam en kwart. Het lichaam is bedekt met een ietwat gebroken maar nauwsluitende en intens draadachtig jasje. De karakteristieke “otter” kop met zijn scherpe oog, gecombineerd met een lichaamshouding die “alert” is, geeft een blik van onbevreesde en onverzoenlijke vastberadenheid die kenmerkend is voor het ras.

Aangezien de Border Terrier een werkende terrier is die zo groot is dat hij naar de grond kan en redelijkerwijs een paard kan volgen, moet zijn bouw zo zijn dat hij ideaal is gebouwd om zijn werk te doen. Afwijkingen van deze ideale conformatie mogen niet worden toegestaan, hetgeen zijn bruikbaarheid zou aantasten om zijn steengroeve naar de aarde te leiden en daaruit te bouten. Voor dit werk moet hij alert, actief en behendig zijn, en in staat om door nauwe openingen te persen en snel elk soort terrein te doorkruisen. Zijn hoofd, “als dat van een otter”, is onderscheidend, en zijn temperament is ideaal dat van een terriër.

border terrier

Voeding voor de Border Terrier

De Border Terrier moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De Border Terrier heeft een dubbele laag: een harde, draadachtige buitenlaag over een zachte, donzige ondervacht. Zoals de meeste rassen met een dubbele coating, werpt de Border seizoensgebonden af. Meestal is een snelle poetsbeurt elke week of twee voldoende om de vacht in goede staat te houden. Tijdens het afscheidseizoen kunnen eigenaren verwachten dat ze ongeveer een half uur per dag besteden aan het strippen van het dode haar, hetzij met hun handen of met een hark of striptang. De buitenlaag stoot vuil af, maar baden brengt dit vermogen in gevaar. Meestal kan een vuile Border Terrier worden opgeruimd met een handdoek en een borstel. Zoals bij alle rassen moeten de nagels van de BT regelmatig worden geknipt.

Oefeningen voor de Border Terrier

Grenzen zijn actieve honden en hebben dagelijks veel beweging nodig. Een stevige wandel- of spelsessie van een half uur met zijn eigenaar en een bal of vliegende schijf moeten voldoende zijn om een ​​Border gezond en gelukkig te houden. Vanwege hun instinct om kleine dieren te achtervolgen, moet een Border Terrier altijd aan de riem worden gelopen en moeten speelsessies plaatsvinden in een omheinde tuin of een ander beveiligd gebied. Terriers zijn gravers, dus idealiter zullen achtertuinafscheidingen zich minstens 18 centimeter onder de grond uitstrekken. BT genieten van deel te nemen aan het volgen , coursing , behendigheid , en earthdog , evenals hond sporten zoals flyball.

Een jonge Border Terrier opvoeden

Vroege socialisatie en puppytraining zijn een must voor Border Terriers. De ouderclub van het ras merkt op: “A Border is gefokt om voor zichzelf te denken, wat zowel zijn meest innemende en meest frustrerende kwaliteit kan zijn. Hij wordt verteld dat hij moet blijven voor wat hij voldoende tijd acht en glijdt dan over zijn eigen zaken. Geconfronteerd zal hij sorry doen, omdat hij het heel leuk vindt om te behagen. Straf hem streng en je zult zijn geest breken. Als je een hond wilt die feilloos gehoorzaam is, zorg dan dat je geen Border Terrier krijgt.


Gezondheid van de Border Terrier

De Border Terrier is over het algemeen een gezond ras en een verantwoordelijke fokker zal fokmateriaal screenen op gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie , progressieve retinale atrofie, juveniele staar, epileptische aanvallen, hartproblemen en allergieën. Sommige grenzen lijken minder tolerant te zijn voor warm weer, dus buitenactiviteiten moeten tot een minimum worden beperkt wanneer de temperatuur boven 85 graden F komt.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Patella-evaluatie
Oogarts Evaluatie
Cardiaal onderzoek

Geschiedenis van de Border Terrier

Op het heuvelachtige platteland nabij de Schots-Engelse grens, ontwikkelden oude boeren en herders snelle, behendige terriërs om een ​​slim, schapendief roofdier te helpen achtervolgen en te sturen: de grote, krachtige heuvelvos. Dit vereiste wildterriers met benen lang genoeg om te rennen met jachthonden en jagers te paard. Maar ze moesten ook klein genoeg zijn om in het hol van de vos te graven en het in de open lucht te dwingen.

Deze honden, de voorouders van de hedendaagse Border Terrier, waren energiek, sterk en onvermoeibaar, met een draadachtige, weerbestendige vacht om hen te beschermen tegen regen, mist en notoir ruig terrein van het grensgebied. Hier beschrijft een rashistoricus het werkvermogen van de Border: “Er is geen muur waar hij niet overheen kan komen of draadverstrengeling waar hij niet doorheen kan klauteren. Mocht de vos naar de aarde rennen, dan zal hij hem elke keer bouten, of de nacht in de aarde blijven totdat de zaak is opgelost.

Vroege rassennamen waren de Reedwater Terrier, Ullswater Terrier en Coquetdale Terrier, allemaal afgeleid van plaatsnamen in het noorden van Engeland, waar deze ruige kleine honden hun handel drijven. Het was echter in Northumberland, het meest noordelijke graafschap van Engeland, waar het ras zijn blijvende reputatie verdiende als een foxhunter die bedreven was in het samenwerken met honden. (En tot op de dag van vandaag staat de Border bekend als een terriër die goed kan
opschieten met zijn collega-hoektanden.) Foxhunting met Border Terriers in het noordelijke land was duidelijk anders dan de optocht van traditionele Britse foxhunts op weelderige landgoederen, waar goed- hakken ruiters in rode jassen en hoge hoeden reden met enorme roedels jachthonden alleen voor de sport.

Borderland-foxhunts waren arbeiderskwesties met een praktisch doel: de kuddes van herders beschermen tegen roofdieren. En tot op de dag van vandaag blijft de Border Terrier een populaire optie voor gewone mensen in het Verenigd Koninkrijk die op zoek zijn naar een pittige, onderhoudsarme metgezel.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Border Terrier hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*