Home » Hondenrassen » Braque du Bourbonnais   De Braque du Bourbonnais, uitgesproken brock-do-bor-bon-NAY, deze wijzer heeft een kalme, zachte houding die bij uitstek geschikt is voor de voetjager. De relatief kleine maat en korte vacht van het ras past goed bij hen als een ideale huisgenoot voor het gezin dat jaagt.

Over de Braque du Bourbonnais

De Bourbonnais is een oud ras dat zich in de 15e eeuw in Frankrijk heeft ontwikkeld in de historische provincie Bourbonnais. Tegen de 19e eeuw stond het ras bekend onder Franse jagers als een staartloze wijzer met onderscheidende reekalfjes en levertikken. De Braque du Bourbonnais heeft nu een sterke positie verworven in Noord-Amerika; sommige jaren zijn er meer pups geregistreerd in de Verenigde Staten dan zijn thuisland Frankrijk. In het Engels is hij de Bourbonnais Pointing Dog. Hij is vriendelijk en aanhankelijk thuis en een serieuze, flexibele, intelligente jager in het veld.


Voeding voor de Braque du Bourbonnais

De Braque du Bourbonnais moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit , commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond.

Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Braque du Bourbonnais

Uiterlijke verzorging

De Braque du Bourbonnais heeft een fijne, dichte, korte jas. Het is een beetje grover, en soms langer, aan de achterkant. Op het hoofd en de oren is het haar fijner en korter.

Afgezien van periodiek poetsen, zorgt af en toe een bad ervoor dat uw Braque du Bourbonnais schoon blijft en er op zijn best uitziet. Verzorging kan een geweldige hechtingservaring zijn voor u en uw hond. De sterke, snelgroeiende nagels van het ras moeten regelmatig worden geknipt met een nagelknipper of slijper om overgroei, splijten en barsten te voorkomen. Oren moeten regelmatig worden gecontroleerd om een ​​opeenhoping van was en puin te voorkomen, wat kan leiden tot infectie. Tanden moeten regelmatig worden geborsteld.

Oefeningen voor de Braque du Bourbonnais

Opties voor lichaamsbeweging kunnen zijn: speeltijd in de achtertuin, bij voorkeur omheind, of meerdere keren per dag wandelen. Oefening kan ook komen in de vorm van binnenactiviteiten, zoals verstoppertje zoeken, een bal op de grond achtervolgen of nieuwe trucs leren. Bepaalde activiteiten in de buitenlucht, zoals zwemmen, wandelen en ballen of vliegende schijven ophalen, kunnen een goede uitlaatklep bieden voor energie. Training voor hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid en rally kan ook een geweldige manier zijn om uw hond te oefenen.

Een jonge Braque du Bourbonnais opvoeden

De Braque du Bourbonnais vereist relatief zachte bediening. Hij heeft het vermogen om de gemoedstoestand van de geleider te voelen en zoekt altijd oogcontact.

Gezondheid van de Braque du Bourbonnais

De meeste Bourbonnais Pointing Dogs zijn gezonde honden. Werken met een verantwoordelijke fokker, die een Braque du Bourbonnais willen bezitten, kunnen de opleiding krijgen die ze moeten weten over specifieke gezondheidsproblemen binnen het ras. Goede fokkers gebruiken gezondheidsscreening en genetische testen van hun fokdieren om de kans op ziekte bij hun puppy’s te verminderen.


Geschiedenis van de Braque du Bourbonnais

De Braque du Bourbonnais is een oud ras. Hij wordt beschouwd als een van de oudste wijzers van de aanwijzende rassen ontwikkeld in Frankrijk. Het woord ‘braque’ is afgeleid van een Frans werkwoord dat ‘richten of richten’ betekent en als zelfstandig naamwoord kan worden vertaald als ‘pointer’. Het ras werd al in de late 1500s in de Franse literatuur beschreven. Zelfs toen stond het ras bekend om zijn scherpe jachtinstincten.

Er zijn tal van Franse verwijzingen en de meeste experts zijn het erover eens dat al deze rassen afkomstig zijn uit dezelfde stam, de Franse wijzer of Braque Francais. Elk ras van wijzer in Frankrijk is vernoemd naar de regio waarin ze zijn ontwikkeld: de Braque Saint Germain, dat is de wijzer van Saint Germain; de Braque d’Auvergne is de wijzer uit de regio Auvergne; en de Braque du Bourbonnais uit de provincie Bourbon, een regio in Midden-Frankrijk, om er maar een paar te noemen.

Tegenwoordig streven Franse fokkers ernaar om Bourbonnais te produceren die voldoet aan een rasstandaard, maar van even groot belang, Bourbonnais moet nu bekwaam zijn in het veld als aanwijzers, retrievers en trackers. Sinds het begin van de jaren zeventig hebben Bourbonnais-fokkers de conformatie en veldprestaties van het ras aanzienlijk en snel verbeterd.

Na de Eerste Wereldoorlog vormde een groep toegewijde fokkers de eerste Club du Braque du Bourbonnais in 1925 met als doel het ras nieuw leven in te blazen en terug te brengen naar zijn vooroorlogse bekendheid. De eerste rasstandaard werd gepubliceerd in het eerste bulletin van de club in 1930. Hoewel de organisatie en deze fokkers aanzienlijke vooruitgang boekten, werden hun inspanningen opnieuw bijna tenietgedaan door de Tweede Wereldoorlog. Ook resulteerden de strikte naleving van een van nature staartloze hond en strenge kleurvereisten in een hond op basis van uiterlijk in plaats van prestaties. Bijgevolg verloren veel fokkers hun interesse in het ras en werden er geen pups geregistreerd van 1963 tot 1973.

Een tweede Club du Braque du Bourbonnais werd in 1982 opgericht door Michel Comte, met officiële erkenning door de Society Centrale Canine (SCC), het Franse filiaal van de FCI, in 1985. Het doel om het ras nieuw leven in te blazen was bereikt, de rasstandaard was ontspannen, vlekken en aangemeerde staarten werden als acceptabel beschouwd en de genoteerde jachtinstincten van het ras werden hersteld. De nieuwe rasstandaard werd volledig erkend door de SCC en FCI in 1991. De standaard werd vervolgens vertaald en gepubliceerd op de FCI-website in 1998.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Braque du Bourbonnais hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*