Home » Hondenrassen » Bulldog   Vriendelijk maar moedig, vriendelijk maar waardig, de Bulldog is een dikke, laaghangende, goed gespierde kneuzer waarvan het “zuur” gezicht het universele symbool is van moed en vasthoudendheid. Deze volgzame, loyale metgezellen passen zich goed aan de stad of het land aan.

Over de Bulldog

Je kunt een Bulldog niet verwarren met een ander ras. De losse huid van het hoofd, de gefronste wenkbrauwen, de ingedrukte neus, de kleine oren, de onderkaak met hangende koteletten aan beide kanten en het kenmerkende rollende gangwerk schreeuwen allemaal bijna: “Ik ben een bulldog!” De jas, te zien in een verscheidenheid van kleuren en patronen, is kort, soepel en glanzend. Buldoggen kunnen tot 54 kilo wegen, maar dat belet ze niet om op je schoot op te krullen, of op zijn minst proberen.


Maar vergis je niet van hun gemakkelijke manieren van luiheid – Bulldogs houden van stevige wandelingen en hebben regelmatig matige lichaamsbeweging nodig, samen met een zorgvuldig dieet, om in orde te blijven. De zomermiddagen kunnen het beste in een kamer met airconditioning worden doorgebracht, omdat de korte snuit van een Bulldog voor moeizame ademhaling kan zorgen in warm en vochtig weer.

De Bulldog in het kort

De perfecte Bulldog moet van gemiddelde grootte en gladde vacht zijn; met zwaar, dik, laag gezwollen lichaam, massief kort hoofd, brede schouders en stevige ledematen. Het algemene uiterlijk en de houding moeten wijzen op grote stabiliteit, kracht en kracht. De opstelling moet gelijk en vriendelijk, vastberaden en moedig zijn (niet wreed of agressief), en houding moet vreedzaam en waardig zijn. Deze attributen moeten worden ondersteund door de uitdrukking en het gedrag.

bulldog

Voeding voor de Bulldog

De Bulldog moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit , commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Een all-over borstelen met een zachte borstel voor 10 minuten twee of drie keer per week zal de Bulldog blijven kijken zijn best. Tijdens periodes van zwaarder werpen kan het helpen om eerst een rubberen curryborstel te gebruiken. De rimpels op het gezicht van de Bulldog moeten regelmatig worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat de huid schoon en droog is, omdat voedsel of vocht vast kan komen te zitten en irritatie of infectie kan veroorzaken. Een wattenstaafje gedrenkt in peroxide kan worden gebruikt om de rimpels te reinigen en maïzena kan daarna worden aangebracht om het drogen te bevorderen – hoewel geen van beide bij de ogen mag worden gebruikt. De oren en het gebied onder de staart moeten schoon worden gehouden en de nagels van de hond moeten om de twee weken worden getrimd.

Oefeningen voor de Bulldog

Buldoggen zijn zacht en ontspannen graag naast de voeten van hun eigenaar, maar ze genieten ook af en toe van ravotten en wandelen . Matige lichaamsbeweging helpt de hond bij te blijven trimmen. Zeer warme dagen kunnen echter het beste voor een airconditioner worden doorgebracht, omdat de korte snuit van de Bulldog het ademen bemoeilijkt bij hitte en vochtigheid. Trappen en zwembaden vormen ook grote veiligheidsrisico’s. Buldoggen genieten van waden in zeer ondiep water, maar ze mogen nooit worden toegelaten in water dat meer dan elleboog diep is, tenzij nauwlettend onder toezicht.

