Home » Hondenrassen » Borzoi   Een van de meest indrukwekkend mooie van alle honden, de aristocratische Borzoi wordt gekoesterd voor zijn rustige, aangename temperament. In volle vaart is hij een vorstelijk pakket van kracht, gratie en glamour dat met 55 tot 65 kilometer per uur voorbij vliegt.

Over de Borzoi

Borzoi zijn grote, elegante windhonden. Een volwassen mannetje staat minstens 28 centimeter op de schouder en weegt 30 tot 55 kilo. Vrouwtjes zullen kleiner zijn. Onder de luxe zijdeachtige vacht volgt de Borzoi-constructie het oude Greyhound-sjabloon. Ooit bekend als de Russische wolfshond, werden Borzoi gefokt om snel en sterk genoeg te zijn om hun woeste lupinesteen te vervolgen en vast te pinnen.


Op hun rustige, katachtige manier kunnen ze koppig zijn, en training kan het beste worden bereikt met geduld, consistentie en een goed humeur. Aanhankelijke familiehonden, Borzoi zijn echter een beetje te waardig om met volle teugen te genieten van veel ruw wonen. De aanblik van een kat of eekhoorn op de vlucht zal hun achtervolgingsinstinct snel roeren en een omheinde loopruimte is een must.

De Borzoi in het kort

De Borzoi werd oorspronkelijk gefokt voor het coursing van wild op min of meer open terrein, vertrouwend op zicht in plaats van geur. Om dit doel te bereiken, hadden de Borzoi bepaalde structurele kwaliteiten nodig om zijn steengroeve te achtervolgen, te vangen en vast te houden. Speciale nadruk wordt gelegd op degelijk loopwerk, sterke nek en kaken, moed en behendigheid, gecombineerd met de juiste conditie. De Borzoi moeten altijd onmiskenbare elegantie hebben, met vloeiende lijnen, sierlijk in beweging of rust. Mannetjes, mannelijk zonder grofheid; teven, vrouwelijk en verfijnd.

de borzoi

Voeding voor de Borzoi

Borzoi hebben de neiging minder te eten dan men zou kunnen aannemen vanwege hun grootte. Borzoi-puppy’s consumeren meer voedsel dan volwassenen vanwege hun snelle groei. De Borzoi moeten het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit , commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior).

Vanwege het risico op een opgeblazen gevoel , wordt zware inspanning niet aanbevolen voor of na de voedertijd. Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Zoals elke langharige hond zal de Borzoi een beetje werpen . In het algemeen, een start borstelen zal elke dag of twee met een pen borstel, slicker borstel en / of een kam losse haren en vuil uit de vacht te verwijderen. Ongeveer een keer per jaar werpen de Borzoi gedurende meerdere weken zwaarder af, en tijdens dit afwerpseizoen is frequenter verzorgen nodig. Regelmatige baden houden de Borzoi schoon en zien er op zijn best uit. Zoals bij alle rassen moeten de nagels van de Borzoi regelmatig worden geknipt.

Oefeningen voor de Borzoi

Hoewel Borzoi groot zijn, zijn het sierlijke, atletische dieren die goede huisdieren zijn. Ze hebben dagelijkse oefening nodig, hetzij in de vorm van lange wandelingen of rennen in een veilig omheinde tuin. Als windhonden zijn ze geneigd alles wat beweegt te achtervolgen, dus ze moeten zich altijd in een afgesloten ruimte of aan de lijn bevinden. Het is nooit raadzaam om een ​​Borzoi los te laten lopen. Borzoi doen graag activiteiten met hun eigenaren en blinken uit in hondensporten zoals behendigheid en kunstaascursussen .

