Home » Hondenrassen » Briard   De Briard is een kleine hond met zoveel loyaliteit, liefde en geest in zijn ruime frame dat het vaak wordt beschreven als een “hart gewikkeld in bont.” Het opvallende uiterlijk van deze gespierde Fransen straalt een uitgesproken uitstraling van Gallische romantiek en elegantie uit.

Over de Briard

Briards zijn herders die bekend staan ​​om een ​​golvende vacht van grijs, tawny of zwart, en een indrukwekkend hoofd met daarboven een kiekeboe kapsel dat van nature in het midden is gescheiden. Een luxueuze baard en wenkbrauwen accentueren een uitdrukking die wordt omschreven als ‘openhartig en vragend’. Briards staan ​​tussen de 22 en 27 inch bij de schouder en zijn stevig en robuust, maar bewegen met een behendige voetgang.


Ze bezitten eigenschappen die veel andere herders gemeen hebben: trainbaarheid, hersenen, een beschermend oog voor het gezin (vooral kinderen, die ze als hun kudde beschouwen), en behendigheid met buitenstaanders. Dit zijn grote, onvermoeibare honden – er wordt gezegd dat slechts twee of drie Briards 700 stuks schapen aankunnen – en beginnende eigenaren kunnen overweldigd raken door hun werklust en levenslust.

De Briard in het kort

Een hond van knappe vorm. Krachtig en alert, krachtig zonder grofheid, sterk in botten en spieren, met de kracht en behendigheid die vereist zijn voor de herdershond. Honden die deze kwaliteiten missen, hoe dan ook verborgen door de vacht, moeten worden bestraft.

briard

Voeding voor de Briard

De Briard moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit , commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Begin met het verzorgen van je Briard-puppy lang voordat hij echt verzorging nodig heeft. Zorg ervoor dat je van de verzorgingstijd een gelukkige periode maakt waar hij naar uitkijkt in de jaren dat verzorging een noodzaak is en lang kan duren. Een Briard moet meerdere keren per week volledig op de huid worden geborsteld met een speldenborstel van goede kwaliteit. Het gebruik van een ondervachthark kan helpen veel dood haar te elimineren en het afstoten te verminderen. Het aantal baden dat een Briard nodig heeft, hangt volledig af van zijn levensstijl en het werk dat hij doet. De frequentie kan variëren van wekelijks tot maandelijks, tot zelfs minder.

Oefeningen voor de Briard

De Briard vereist een baan om gelukkig te zijn. Hopelijk zal zijn baan er een zijn die hem veel beweging geeft, omdat dit een ras is dat naar actie verlangt. Hun levenslust maakt ze geweldige metgezellen voor wandelaars, fietsers en joggers. Ze hebben een groot, veilig omheind gebied nodig waar ze vrij kunnen rondlopen. Jagen op een tennisbal die door zijn eigenaar wordt gegooid, kan een Briard helpen overtollige energie af te werken en hem het menselijke gezelschap te geven waar hij van houdt.

Een jonge Briard opvoeden

De Briard is gefokt om uitvoerende beslissingen te kunnen nemen zonder de hulp van een mens. Soms kunnen ze hierdoor een beetje moeilijk te trainen zijn. Ze willen echter graag behagen, en wanneer de trainingsmethoden positief zijn en de sessies levendig, energiek en interessant zijn gebleven, zal de natuurlijke intelligentie van de Briard hem aan de top van de klas hebben. Briards leren snel en hebben een uitstekend geheugen. Ze blinken uit in bijna elke hondenrol of sport, van het vangen van schijven tot zoeken en redden, tot gehoorzaamheid en behendigheid. Socialisatie moet vroeg beginnen en doorgaan gedurende het hele leven van Briard.


Gezondheid van de Briard

De Briard is over het algemeen een gezond ras en verantwoordelijke fokkers screenen hun voorraad op gezondheidsproblemen zoals kanker, heupdysplasie, aangeboren stationaire nachtblindheid, cataract, cornea dystrofie, netvliesplooien, hypothyreoïdie, immuunziekten, exocriene pancreasinsufficiëntie en nierziekte. Bespreek vragen of opmerkingen met uw fokker en dierenarts zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen met betrekking tot de gezondheid van uw hond.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie
Stationaire nachtblindheid Optigen DNA-test

Geschiedenis van de Briard

In de zuivelgordel van Noord-Frankrijk werkt de Briard, of Chien Berger de Brie zoals het ras in zijn thuisland bekend is, sinds de tijd van Karel de Grote weiden. Het ras is vernoemd naar de zuivelproducerende regio Brie, vooral bekend om de kleverige kaas met dezelfde naam.

Franse boeren, bekend om hun soberheid, ontwikkelden Briards als twee-in-één honden: het zijn schapenherders die beroemd zijn vanwege de behendigheid van quicksilver, en zijn ook taaie, moedige kuddebeschermers die roofdieren met schapen kunnen rennen. De Briard is nauw verwant aan de gladgecoate Beauceron, een ander Frans weideverf dat bekend staat om zijn dubbele hoed- en bewakingsvermogen. Tegen de 19e eeuw was de Briard een gekoesterd Frans instituut – zelfs Napoleon, die een afkeer van honden had, zou een fan van het ras zijn. De Briard werd met trots tentoongesteld op de allereerste Franse hondenshow, in Parijs in 1865. Tegen de tijd van de Eerste Wereldoorlog maakte de Briard zoveel deel uit van het nationale karakter dat hij de officiële oorlogshond van het Franse leger werd genoemd, schildwacht plicht doen, gewonde soldaten vinden en bevoorradingskarren trekken.

Herkomstverhalen van Briards in Amerika hebben twee torenhoge figuren in de Onafhankelijkheidsoorlog. Thomas Jefferson begint het verhaal in 1789, aan het einde van zijn lange ambtstermijn als Amerikaans ambassadeur in Frankrijk. Voordat hij naar huis vertrok, verwierf de toekomstige president een zwangere Briard met de naam Bergère (‘pd. Voor een chienne bergere groot met pup, 36 libre’, schreef hij in zijn notitieboek).

Bergère en haar pups bleken prachtige herders en werkhonden te zijn op het landgoed van Jefferson, Virginia, Monticello. Maar, zoals een historicus van Monticello schreef: “Het werk van Bergère was ondergeschikt aan haar rol als oprichter van de Amerikaanse tak van haar familie.” Inderdaad, Bergère en haar broed, versterkt door de export vanuit Frankrijk gestuurd door Jefferson’s oude vriend en revolutionaire held de markies de Lafayette wordt beschouwd als de stichting van Briard in de Verenigde Staten.

In de vele jaren sindsdien hebben Briard-eigenaren wereldwijd de woorden herhaald die Jefferson ter ere van deze opmerkelijke honden schreef: “Hun buitengewone scherpzinnigheid maakt ze buitengewoon waardevol, in staat om bijna elke plicht te leren die van hen kan worden geëist, en de meest angstige in de uitvoering van die plicht, de meest waakzame en trouwe van alle dienaren.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Briard hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*