Home » Hondenrassen » Cavalier King Charles Spaniel   De Cavalier King Charles Spaniel draagt ​​zijn connectie met de Britse geschiedenis in de naam van zijn ras. Cavaliers zijn het beste van twee werelden en combineren de zachte attentheid van een klein hondenras met de verve en de atletiek van een sportspaniel.

Over de Cavalier King Charles Spaniel

De all-round schoonheid, vorstelijke gratie en zelfs humeur van de Cavalier markeren hem als een van de edellieden van de dogdom. Een kleine spaniel van niet meer dan 26 centimeter hoog, trekt de Cavalier je aan met zijn gezicht: de zoete, zachte, smeltende uitdrukking afkomstig van grote, ronde ogen is een raskenmerk. Een andere is de zijdeachtige, rijk gekleurde vacht die een van de vier verschillende variëteiten kan zijn.


Cavaliers zijn misschien aristocraten, maar ze dalen graag af van hun koninklijke hoge paard voor een stoeien in de achtertuin of een achtervolging met eekhoorns. Ze kunnen goed opschieten met kinderen en andere honden. Aanpasbare Cavaliers doen het even goed met actieve eigenaars en homebodies – ze kunnen vrolijke atleten zijn of schaamteloze bankaardappelen, afhankelijk van de levensstijl van een eigenaar.

De Cavalier King Charles Spaniel in het kort

De Cavalier King Charles Spaniel is een actieve, sierlijke, goed uitgebalanceerde kleine spaniel, zeer homo en vrij in actie; onverschrokken en sportief van karakter, maar tegelijkertijd zachtaardig en aanhankelijk. Het is dit typische homo-temperament, gecombineerd met echte elegantie en koninklijke uitstraling die van het grootste belang zijn in het ras. Natuurlijk uiterlijk zonder knippen, beeldhouwen of kunstmatige verandering is essentieel voor het rastype.

Cavalier King Charles Spaniel

Voeding voor de Cavalier King Charles Spaniel

De Cavalier moet een hondenvoer van hoge kwaliteit krijgen dat geschikt is voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige Cavaliers zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Als u ervoor kiest om uw hond traktaties te geven, doe dit met mate. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Geef tafelresten spaarzaam of helemaal niet, vooral vermijd gekookte botten en voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond.

Uiterlijke verzorging

De glanzende, zijdeachtige vacht van de Cavalier vereist weinig meer dan regelmatig borstelen en af ​​en toe een bad om hem in mooie staat te houden. Borstelen helpt niet alleen de vacht glanzend en wirwarvrij te houden, maar dient ook als een volledige lichaamsmassage waar de hond van geniet. verzorgingssessies verbeteren de band tussen hond en eigenaar en bieden de mogelijkheid om het hele lichaam van de hond te inspecteren op nieuwe of ongebruikelijke stoten of andere problemen. De oren moeten wekelijks worden gecontroleerd op tekenen van infectie en de nagels moeten ten minste eenmaal per maand worden getrimd, omdat overwoekerde nagels pijn en structurele problemen kunnen veroorzaken.

Oefeningen voor de Cavalier King Charles Spaniel

Hoewel de Cavalier is gefokt om een ​​geliefde schoothond te zijn, stamt hij af van sportieve honden en geniet hij van matige lichaamsbeweging en buitenactiviteiten. Hij gaat graag wandelen met zijn eigenaar en presteert ook goed in een aantal hondensporten, maar hij is net zo blij om de hele dag op de bank te blijven zitten. Cavaliers mogen niet worden losgelaten omdat ze geur- en jachtinstincten behouden, en ze mogen niet komen als ze worden geroepen als ze een interessant pad hebben gevonden om te volgen of een wezen om na te streven. Een omheinde tuin wordt aanbevolen.

