Home » Hondenrassen » Boston Terrier   De Boston Terrier is een levendige kleine metgezel die wordt herkend door zijn strakke smokingjasje, sportieve maar compacte body en de vriendelijke gloed in zijn grote, ronde ogen. Zijn onberispelijke manieren hebben hem de bijnaam ‘The American Gentleman’ opgeleverd.

Over de Boston Terrier

Boston Terriers zijn compacte, kortstaartige, evenwichtige kleine honden met een gewicht van niet meer dan 13 kilo. De stijlvolle ‘smoking’-jas kan wit zijn en zwart, gestroomd of zeehond (zwart met een rode zweem wanneer gezien in de zon of fel licht). Het hoofd is vierkant, de snuit is kort en de grote, ronde ogen kunnen stralen van vriendelijkheid, nieuwsgierigheid of kattenkwaad. Altijd alert op hun omgeving, bewegen Bostons met een zwierige, ritmische stap.


Het is een veilige gok dat een ras genoemd naar een stad – bijvoorbeeld de Havanezer of Brussels Griffon – een uitstekend stadsdier zal zijn. Bostons zijn geen uitzondering: ze zijn stevig maar draagbaar, mensgericht en altijd in voor een stevige wandeling naar het park of terras. Een slimme hond met een natuurlijk cadeau voor komedie, de dapper Bostonian is een constante bron van glimlachen.

De Boston Terrier in het kort

De Boston Terrier is een levendige, zeer intelligente, glad gecoate, korthoofdige, compact gebouwde, kortstaartige, goed uitgebalanceerde hond, gestroomd, zeehond of zwart van kleur en gelijkmatig gemarkeerd met wit. Het hoofd is in verhouding tot de grootte van de hond en de uitdrukking duidt op een hoge mate van intelligentie.

Het lichaam is vrij kort en goed gebreid, de ledematen sterk en netjes gedraaid, de staart is kort en geen kenmerk is zo prominent dat de hond slecht geproportioneerd lijkt. De hond geeft een indruk van vastberadenheid, kracht en activiteit, met een stijl van een hoge orde; vervoer gemakkelijk en sierlijk.

boston terrier hond

Voeding voor de Boston Terrier

De Boston Terrier moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De slanke, fijne jas van de Boston werpt een beetje, hoewel niet veel. Wekelijks borstelen met een zachte borstel, een rubberen verzorgingshandschoen of hulpmiddel of een hondenhandschoen helpt het losse haar te verwijderen. Goed borstelen bevordert ook de nieuwe haargroei en verdeelt huidoliën door de vacht om het gezond te houden. Bostons hoeven slechts incidenteel te worden gebaad , tenzij ze in iets rommeligs terechtkomen. Zoals bij alle rassen, moeten de nagels van Boston regelmatig worden getrimd, omdat te lange nagels de hond pijn kunnen veroorzaken, evenals problemen met lopen en rennen.

Oefeningen voor de Boston Terrier

De behoefte van de Boston aan lichaamsbeweging varieert van persoon tot persoon. Voor sommigen is een stevige wandeling één of twee keer per dag voldoende. Anderen hebben meer tijd nodig om elke dag te rennen en te spelen en stoom af te blazen. Gewoon een Boston de tuin in laten gaan, telt niet als oefening – hij zal waarschijnlijk gewoon aan de deur zitten te wachten om weer binnen te worden gelaten. Als Boston lange tijd alleen wordt gelaten, zal een Boston de neiging hebben gefrustreerd te raken en ongewenst gedrag te ontwikkelen . Gooi hem echter een bal of een stuk speelgoed en hij zal meer dan blij zijn om met je te spelen. Deelname aan hondensporten zoals behendigheid , gehoorzaamheid , flyball en rally is een plezierige manier om de energie van het ras te kanaliseren.

Een jonge Boston Terrier opvoeden

Zoals bij alle rassen, worden vroege socialisatie- en puppytrainingklassen aanbevolen. Socialisatie – door de puppy voorzichtig bloot te stellen aan een grote verscheidenheid aan mensen, plaatsen en situaties – zal hem helpen zich te ontwikkelen tot een goed aangepaste, goed gemanierde volwassene. Traktaties zijn een geweldige stimulans voor training. Veel Bostons zijn behoorlijk gevoelig; voor hen moeten zachte correcties worden gevolgd door warmte en lof.

Gezondheid van de Boston Terrier

Het beschermen van de mooie maar prominente ogen van de Boston Terrier is van bijzonder belang. De ogen moeten dagelijks worden gecontroleerd op roodheid of irritatie. Sommige eigenaren dragen zoute oogdruppels om stof of puin weg te spoelen. Verantwoordelijke fokkers screenen hun voorraad op oogproblemen zoals cataract, hoornvlieszweren en glaucoom, evenals doofheid en patella luxatie (vergelijkbaar met een “trucknie” bij mensen). Zoals alle rassen met een plat gezicht, kunnen Bostons ademhalingsproblemen ervaren wanneer ze niet voldoende beschutting krijgen tegen extreme hitte of vochtigheid.

Aanbevolen gezondheidstests

Patella-evaluatie
Oogarts Evaluatie
BAER-testen


Geschiedenis van de Boston Terrier

De populariteit van bloedsporten in het 19e-eeuwse Engeland leidde tot een manie voor het kruisen van terriërs en stier-type rassen om honden te produceren die konden excelleren in pitgevechten en rattenwedstrijden. In Liverpool, ergens in de late jaren 1860, resulteerde een kruising tussen een Bulldog en de nu uitgestorven witte Engelse Terrier in een stoere, gespierde hond genaamd Judge.

De eigenaar van Judge verkocht hem aan een Amerikaan genaamd William O’Brien, die zijn nieuwe hond naar Boston bracht. In 1870 verkocht O’Brien Judge aan een collega Bostonian, Robert C. Hooper. Judge, voortaan in de rasgeschiedenis bekend als ‘Hooper’s Judge’, werd de patriarch van het Boston Terrier-ras en de gemeenschappelijke voorouder van bijna alle echte Bostons.

Een rashistoricus beschrijft Judge als een ‘sterk gebouwde, hoog gestationeerde hond met een gewicht van ongeveer tweeëndertig pond. In kleur was hij een donkere gestroomd, met een witte streep in het gezicht. Zijn hoofd was vierkant en hoekig en hij leek op de huidige Boston Terrier in die zin dat hij een bijna gelijkmatige mond had. ‘

Hooper fokte Judge met een klein wit vrouwtje genaamd Burnett’s Gyp, eigendom van Edward Burnett, uit Southboro, Massachusetts. En in de genealogie die zo bekend is bij Boston Terrier-liefhebbers, verwierpen Judge en Gyp Well’s Eph, die Tobin’s Kate verwekte, en door de belangrijkste generaties van de Amerikaanse geschiedenis van Boston. Tijdens de vormende decennia van het ras veranderde selectief fokken de omvangrijke jager van Judge’s tijd in een kleinere, zoeter en aantrekkelijker gezelschapshond, oorspronkelijk de Round Head genoemd door zijn partizanen.

Ter ere van de stad waar deze vrolijke honden zo zorgvuldig werden ontwikkeld, werd de rasnaam veranderd in Boston Terrier. De Boston Terrier Club of America werd opgericht in 1891 en twee jaar later registreerde de AKC zijn eerste hond van het ras.

Tot op de dag van vandaag zijn Boston Terriers een punt van trots in hun woonplaats. De Boston Terrier is al bijna 100 jaar de officiële mascotte van Boston University en in 1979 noemde de staatswetgever de “American Gentleman” de officiële hond van Massachusetts.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Boston Terrier hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*