Een jonge Borzoi opvoeden

Vroege socialisatie en puppytraining worden aanbevolen. Door de puppy bloot te stellen aan positieve ervaringen met een breed scala aan mensen, plaatsen en situaties, kan hij zich ontwikkelen tot een goed aangepaste volwassene. Borzoi zijn intelligent en erg aanhankelijk met hun eigenaren, maar zijn ook onafhankelijk en soms koppig, dus training kan een uitdaging zijn. Geduld en consistentie staan ​​centraal. Over het algemeen zijn ze meestal zachte, welgemanierde metgezellen. Vergeet niet dat Borzoi zijn gefokt om wild te jagen, en elk klein dier dat rent kan deze reactie activeren, dus het ras moet aangelijnd zijn tijdens uitstapjes.


Gezondheid van de Borzoi

Borzoi zijn over het algemeen gezonde honden en een verantwoordelijke fokker zal fokdieren screenen op gezondheidsproblemen zoals elleboog- en heupdysplasie , osteochondritis dissecans en progressieve retinale atrofie. Net als andere grote en diep bovenlijf honden, kunnen ze een opgeblazen gevoel , een plotselinge en levensbedreigende maagaandoening ervaren . Eigenaren moeten zelf leren welke symptomen aangeven dat dit gebeurt en wat ze moeten doen als dat het geval is. Sighthounds, inclusief Borzoi, zijn gevoeliger voor anesthesie dan andere rassen. Zoals bij alle rassen, moeten de oren van een Borzoi regelmatig worden gecontroleerd en moeten de tanden vaak worden geborsteld.

Aanbevolen gezondheidstests

Oogarts Evaluatie
Schildklier evaluatie
Cardiaal onderzoek
Degeneratieve Myelopathie DNA-test

Geschiedenis van de Borzoi

Tijdens de eeuwen van Romanov-heerschappij in Rusland was de jacht op wolven een allesverslindende passie van de Russische aristocratie. Nobles zouden geritualiseerde jachten – eigenlijk feesten – op hun uitgestrekte landgoederen organiseren, met hun gasten, paarden en honden die op speciale jachttreinen werden binnengebracht. Het was niet ongebruikelijk dat honderd Borzoi en evenveel bedienden in deze extravagante zaken werden tewerkgesteld, die traditioneel werd afgesloten met een groot feest in het landhuis.

“Het is tegenwoordig moeilijk om je de grootsheid en grootsheid voor te stellen waar de vriendelijke Borzoi erfgenaam van is”, schreef een rassenhistoricus. “Vóór 1861, en in mindere mate na die tijd tot de Russische revolutie in 1917, zijn de tijd, moeite en geld besteed aan deze ‘jacht’, zoals ze werden genoemd, zeker ongeëvenaard in de ontwikkeling van elk ras.” De grote romanschrijver van Rusland, Leo Tolstoy, zelf een toegewijde Borzoi-fan, vereeuwigde een van deze grote spektakels in zijn oorlog en vrede.

Met de revolutie kwam de massale slachting van de Romanov-familie, hun edelen en hun aristocratische honden. Dit was een ramp die de Russische fokkerij van Borzoi en andere nationale rassen gedurende een groot deel van de 20e eeuw heeft teruggezet. Als het niet voor de toegewijden van Borzoi in het buitenland was, zou het ras zijn uitgestorven.

In de jaren voorafgaand aan de revolutie waren hondenliefhebbers in Engeland en Amerika begonnen met de import van Borzoi naar hun kust. Deze vroege import zorgde voor het voortbestaan ​​van het ras. In de Engelstalige wereld was de rasnaam Russische Wolfshond. In Amerika veranderde dit in 1936, toen na een lang en levendig debat voor en tegen onder de Amerikaanse rassenfantasie, het ras officieel de Borzoi, van de Russische borzyi, opnieuw werd gedoopt, wat “snel” betekent.

Volgens alle verhalen is dit nobele ras van hooghartige looks en echt temperament weinig veranderd ten opzichte van de honden die Tolstoj zo ontroerend in zijn geschriften beschreef.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Borzoi hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*