Een jonge Cavalier King Charles Spaniel opvoeden

De Cavalier is een lief, zachtaardig en aanhankelijk ras, zeer enthousiast om hun mens te behagen. Ze zijn vriendelijk met vreemden en met andere dieren, en ze kunnen het heel goed doen met kinderen. Ze zijn slim en trainen gemakkelijk, en Cavaliers blinken uit in een aantal hondensporten, waaronder gehoorzaamheid, rally en behendigheid. Met hun zoete karakter maken ze ook fantastische therapiehonden . Zoals bij alle rassen, zullen vroege socialisatie- en puppytrainingslessen de jonge Cavalier helpen om goede manieren te leren en vertrouwd te zijn met een breed scala aan mensen en situaties.


Gezondheid van de Cavalier King Charles Spaniel

Er zijn verschillende gezondheidsproblemen waar Cavaliers vatbaar voor zijn. Deze omvatten bepaalde oogaandoeningen (waaronder retinale problemen en staar), patella-luxatie, heupdysplasie , middenoorinfecties, mitralisklephartaandoeningen en een neurologische aandoening genaamd syringomyelia. Cavaliers kunnen worden gescreend voor al deze omstandigheden, en de meesten leven comfortabel tot op hoge leeftijd. Eigenaars moeten mogelijke gezondheidsproblemen met de fokker van hun hond bespreken. Een verantwoordelijke fokker zal alle potentiële fokdieren op gezondheid testen.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Patella-evaluatie
Cardiaal onderzoek
Oogarts Evaluatie

Geschiedenis van de Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniels waren de provincie van Europese adel uit ten minste Renaissance-tijden. Twee 17e-eeuwse Britse vorsten, de noodlottige koning Charles I en zijn zoon Charles II, waren vooral gewijd aan een zwart en bruin verscheidenheid aan kleine spaniel dat uiteindelijk ter ere van hem werd genoemd. Volgens de beroemde dagboekschrijver uit de tijd van de restauratie, Samuel Pepys, leek Charles II zich meer bezig te houden met het fokken van spaniels dan met het regeren van Groot-Brittannië.

Cavalier King Charles Spaniels bleef een grote favoriet van Britse aristocraten tot in de vroege 19e eeuw. Onder hun hogere korst partizanen van dit tijdperk was de familie Marlborough, die een lijn van rood-en-wit kweekte in Blenheim Palace. Later in de eeuw, in het tijdperk van Victoria, werd het ras gekruist met Aziatisch kleine hondenrassen, waarschijnlijk Pugs en Japanse Chin, en werd wat in Amerika bekend staat als de Engelse Toy Spaniel (of, in het Verenigd Koninkrijk, de King Charles Spaniel) .

Deze kleine spaniels in nieuwe stijl had een koepelvormige schedel en een platter gezicht dan die van Charles ‘tijd. Het duurde niet lang voordat dit type overheerste en het traditionele kleine spaniel van de restauratie was bijna uitgestorven – maar niet vergeten.

Liefhebbers van de jaren twintig vroegen zich af of er nog steeds het oude kleine spaniel bestond dat vereeuwigd was in voorouderportretten die in de statige zalen van Engelse landhuizen hingen. Een rijke Amerikaan genaamd Roswell Eldridge bood Britse fokkers een geldprijs aan die ‘Bleinheim Spaniels van het type Old World’ kon produceren. Het vooruitzicht op prijzengeld bracht fokkers ertoe de oude stijl nieuw leven in te blazen. Deze honden werden Cavalier King Charles Spaniels genoemd. (De naam Cavalier is een knipoog naar de monarchistische partij die de Stuarts steunde tijdens de burgeroorlog die Charles I zijn hoofd kostte.)

Het ras is opmerkelijk vanwege zijn vier verschillende kleurpatronen, die elk op verschillende tijdstippen werden geassocieerd met een bepaalde adellijke familie: Blenheim (kastanje markeringen op een witte achtergrond), Tricolor (zwarte markeringen op een witte achtergrond), zwart en bruin (zwart met geelbruine markeringen) en Ruby (rijk rood).

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Cavalier King Charles Spaniel hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*