Een jonge Bulldog opvoeden

Buldoggen zijn lief, toegewijd en gemakkelijk in de omgang, en ze willen hun eigenaar tevreden stellen. Zoals bij alle rassen, is vroege socialisatie van vitaal belang om de hond een goede start in het leven te geven. Puppytrainingsklassen worden ook sterk aanbevolen en stellen de eigenaar in staat om te leren hoe ongewenst gedrag te bedwingen. Buldoggen zijn dol op kauwen – de meesten zullen hun hele leven van kauwspeelgoed genieten. Ze houden ook van touwtrekken, maar het is belangrijk om de hond op jonge leeftijd te leren om op commando vrij te geven wat er in zijn mond zit. Vanaf het begin moet de jonge Bulldog ook worden geleerd om te accepteren dat mensen voedsel uit zijn kom nemen terwijl hij eet, zodat hij niet de gewoonte ontwikkelt om zijn voedsel te beschermen.

Gezondheid van de Bulldog

Buldoghouders moeten waakzaam zijn om ervoor te zorgen dat hun hond niet oververhit raakt. Een Bulldog mag niet worden achtergelaten in de hete zon zonder toezicht of zonder toegang tot schaduw en water, en natuurlijk mag geen hond in een afgesloten auto worden achtergelaten, zelfs bij mild warm weer. Als een Bulldog te opgewonden is of te hard ademt, zal zijn tong ongewoon ver hangen en een blauwachtige cast hebben in plaats van het normale roze. Onmiddellijk weken met koud water en ijs geven kan helpen om de hond te koelen. De Bulldog Club of America biedt aanvullend gedetailleerd advies over de gezondheid en zorg van Bulldogs.


Geschiedenis van de Bulldog

Historisch bewijs suggereert dat Bulldogs werden gecreëerd in het 13e-eeuwse Engeland, tijdens het bewind van koning John, voor de “sport” van bullbaiting, waarin een ingezette stier tegen een roedel honden vocht terwijl toeschouwers wedden op de uitkomst. De honden die in dit griezelige tijdverdrijf werden gebruikt, de voorouders van de hedendaagse Bulldog, waren woeste bruten met enorme kaken, ongelooflijk dapper en schijnbaar ongevoelig voor pijn.

Een keerpunt in de geschiedenis van Bulldog kwam in 1835, toen Engeland de bloedsport met dieren verbood. Bloedsporten gingen letterlijk ondergronds, terwijl bullbait plaats maakte voor pit-dog-gevechten in kelders. Deze illegale activiteit vereiste snellere, meer geanimeerde honden dan de ploeterende Bulldog uit de vroege 19e eeuw. Gokkers creëerden hun vurige, viervoetige gladiatoren door verschillende terriërs met Bulldogs te kruisen en brachten zo vroege prototypes van de Bull Terrier, Staffordshire Bull Terrier en andere bull-type terriërrassen voort die nog steeds populair zijn.

Met bullbaiting verouderd, werd de Bulldog met uitsterven bedreigd. In reactie daarop begonnen Bulldog-bewonderaars aan het lange proces van het transformeren van het ras van vechter naar metgezel. Ze verfijnden de fysieke contouren om de hond aantrekkelijker te maken, en ze onderdrukten ook de woestheid van de Bulldog en ontdekten het ras als een lief en zacht huisdier dat vooral dol is op kinderen. In 1886 hadden Bulldogliefhebbers aan beide zijden van de Atlantische Oceaan hun werk goed genoeg gedaan om het door de AKC erkende ras te zien.

De Bulldog is al lang het nationale symbool van Engeland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd veel aandacht besteed aan de overeenkomsten tussen de brutale, vasthoudende Bulldog en de brutale, vasthoudende premier Winston Churchill. In Amerika is het ras de mascotte van talloze sportteams, inclusief degenen die Yale University vertegenwoordigen. Yale’s Bulldog-mascotte, Knappe Dan, zou de eerste dierenmascotte in alle sporten zijn. Een andere beroemde Bulldog-voetbalmascotte is Uga, die geniet van de exploits van de University of Georgia Bulldogs vanuit het comfort van een hondenhok met airconditioning aan de zijlijn. De Bulldog dient ook als het rimpelige gezicht van het bedrijf Mack Truck en het US Marine Corps.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Bulldog hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*