Home » Hondenrassen » Cardigan Welsh Corgi   De Cardigan Welsh Corgi is een meesterwerk van de kunst van de fokker: elk aspect van zijn make-up is perfect geschikt voor het verplaatsen van vee, en toch is het zo sympathiek en zoetgezicht dat het een geliefde metgezel zou zijn, zelfs als het nooit een dagwerk had gedaan.

Over de Cardigan Welsh Corgi

Lange, laaggeplaatste honden met stevig bot, korte benen en een diepe borst, Cardigan Welsh Corgi zijn krachtige werkers van bedrieglijke snelheid en gratie. Cardis kan overal 13 tot 18 kilo wegen, met vrouwtjes aan de onderkant van de schaal. Ze komen in verschillende vachtkleuren, van rood tot het populaire blue-merle-patroon. De snelste manier om Cardis van hun neven en nichten te onderscheiden, is Pembroke Welsh Corgis , door de achterhand te bekijken: Cardigan Welsh Corgi hebben staarten; Pembrokes niet.


Cardis zijn trainbare, trouwe en waakzame voogden met een “grote hond” blaffen. Goed gesocialiseerde Cardis zijn vooral dol op kinderen en aangenaam met andere huisdieren. Deze atletische, ruige herders houden van het buitenleven en gedijen op mentale stimulatie en lichamelijke activiteit.

De Cardigan Welsh Corgi in het kort

Lage set met matig zwaar bot en diepe borst. Algehele silhouet lang in verhouding tot de hoogte, met als hoogtepunt een lage staart en vosachtige borstel. Algemene indruk – Een knappe, krachtige, kleine hond, in staat tot snelheid en uithoudingsvermogen, intelligent, robuust gebouwd maar niet grof.

Cardigan Welsh Corgi

Voeding voor de Cardigan Welsh Corgi

Van Cardigan Welsh Corgi’s is bekend dat ze heel gemakkelijk te zwaar worden. Zorgvuldige controle van hun gewicht is essentieel. Het is van vitaal belang dat men een hondenvoer van hoge kwaliteit voedt op basis van het activiteitsniveau en de voedingsbehoeften van de Cardigan. Twee kleinere maaltijden per dag in plaats van een grote zorgt voor een beter spijsverteringsproces. Overdrijf bovendien niet het geven van traktaties. Ja, Cardigan Welsh Corgi horen een kaaswrapper vanaf 50 meter – maar dat betekent niet dat je ze een heel stuk geeft. Voel de ribben, en als je ze niet gemakkelijk kunt voelen met je vingertoppen, dan is je hond waarschijnlijk te zwaar.

Uiterlijke verzorging

Een goede poetsbeurt minstens een keer per week moet de vacht van de Cardigan gezond houden en er op zijn best uitzien. Door het haar aan de onderkant van de voeten getrimd te houden, wordt de hoeveelheid vuil die een dier elke dag in huis kan brengen, verminderd. De nagels moeten ook worden bijgesneden. Sommige eigenaren van gezelschapsdieren vinden ten onrechte dat ze hun hond kort moeten knippen voor de zomer. Wanneer de vacht van het Cardigan Welsh Corgi correct is voor het ras, is dit niet nodig. De juiste vacht heeft de essentiële kenmerken om de juiste lichaamstemperatuur te handhaven, zolang de omstandigheden normaal zijn. Er moet echter worden opgemerkt dat een zwarte hond meer warmte op een zonnige dag zal absorberen, en er moet worden gezorgd dat overmatige blootstelling tijdens warm weer wordt vermeden.

Oefeningen voor de Cardigan Welsh Corgi

De Cardigan Welsh Corgi staat bekend als een zeer aanpasbare hond. Als je wilt wandelen en op avontuur wilt gaan, daar zijn ze allemaal voor. Of als u tv wilt kijken en popcorn wilt eten, geen probleem – de Cardigan is er voor u. Cardigan Welsh Corgi gedijen op regelmatige socialisatie, dus wandelen in de buurt is om vele redenen belangrijk. Het biedt plezier voor zowel u als de hond, evenals de broodnodige oefening . Wanneer je Cardigan onverwachts “power runs” door het huis en over de bank begint te doen, is het zijn manier om te zeggen: “Hé mam, ik moet echt wat plezier afbranden – laten we gaan bal spelen!” En ja, de meeste Cardigan Welsh Corgi zijn ‘ball-o-holics’. Gebruik dat in je voordeel. Vergeet niet te springen en trappen te vermijden, wat rugletsel kan veroorzaken.

