Home » Hondenrassen » Catahoula Leopard Dog   De Catahoula Leopard Dog is een veelzijdige werkhond die goed gespierd en krachtig is, maar met een gevoel van behendigheid en uithoudingsvermogen. Ze zijn serieus tijdens het werken en speels thuis.

Over de Catahoula Leopard Dog

De Catahoula Leopard Dog is een medium-lange, kortharige hond, bekend om zijn vele verschillende vacht- en oogkleuren en patronen. Het woord catahoula is van Choctaw-oorsprong en wordt vertaald als ‘heilig meer’. Catahoulas is het enige hondenras dat historisch in de staat Louisiana is ontstaan. Het ras vereist stevige begeleiding en vroege socialisatie, omdat ze onafhankelijk, territoriaal en beschermend kunnen zijn. Om dezelfde redenen staan ​​ze geen mishandeling toe en zullen ze zichzelf verdedigen. Als ze eenmaal hun plaats in het gezin kennen, zijn ze aanhankelijk, loyaal en zachtaardig. Ook wel de Catahoula Hog Dog genoemd, ze worden gebruikt als stamhonden, laurierhonden, boomhonden, waakhonden, waakhonden en natuurlijk als loyale metgezellen.


Voeding voor de Catahoula Leopard Dog

De Catahoula Leopard Dog moet het goed doen op kwalitatief hoogwaardig hondenvoer, of het nu commercieel is vervaardigd of thuis is bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Catahoula Leopard Dog

Uiterlijke verzorging

Afgezien van de reguliere wekelijkse verzorging, houdt het af en toe een bad je Catahoula schoon en ziet hij er op zijn best uit. Verzorging kan een geweldige hechtingservaring zijn voor u en uw hond. De sterke, snelgroeiende nagels van het ras moeten regelmatig worden geknipt met een nagelknipper of slijper om overgroei, splijten en barsten te voorkomen. Oren moeten regelmatig worden gecontroleerd om een ​​opeenhoping van was en puin te voorkomen, wat kan leiden tot infectie. Tanden moeten regelmatig worden geborsteld.

Oefeningen voor de Catahoula Leopard Dog

De Catahoula Leopard Dog heeft ruimte nodig om zijn overvloedige hoeveelheid energie te verbruiken en heeft altijd werk nodig. Hij is niet geschikt voor de stad of als huishond. Zonder de juiste hoeveelheid oefening en aandacht, zal hij beginnen met het graven van gaten en het kauwen van dingen. Opties voor lichaamsbeweging kunnen speeltijd in de achtertuin zijn, bij voorkeur omheind of meerdere keren per dag worden gemaakt voor wandelingen. Buitenactiviteiten zoals zwemmen, wandelen en ballen ophalen of vliegende schijven kunnen ook een goede uitlaatklep zijn voor het uitgeven van energie. Let op: hij is een uitstekende zwemmer! Training voor hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid en rally kan ook een geweldige manier zijn om uw hond te oefenen.

Een jonge Catahoula Leopard Dog opvoeden

Zonder training en mentale stimulatie kan dit ras thuis destructief worden. Vanwege zijn onafhankelijkheid en territoriale instincten is goed gesocialiseerd ook erg belangrijk voor de Catahoula om een ​​zachte en aanhankelijke metgezel in huis te zijn. Hoewel ze werken als een volwassene op de vroege leeftijd van 10 maanden, zijn Catahoulas pas volledig volwassen als ze 2 jaar oud zijn. Daarom is het belangrijk om alle banen en oefeningen leuk te maken om niet op een te vroege leeftijd een burn-out te veroorzaken.

Gezondheid van de Catahoula Leopard Dog

Kwesties zoals heupdysplasie, doofheid en oogproblemen kwamen af ​​en toe voor bij de Catahoula Leopard Dog. Sommige honden kunnen geconfronteerd worden met deze gezondheidsuitdagingen in hun leven, maar de meerderheid van dit ras zijn gezonde honden.

Werken met een verantwoordelijke fokker, die een Catahoula Leopard Dog willen bezitten, kunnen de opleiding krijgen die ze moeten weten over specifieke gezondheidsproblemen binnen het ras. Goede fokkers maken gebruik van genetische tests van hun fokdieren om de kans op ziekte bij hun puppy’s te verminderen.


Geschiedenis van de Catahoula Leopard Dog

In 1539, toen de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernando de Soto in Florida landde en zijn expeditie door de Zuidoost-Verenigde Staten begon, merkten zijn schriftgeleerden op dat er maar één soort huisdier in Noord-Amerika was: de hond van de Indiaan, die eruitzag als een wolf maar blafte als een hond. Deze inheemse honden werden gekruist met de “bloedhonden, mastiffs en windhonden” die werden gebracht door de Spaanse ontdekkingsreizigers. In Noord-Louisiana noemden de indianen deze nieuwe honden “Wolf Dogs”. Toen de Fransen eenmaal met hun honden arriveerden, waren ze opnieuw gekruist, wat resulteerde in de huidige Catahoula Leopard Dog.

Hoe de Catahoula zijn werkinstinct kreeg, is een ander verhaal: de vroege kolonisten van Central Louisiana, met name het Catahoula Lake-gebied, gebruikten deze gekruiste honden om de wilde varkens en koeien te vangen en te vangen die in het gebied welig tierden, en deze praktijk veranderde in een geplande methode voor het beheer van de wilde kuddes. De Catahoula heeft een unieke manier van werken ontwikkeld die hen onderscheidt van andere hoedende en werkende rassen; ze creëren een “hondenhek” rond de kudde, en binnen deze “omheining” wordt de wilde kudde geleid door de meester van de hond. Dit natuurlijke werkende instinct is van het grootste belang voor fokkers van Catahoula Leopard Dog. Ongeacht het uiterlijk moet hij deze werkinstincten hebben om een ​​pure Catahoula te zijn.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Catahoula Leopard Dog hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*