Home » Hondenrassen » Bouvier des Flandres   De Bouvier des Flandres komt uit een tijd en plaats waar een hond moest werken zoals nou ja, een hond. Deze slimme en stabiele werknemers voor alle doeleinden zijn uitstekende waakhonden.

Over de Bouvier des Flandres

Met een hoogte van 57 centimeter, met zwaar bot en krachtige spieren onder een weerbestendige vacht en een indrukwekkend hoofd geaccentueerd door baard en snor, kan Bouviers alles doen dat in een boerenerf of weiland moet worden gedaan, behalve het melken van de koeien. En toch zijn Bouviers meer dan alleen landbouwmachines. Hun oprechte karakter, enorme hart en scherpe intelligentie zijn geliefd bij hondenliefhebbers over de hele wereld.


De werkethiek van Bouvier moet worden aangepast en gelukkig stelt de veelzijdigheid van het ras hen in staat om talloze taken uit te voeren. Bouviers zijn uitstekende waakhonden en voogden, en enthousiaste deelnemers aan hondensporten, met name het hoeden van proeven. Deze wilskrachtige honden doen het het beste met eigenaren die voldoende tijd en ruimte kunnen besteden aan een eersteklas werkhond.

De Bouvier des Flandres in het kort

De Bouvier des Flandres is een krachtig gebouwde, compacte, kortgekoppelde, ruw gecoate hond met een opmerkelijk ruig uiterlijk. Hij geeft de indruk van grote kracht zonder enig teken van zwaarte of onhandigheid in zijn algehele make-up. Hij is behendig, levendig en moedig, maar zijn serene, goed opgevoede houding duidt op zijn vaste, vastberaden en onverschrokken karakter. Zijn blik is alert en briljant en toont zijn intelligentie, kracht en durf. Van nature is hij een gelijkwaardige hond. Zijn oorsprong is die van een veehoeder en een algemeen boerenhelper, inclusief kar trekken.

bouvier des flandres hondenras

Voeding voor de Bouvier des Flandres

De Bouvier moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit , commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior), en de Bouvier vereist een dieet met minder eiwitten dan de meeste andere rassen. Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De vacht van de Bouvier moet een of twee keer per week worden geborsteld . Een goede slickerborstel of speldenborstel en een grote kam zullen hiervoor werken. De baard moet mogelijk tegelijkertijd worden gereinigd en de teennagels van de hond moeten elke week of twee worden getrimd.

Oefeningen voor de Bouvier des Flandres

De Bouvier is gefokt om alles te doen wat moet worden gedaan in een boerenerf en weiland behalve het melken van de koeien. Ze zijn het gelukkigst als ze bezig blijven. Een verveelde Bouvier kan heel destructief zijn. Ze zijn uitstekend geschikt voor een actief huishouden met een eigenaar die wandelt of jogt of zelfs fietsen. De Bouvier heeft een groot, afgesloten oefenterrein nodig waar hij kan ravotten en spelen, bij voorkeur met andere honden of kinderen die hem zowel mentaal als fysiek in goede conditie zullen houden. Zware oefening moet worden beperkt terwijl hij een groeiende puppy is.

Een jonge Bouvier des Flandres opvoeden

De Bouvier is het gelukkigst als hij een klus te doen heeft, of die klus nu is oppassen, hoeden, gehoorzaamheid of waakhond of reddingswerk. Bouviers zijn gemakkelijk te trainen om bijna elk type hondensport of activiteit te doen, en ze blinken er meestal in uit. Ze hebben een sterke prooidrift en moeten daarom vanaf het begin goed gesocialiseerd worden. Ze zijn volmaakte showmannen en werken graag of concurreren met hun eigenaar aan hun zijde. Zeer enthousiast om te behagen, zodra ze weten wat je wilt dat ze doen, zullen ze hun best doen om je tevreden te stellen. Dit ras is zeer geschikt voor zoek- en reddingswerk en past zich gemakkelijk aan de training aan.

Gezondheid van de Bouvier des Flandres

Bouviers zijn over het algemeen gezonde honden, en verantwoordelijke fokkers zullen hun voorraad screenen op gezondheidsproblemen zoals myopathie van Bouvier des Flandres, staar, doofheid, buitenbaarmoederlijke ureters, epilepsie, glaucoom, heupdysplasie, hypothyreoïdie, larynxverlamming, megaesophagus, elleboogdysplasie, portosystemische shunt en subaortische stenose. Zoals alle grote en diep bovenlijf rassen, kan de Bouvier maagverwijding en opgeblazen gevoel ervaren. Eigenaren moeten leren hoe ze deze potentieel levensbedreigende aandoening identificeren en leren welke noodstappen ze moeten nemen om het aan te pakken.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Oogarts Evaluatie
Cardiaal onderzoek


Geschiedenis van de Bouvier des Flandres

Bouvier des Flandres vertaalt zich ruwweg als “koeherder van Vlaanderen”. In de beginjaren van het ras werd het “vuilbaard” (“vuile baard”), “koehond” (“koeienhond”) en “toucher de boeuf of pic” ( “Vee bestuurder”) – toepasselijke beschrijvingen van deze majestueuze herder. België had ooit verschillende ‘bouvier’-rassen; de Bouvier des Flandres is de laatste die in groten getale bestaat.

In de middeleeuwen, toen de Bouvier voor het eerst werd bedacht, was Vlaanderen een vorstendom dat delen van het hedendaagse Frankrijk, België en Nederland omvatte. (Tot op de dag van vandaag claimen zowel Frankrijk als België de Bouvier als een inheems ras.) Zoals de vele vroege namen suggereren, was het verplaatsen van vee de primaire bezigheid van de Bouvier. Maar de spaarzame boeren van Frankrijk en de Lage Landen hadden liever een veelzijdige hond in plaats van een team van specialisten, dus Bouviers verdienden hun levensonderhoud als herders, waakhonden, voogden en karren.

Aan het begin van de 20e eeuw trok Bouviers de aandacht van internationale hondenliefhebbers ver van de boerderijen en weiden van Vlaanderen. Er werd een Belgische rasvereniging opgericht en Franse en Belgische experts stelden een schriftelijke norm op. Met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd het landelijke land van de Bouvier echter een nachtmerrieachtig slagveld. De boeren in de regio werden ontheemd en hun honden verloren of vernietigd.

Het Belgische leger was verantwoordelijk voor het in leven houden van het ras en Bouviers onderscheidde zich als moedige en vindingrijke oorlogshonden. In vredestijd hebben Bouviers hun CV gepolijst als Europese politie K-9’s en blindengeleidehonden.

Na de Tweede Wereldoorlog was de Bouvier opnieuw bijna uitgestorven, maar Europese expatriates hielden het ras in leven in Amerika. De Amerikaanse Bouvier des Flandres Club werd opgericht in 1963.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Bouvier des Flandres hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*