Een jonge Cardigan Welsh Corgi opvoeden

Het kan niet genoeg worden benadrukt dat vroege en regelmatige socialisatie van het grootste belang is bij het ontwikkelen van een gelukkig, gezond Cardigan. Stel de pup voorzichtig bloot aan een breed scala aan mensen, plaatsen en situaties. Dit proces duurt een leven lang, maar de beloningen van een goed gesocialiseerde hond zijn geweldig. Ga naar trainingslessen en laat alle leden van het gezin meedoen. Tolereer geen ongepast gedrag en aarzel niet om de hulp van een gekwalificeerde trainer of gedragstherapeut te zoeken als er een probleem is dat u niet kunt verhelpen. Een kleine inspanning in het begin zal je belonen met een hond waarvan jij en iedereen die hem ontmoet zal houden.


Gezondheid van de Cardigan Welsh Corgi

De Cardigan is over het algemeen een zeer gezond ras en verantwoordelijke fokkers zullen hun voorraad screenen op gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie , progressieve retinale atrofie (PRA) en degeneratieve myelopathie. En zoals bij elke “lange en lage” hond, moet men op de hoogte zijn van mogelijke rugproblemen. Laat het Cardigan Welsh Corgi niet van het bed of de bank naar beneden springen, en trappen kunnen ook een gevaar vormen. Ga onmiddellijk naar de dierenarts bij het eerste teken van angst of ongemak. Hoe sneller een probleem wordt vastgesteld, hoe sneller het herstel.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Degeneratieve Myelopathie DNA-test
PRA Genetische test of klaring via ouderschap

Geschiedenis van de Cardigan Welsh Corgi

De knappe maar keiharde Cardigan Welsh Corgi is genoemd naar het middeleeuwse koninkrijk Cardiganshire, Wales, en is de oudste van de twee corgi-rassen van de AKC. Ze behoren zelfs tot de oudste van alle Britse rassen. Het woord ‘corgi’, oorspronkelijk ‘kergie’, is oud-Keltisch voor ‘hond’ en historici nemen aan dat oude corgi’s door de Kelten tijdens hun massamigraties naar Groot-Brittannië rond 1200 v.Chr. Door de Kelten werden gebracht naar Wales. We kunnen echter met enige zekerheid zeggen dat corgi’s 1000 jaar geleden in Welshe kuddes reden.

Cardigan Welsh Corgi worden laag bij de grond gebouwd om het beste op de hielen van vee te slaan en te voorkomen dat ze worden geschopt. (Honden die kuddes naar weiden of op de markt drijven in deze hiel-knijpende stijl worden heelers genoemd.) Het aanpasbare Cardigan deed dubbele plicht op lange veeaandrijvingen, waarbij de kudde overdag werd verplaatst en ’s nachts dienst deed als kuddebeschermer. Tijdens de lange geschiedenis van het ras hebben Cardigan Welsh Corgi op verschillende momenten gewerkt als een allround boerderijhond, jachtpartner, familiebeschermer en atleet. Cardigan Welsh Corgi werden lang geassocieerd met Britse crofters (pachtboeren) die afhankelijk waren van hun honden om te helpen een schamele krab uit het weiland te krabben die hen door de kroon was toegestaan.

Cardigan Welsh Corgi en Pembrokes waren ooit vrij inteelt en tot in 1934 werden ze beschouwd als een enkel ras in het Verenigd Koninkrijk. Het eerste paar fokvesten arriveerde in juni 1931 in de Verenigde Staten. De AKC verleende het ras vier jaar later volledige erkenning.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Cardigan Welsh Corgi hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*