Home » Hondenrassen » Cane Corso   De assertieve en zelfverzekerde Cane Corso is een slimme, trainbare en nobele lager en is een weergaloze beschermer. De afstamming van de Corso gaat terug tot de Romeinse tijd en de naam van het ras vertaalt zich ruwweg uit het Latijn als “bodyguard dog”.

Over de Cane Corso

Op bijna 61 centimeter op de schouder en vaak met een gewicht van meer dan 54 kilo, met een groot hoofd, waakzame uitdrukking en spieren die rimpelen onder hun korte, stijve vacht, zijn Corsi in één oogopslag intimiderende wezens. Hun imposante uiterlijk is hun eerste verdedigingslinie tegen indringers. Zoals een schrijver het uitdrukte: “Een ingetogen uitstraling van coole competentie, het soort gedrag dat u van een professionele bodyguard zou verwachten, is het handelsmerk van het ras.”


Corsi zijn intelligent, loyaal, enthousiast om te behagen, veelzijdig en intens loyaal aan hun mensen, maar zijn ook assertief en eigenzinnig en kunnen uiteindelijk een onbewuste eigenaar bezitten. Zoals bij elke andere grote waakhond, is verantwoord fokken en vroege socialisatie met mensen en andere honden van vitaal belang.

De Cane Corso in het kort

Oude Italiaanse ras middelgrote tot grote Molossus-hond. Stevig, met een sterk skelet. Gespierd en atletisch, beweegt het met aanzienlijk gemak en elegantie. Het is altijd een waakhond geweest en jager van moeilijk wild zoals het everzwijn.

cane corso

Voeding voor de Cane Corso

De Cane Corso moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De jas van de Cane Corso is kort, maar dubbellaags. De ondervacht, die in lengte varieert, afhankelijk van het klimaat waarin de hond leeft, werpt het hele jaar door af, vooral tijdens het seizoen in het voorjaar. Wekelijks borstelen – dagelijks tijdens het schuurseizoen – met een borstel met medium haar, een rubberen verzorgingshandschoen of gereedschap of een hondenhandschoen verwijdert het dode haar voordat het op het meubilair kan vallen, en het helpt vuil te verwijderen en bevordert nieuwe haargroei terwijl goed. Zoals bij alle rassen moeten de nagels regelmatig worden getrimd, omdat te lange nagels pijnlijk kunnen zijn voor de hond en problemen kunnen veroorzaken bij het lopen en rennen.

Oefeningen voor de Cane Corso

Cane Corsos hebben serieuze oefening nodig . Een stevige wandeling – of beter nog, rennen – van ’s morgens minstens een mijl en’ s avonds opnieuw zal hun gezondheid en spiertonus ondersteunen. Ze zijn geweldige metgezellen tijdens lange wandelingen, trektochten of fietstochten. De Cane Corso is gefokt om te werken en is het gelukkigst als hij een baan krijgt. Hij heeft zowel mentale als fysieke stimulatie nodig, anders zal ongewenst gedrag het gevolg zijn. Veel Cane Corso’s concurreren op het gebied van behendigheid , gehoorzaamheid , dokduiken, beschermingssporten en tracking- evenementen.

Een jonge Cane Corso opvoeden

Vroege socialisatie en puppytraining worden aanbevolen voor alle honden, maar voor een ras zo groot en sterk als een Cane Corso, zijn ze een must. Veel Cane Corso’s kunnen dominant en beschermend zijn; socialisatie helpt ervoor te zorgen dat ze uitgroeien tot goed aangepaste, goed gemanierde volwassenen. Gehoorzaamheidstraining voorkomt dat ze de baas worden in het huishouden. Cane Corsos zijn intelligent en enthousiast om te behagen, dus ze zijn over het algemeen gemakkelijk te trainen. Ondanks hun uiterlijk zijn Cane Corso’s hart en reageren ze veel beter op liefde en beloningen dan op harde correcties of trainingsmethoden.


Gezondheid van de Cane Corso

Cane Corsos zijn over het algemeen gezonde honden en verantwoordelijke fokkers screenen hun voorraad op gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie , idiopathische epilepsie, demodex-schurft en ooglidafwijkingen. V Grote en diep bovenlijf rassen zijn vatbaar voor opgeblazen gevoel , een plotselinge, levensbedreigende maag staat. Eigenaren van Cane Corso moeten leren op welke tekens ze moeten letten en wat ze moeten doen als ze zich voordoen. Zoals bij alle rassen, moeten de oren van een Cane Corso regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie en moeten de tanden vaak worden geborsteld met een tandpasta die is ontworpen voor honden.

Aanbevolen gezondheidstest

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Cardiaal onderzoek

Geschiedenis van de Cane Corso

De Cane Corso (KAH-neh-KOR-soh; meervoud: Cani Corsi) behoort tot een subcategorie van werkende rassen genaamd mollosushonden, of mollosers, genoemd naar de Molossi, een oude Griekse stam waarvan men dacht dat hij gigantische, grootbeige beschermer had gefokt honden van het type Mastiff. Op het hoogtepunt van de macht van het Romeinse Rijk, brachten de legioenen die de Griekse eilanden onderdrukten en bezetten mollosers terug naar Italië en fokten ze tot inheemse Italiaanse rassen.

De nakomelingen van deze kruisen waren voorouders van de moderne Corso en zijn grotere familielid, de Napolitaanse Mastiff. De originele Corsi werden gebruikt als veroveringshonden die hun strepen verdienden als ‘pireferi’, onverschrokken honden die vijandelijke linies aanvielen met emmers vlammende olie op hun rug. Er wordt verondersteld dat deze vroege Corsi grotere, zwaardere honden waren dan de slankere versie van vandaag, die beweegt met een katachtige gratie.

Met de ontbinding van het Westerse Rijk in de vijfde eeuw, waren de legioenen van Italië en hun honden zonder werk. Corsi paste zich aan voor civiele taken als jacht op wilde zwijnen, landbouw, veeteelt en het meest beroemde bewaken van boerderijen en kippenhokken. De Corso was eeuwenlang een bekend gezicht op de boerderijen en weiden die over het Italiaanse platteland verspreid lagen. Maar de effecten van voortdurende invasies van het Italiaanse schiereiland en Sicilië, economische en politieke omwentelingen en gemechaniseerde landbouw spanden samen om de Corsopopulatie terug te brengen tot onzeker lage aantallen. Tegen het midden van de 20e eeuw was het ras vrijwel uitgestorven.

Specimens overleefden echter in het achterland van Italië. In de jaren zeventig kwam een ​​groep Italiaanse liefhebbers samen om het ras van hun rustieke voorouders nieuw leven in te blazen. De Society Amorati Cane Corso (Society of Cane Corso Lovers) werd opgericht in 1983, en het volgende decennium werden Corsi tentoongesteld in Europese hondenshows. De eerste Corso-import arriveerde in 1988.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Cane Corso hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*