Home » Hondenrassen » Bull Terrier   Een van de meest komische en ondeugende burgers van dogdom, de Bull Terrier is speels en vertederend, soms koppig, maar altijd toegewijd. Deze unieke “eggheads” zijn uitbundige, gespierde metgezellen die gedijen op genegenheid en lichaamsbeweging.

Over de Bull Terrier

Bull Terriers zijn robuuste terriers met grote botten die bewegen met een zwierige pas die wendbaarheid en kracht suggereert. Het kenmerk van het ras is een lange, eivormige kop met rechtopstaande en puntige oren, en kleine, driehoekige ogen die glinsteren met een goed humeur. Jassen zijn er in twee soorten: wit; en elke andere kleur (inclusief een aantrekkelijke gestroomde striping), hetzij solide of met witte aftekeningen. Een goed gemaakte BT is het beeld van spierbepaling en balans. Er zijn vier sleutels tot BT-geluk: vroege socialisatie met honden en mensen; stevige maar liefdevolle training; ruime oefening; en veel quality time met zijn aanbeden mensen. Als aan deze vereisten wordt voldaan, is er geen loyale, lieve en vermakelijke metgezel meer. Dit is het ultieme ‘persoonlijkheidsras’.


De Bull Terrier in het kort

De Bull Terrier moet sterk gebouwd, gespierd, symmetrisch en actief zijn, met een scherpe vastberaden en intelligente uitdrukking, vol vuur maar met een zoete instelling en vatbaar voor discipline.

bull terrier

Voeding voor de Bull Terrier

De Bull Terrier moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Bull Terriers hebben een goed dieet nodig met natuurlijk calcium, vooral als ze jong zijn. Een deskundige fokker geeft de honden ’s ochtends en’ s avonds voor het slapengaan een beetje yoghurt of volle melk. Ze beveelt ook aan wat natuurlijk calciumrijk voedsel zoals broccoli aan hun dieet toe te voegen wanneer ze periodes van snelle groei en botontwikkeling doormaken.

Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De korte, platte, ruwe en glanzende vacht van de Bull Terrier vereist minimaal onderhoud. Een wekelijkse poetsbeurt met een zachte borstel of een hondenhandschoen helpt om vuil en losse haren te verwijderen en de hond er op zijn best uit te laten zien. De oren moeten regelmatig worden geïnspecteerd en indien nodig worden schoongemaakt. De nagels moeten vaak worden getrimd, omdat te lange nagels de hond ongemak en problemen met lopen en rennen kunnen veroorzaken.

Oefeningen voor de Bull Terrier

Bull Terriers hebben baat bij dagelijkse, matige lichaamsbeweging die goede mentale en fysieke stimulatie biedt, zoals mooie, lange wandelingen met het gezin. Het ras is ontwikkeld voor zowel sport als een gentleman’s metgezel en bezit grote kracht en behendigheid. Deelname aan hondensporten zoals gehoorzaamheid , tracking , behendigheid en coursing-vaardigheidstests is een plezierige manier om de energie van de BT te kanaliseren.

Een jonge Bull Terrier opvoeden

Eigenaren moeten onthouden dat het ras de vasthoudendheid en moed van de Bulldog vertoont, maar ook lid is van de Terrier Group. Dit is een onafhankelijke vrijdenker met een grotere toewijding aan “plezier en games” dan aan een werkethiek. Bull Terriers hanteren het principe dat als het leuk is, ze het zullen doen. Zo nee, waarom dan? Maak training leuk en ze zullen uitblinken. Positieve versterking met voedsel of speelgoed is een uitstekende plek om te beginnen. Bull Terriers kunnen uitblinken in een verscheidenheid aan hondensporten (waaronder behendigheid, flyball, freestyle, gewichtstrekking en karten) evenals in rollen zoals bomdetectie, zoeken en redden en als service, assistentie, gezondheidswaarschuwing en therapie honden. Er is geen limiet aan wat Bull Terriers kan doen als het op een positieve manier met geduld en humor wordt getraind.

Gezondheid van de Bull Terrier

Eigenaren van potentiële vaders en moeders die worden gefokt, moeten het bewijs leveren van testen op nier- en hartproblemen, en pups moeten worden getest op gehoor voordat ze de fokker verlaten. Toegewijde fokkers communiceren regelmatig met elkaar en werken samen voor de gezondheid van het ras en het behoud van de beste kwaliteiten van het ras. Bull Terriers van goede fokkers die een gezondheidstest uitvoeren worden meestal gezonde, gelukkige familieleden.

Aanbevolen gezondheidstests

Cardiaal onderzoek
Nier-urine analyse
Patella-evaluatie
BAER-testen


Geschiedenis van de Bull Terrier

Het is ironisch dat enkele van de meest vriendelijke rassen van de AKC hun carrière begonnen als woeste gladiatoren in de bloedsport. Dat is het geval met de Bull Terrier.

Het tijdverdrijf van bull-baiting, waarbij Bulldogs werden verloren op een ingezet stier terwijl toeschouwers wedden op de uitkomst, was populair in Groot-Brittannië vanaf de 13e eeuw. Tegen de meer verlichte 1830s werden bloedsporten met dieren verboden. Dit stopte niet degenen met een voorliefde voor zulke gruwelijke brillen. Ze gingen gewoon ondergronds om de wet te ontwijken. Stierenvechten was natuurlijk een te opvallende activiteit om illegaal door te gaan. In plaats daarvan werd de bloedsport van keuze hondengevechten, met honden die andere honden in overdekte kuilen sleepten, vaak in de kelders van tavernes.

Buldoggen bleken te traag en ploeteren om veel entertainment te bieden in deze gruwelijke zaken. Zo begon het proces van het kruisen van Bulldoggen met terriërs om vechters te produceren met de kracht van een Bulldog en de animatie en vurige geest van terriërs. Onder de op deze manier gecreëerde rassen was de Bull Terrier.

Het duurde niet lang of de wet haalde het pitgevecht in en ook dit was in Groot-Brittannië verboden. Gelukkig werd de plotseling werkloze Bull Terrier in de mode onder jonge heren van het midden van de 19e eeuw. Fokkers gingen aan de slag om het uiterlijk van het ras te verfijnen en het temperament zoeter te maken, beter om de rol van een gezelschapshond van de bovenkorst te spelen.

“Hinks vond een Bull Terrier een gehavende oude zwerver / en maakte hem een ​​hond voor een herenkind.” Zo gaat een oud stukje doggerel. Het was in de vroege jaren 1860 dat de Engelsman James Hinks een oud vechtras nam, een Bulldog-terriërkruis genaamd de Bull-and-Terrier, en verfijnde en standaardiseerde als de moderne Bull Terrier. Hinks ‘honden waren wit, maar tegen het begin van de 20e eeuw werden gekleurde exemplaren gezien. BT’s kwamen naar de AKC in 1885 en zijn sindsdien Amerikaanse favorieten. Beroemde pestkoppen zijn Willy van generaal George Patton; Rufus, de winnaar van Westminster in 2006; en Bullseye, de doelmascotte.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Bull Terrier hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*