Home » Hondenrassen » Boxer   De Boxer kenmerkt zich vanwege zijn loyaliteit, genegenheid, intelligentie, werkethiek en een goed uiterlijk: Boxers zijn het hele pakket voor honden. Helder en alert, soms gek, maar altijd moedig, de Boxer is al heel lang een van de populairste hondenrassen van Amerika.

Over de Boxer

Een goed gemaakte Boxer in topconditie is een geweldig gezicht. Een mannetje kan tot 56 centimeter op de schouder staan; vrouwtjes worden kleiner. Hun spieren rimpelen onder een korte, nauwsluitende vacht. De donkerbruine ogen en het gerimpelde voorhoofd geven het gezicht een waakzame, nieuwsgierige blik. De vacht kan fawn of gestroomd zijn, met witte aftekeningen. Boxers bewegen als de atleten waarvoor ze zijn genoemd: soepel en sierlijk, met een krachtige voorwaartse stuwkracht.


Boxers zijn vrolijk en speels. Hun geduld en beschermende karakter hebben hen een reputatie opgeleverd als een geweldige hond met kinderen. Ze nemen de taken van waakhond en gezinsvoogd serieus en zullen zonder angst bedreigingen tegenkomen. Boxers doen het het beste wanneer ze in de vroege puppytijd worden blootgesteld aan veel mensen en andere dieren.

De Boxer in het kort

De ideale Boxer is een middelgrote, vierkant gebouwde hond van goede inhoud met korte rug, sterke ledematen en korte, nauwsluitende vacht. Zijn goed ontwikkelde spieren zijn schoon, hard en lijken glad onder een strakke huid. Zijn bewegingen duiden energie aan. De loop is stevig maar toch elastisch, de stap vrij en bodembedekkend, de koets trots. Ontwikkeld om te dienen als waak-, werk- en metgezelhond, combineert hij kracht en behendigheid met elegantie en stijl. Zijn uitdrukking is alert en zijn temperament standvastig en handelbaar.

boxer hond

Voeding voor de Boxer

De Boxer moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De korte, glanzende vacht van de Boxer vereist zeer weinig verzorging . Een goede keer met een rubberen borstel of een hondenhandschoen een of twee keer per week moet hem er op zijn best uit laten zien. De Boxer is meestal een schone hond, die slechts af en toe een bad nodig heeft . Zijn nagels moeten ten minste eenmaal per maand worden getrimd, tenzij ze van nature op een hard oppervlak worden afgesleten, en om tandsteen te voorkomen moeten zijn tanden vaak worden geborsteld – dagelijks indien mogelijk.

Oefeningen voor de Boxer

Boxers zijn zeer speelse, energieke honden. Ze hebben elke dag voldoende beweging nodig , aan de lijn of in een veilig omheind gebied. De Boxer mag nooit losraken. Het erfgoed van het ras als een jager van vrij wild betekent dat ze veel tijd besteden aan springen en springen – als jonge honden hebben ze voortdurend herinneringen nodig om hen te leren ‘laag’ te blijven. Omdat de Boxer een krachtige, actieve en speelse hond, hij is misschien niet de beste keuze voor een zeer kwetsbare volwassene, noch voor een klein kind dat kan worden overweldigd door een goedbedoelende maar springerige puppy.

Een jonge Boxer opvoeden

Vroege socialisatie en puppytraining zijn van vitaal belang om de energie en uitbundigheid van het ras op een positieve manier te kanaliseren. Boxers zijn zeer intelligent, maar kunnen zich vervelen door herhaling. Ze hebben de neiging om een ​​eigen mening te hebben en zijn uitstekende probleemoplossers. Niet altijd tolerant voor andere honden van hetzelfde geslacht, de meeste Boxers van tegenovergestelde geslachten genieten van elkaars gezelschap. Boxers blinken uit in een breed scala aan hondensporten, waaronder gehoorzaamheid , behendigheid en hoeden, en ze presteren uitstekend als service-, assistentie- en therapiehonden , en in functies zoals drugdetectie en zoeken en redden.


Gezondheid van de Boxer

De Boxer heeft geen hoge tolerantie voor extreme hitte of kou, en hij moet altijd in het huis worden gehouden als een geliefd familielid. Verantwoordelijke fokkers screenen hun voorraad op gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie, hartaandoeningen zoals aortastenose en cardiomyopathie, schildkliertekort, degeneratieve myelopathie en bepaalde vormen van kanker. De website van de nationale ouderclub van het ras, de American Boxer Club , biedt diepgaande details over de gezondheid en verzorging van het ras.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Schildklier evaluatie
AS \ SAS Cardio
Aortaklepziekte
Boxer Cardiomyopathie
ARVC DNA-test
Degeneratieve Myelopathie DNA-test

Geschiedenis van de Boxer

De voorouders van de Boxer, de oorlogshonden van het Assyrische rijk, gaan terug tot 2500 voor Christus. Maar wat we vandaag de dag als een Boxer beschouwen, kan worden herleid tot Duitsland aan het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw. Men denkt dat het ras is gefokt door Duitse hondenliefhebbers van een groter, zwaarder Duits ras genaamd de Bullenbeisser (“bull biter”).

In de middeleeuwen was de Bullenbeisser de belangrijkste big-game jager van Duitsland, die door edelen werd gebruikt om enorme tegenstanders als beren, bizons en wilde zwijnen op uitgestrekte hertogelijke landgoederen te rennen, te vangen en vast te houden. Tegen het begin van de 19e eeuw veranderde de politieke situatie in de Duitse staten. Duitse edelen waren uit de gratie. Hun landgoederen werden opgebroken en de gekoesterde traditie van rijkelijk aangestelde zwijnenjachten kwam ten einde. In 1865 had de machtige Bullenbeisser geen baan meer.

Door oordeelkruisen naar een kleiner, mastiff-achtig ras uit Engeland, verwierf de verouderde big-game jager een nieuw leven. Tegen het einde van de 19e eeuw was de moderne Boxer – een slankere, elegantere hond – in beeld gekomen. (De Engelse naam Boxer verwijst naar de manier waarop het ras, net als een prizefighter, met zijn voorpoten leunt bij het spelen of verdedigen.)

In de loop der jaren hebben Boxers veel werk gedaan: atleet, veehond, politiehond, oorlogshond (in beide wereldoorlogen), waakhond, beschermhond en blindengeleidehond. De AKC registreerde zijn eerste Boxer in 1904, maar de Amerikaanse hoogtijdagen van het ras begonnen in de jaren 1950, toen een Westminster-winnende Boxer genaamd Bang Away een nationale beroemdheid werd. Sinds die tijd hebben Boxers geregeerd als een van de top 10 populairste rassen van Nederland.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Boxer hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*