Home » Hondenrassen » Cairn Terrier   Cairn Terriers zijn vrolijke, drukke kleine aardhonden die oorspronkelijk zijn gefokt om vossen en andere kleine, harige prooien op het rotsachtige Schotse platteland uit te roeien. Nieuwsgierig en alert, houden Cairns van een plek waar ze kunnen verkennen en graven.

Over de Cairn Terrier

De unieke kwaliteiten van de Cairn, “Cairnishness” genoemd, omvatten een kort, breed hoofd en een vrij bewegend, kortbenig lichaam dat kracht maar geen zwaarte uitstraalt, met een hoogte van ongeveer 10 inch hoog en ongeveer 15 inch lang. De dubbele vacht is hard en draadachtig aan de bovenkant en dons onderaan. Een Cairn presenteert zich als een kleine, ruige, waakzame hond, met hoofd, staart en oren omhoog en ogen stralend van intelligentie.


Een Britse rasvereniging promoot Cairns als het ‘beste kleine vriendje ter wereld’. Cairns zijn klein genoeg voor een lap-top knuffel en stevig genoeg voor een goede ravotten op het gazon. Ze doen het het beste met veel nauw familiecontact. Voor eigenaren die de terrier-kwaliteiten koesteren van gameness, onafhankelijk denken en waarheidsgetrouwe loyaliteit, is geen enkel ander ras geschikt.

De Cairn Terrier in het kort

Die van een actieve, game, winterharde, kleine werkende terriër van de kortbenige klasse; zeer vrij in zijn bewegingen, sterk maar niet zwaar gebouwd, staat goed naar voren op zijn voorpoten, diep in de ribben, goed gekoppeld aan sterke achterhand en presenteert een goed geproportioneerde bouw met een gemiddelde lengte van de rug, met een harde, weersbestendige jas; hoofd korter en breder dan elke andere terriër en goed ingericht met haar dat een algemene foxy-uitdrukking geeft.

cairn terrier

Voeding voor de Cairn Terrier

De Cairn Terrier moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Cairn Terriers zijn over het algemeen gemakkelijk te houden, hoewel wekelijks borstelen en kammen wordt aanbevolen, evenals periodiek met de hand strippen om de textuur van de vacht te behouden. Het hebben van een kam en een zachte slickerborstel bij de hand zal helpen met de verzorgingstaken. Met een nieuwe puppy helpt het samen doorbrengen van tijd in verzorgingssessies om hem of haar te laten wennen aan zijn samenwerking en is een gelegenheid om de band tussen u te ontwikkelen. De nagels moeten regelmatig worden geknipt, omdat te lange nagels de hond ongemak kunnen bezorgen.

Oefeningen voor de Cairn Terrier

Cairns vereisen een matige hoeveelheid lichaamsbeweging en kunnen zich goed aanpassen aan verschillende woonsituaties bij dagelijkse uitstapjes. Ze kunnen overal gedijen, van een Highlands-boerderij tot een stedelijke hoogbouw en zijn uitstekende allround honden. Training voor hondensport biedt een ideale uitlaatklep voor hun energie. Het ras oefent lichaam en geest uit door deel te nemen aan gehoorzaamheid , volgen , hoeden , behendigheid , earthdog-evenementen , coursing-vaardigheidstests en andere activiteiten waar hond en eigenaar samen van kunnen genieten.

Een jonge Cairn Terrier

Cairns zijn erg slim en houden van hun gezin, maar ze kunnen proberen de grenzen van hun eigenaar te testen, dus gehoorzaamheidstraining is noodzakelijk. Hoewel ze snel leren, kan de Cairn altijd het instinct hebben om kleine dieren te graven en te achtervolgen, dus nieuwe eigenaars moeten op dit gedrag zijn voorbereid. Vroege socialisatie en puppytraining worden aanbevolen en helpen ervoor te zorgen dat de hond uitgroeit tot een goed aangepaste, goed gemanierde metgezel.


Gezondheid van de Cairn Terrier

Cairn Terriers zijn over het algemeen gezonde honden en verantwoordelijke fokkers testen hun voorraad op gezondheidsstoornissen en communiceren regelmatig met andere toegewijde fokkers, samenwerkend voor de rasgezondheid en het behoud van de unieke kwaliteiten van het ras.

Aanbevolen gezondheidstests

Oogarts Evaluatie
Cardiaal onderzoek
Patella-evaluatie
GCL DNA-test
PSVA
MVD
Nier Aplasie / Dysplasie

Geschiedenis van de Cairn Terrier

De Cairn is een van de verschillende terriërrassen, sommige nog bestaande, anderen nu uitgestorven, die eeuwenlang de wildreservaten en boerderijen van Schotland patrouilleerden. Het ontrafelen van de geschiedenis van deze rassen is moeilijk omdat ze zoveel jaren bij elkaar werden gegroepeerd als gewoon Schotse terriërs. Pas tegen het einde van de 19e eeuw ontwikkelden fokliefhebbers strikte fokprogramma’s en classificaties voor deze winterharde familie van uitroeiers. De naam Cairn Terrier verscheen pas in 1887 in druk, hoewel de Cairn-type terriër toen al lang bestond. Cairns stonden er vanaf minstens 1600 bekend om te wonen in de West Highlands, met name op het eiland Skye, de geboorteplaats van hun bloedverwant de Skye Terrier.

Er was eens in Schotland een heuvel met stenen die als grens werd gebruikt of om een ​​graf te markeren, een ‘steenhoop’ werd genoemd. Op Highland-wildparken zouden knaagdieren in en onder deze rotshopen leven. De Cairn Terrier, een van de kleinste van de go-to-ground terriërs, werd ontwikkeld om in cairns te graven en de beestjes weg te jagen. Deze gegroepeerde kleine jagers werkten in groepjes ook aan vossen, otters en andere roofdieren. De onafhankelijkheid, moed, taaiheid en alertheid van de Cairn waren eigenschappen die hen goed van pas kwamen wanneer ze alleen in een steenhoop groeven en zoogdieren met scherpe tanden confronteerden.

Aan het begin van de 20e eeuw hadden de Britse terriërliefhebbers de verschillende Schotse aardhonden uitgezocht en begonnen ze Cairn-, Schotse, Skye- en West Highland White-terriërs te fokken als afzonderlijke zuivere rassen. Cairns werden tentoongesteld op Britse hondenshows uit die tijd en de AKC erkende het ras in 1913.

Het publieke profiel van het ras kreeg een enorme boost in 1939, toen een Cairn genaamd Terry werd gekozen om Toto te spelen in MGM’s productie van “The Wizard of Oz”.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Cairn Terrier hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

1 comment

  1. Bij de Cairn Terrier komen relatief vaak huid-, oog- en leveraandoeningen voor. Zo wordt atopie (omgevingsallergie) zeer vaak gezien, en komen de ernstige leveraandoeningen chronische hepatitis en portosystemische shunt zo nu en dan voor. Ook verstoringen in de ontwikkeling of aanleg van de kaak, de heupen en de testikels worden wat vaker gezien bij dit ras.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*