Home » Hondenrassen » Centraal-Aziatische Ovcharka   De Centraal-Aziatische Ovcharka is zelfverzekerd, evenwichtig, stil, trots en onafhankelijk. Ze zijn zeer moedig en hebben een hoog werkvermogen, uithoudingsvermogen en een natuurlijk instinct van territorium. Dit ras staat bekend om zijn onverschrokkenheid tegenover grote roofdieren.

Over de Centraal-Aziatische Ovcharka

Centraal-Aziatische Ovcharka’s zijn een natuurlijk beschermend ras dat non-stop naleving vereist voor het leven van de hond. Ze zijn niet voor de eerste keer hondenbezitters. Ze werden gevormd als een ras uit natuurlijke selectie gedurende meer dan vierduizend jaar in een uitgestrekt gebied, dat zich tegenwoordig verspreidt van de Kaspische Zee naar China en van Zuid-Oeral tot Afghanistan.


Voeding voor de Centraal-Aziatische Ovcharka

Je wilt je Centraal-Aziatische Ovcharka een formule geven die tegemoet komt aan zijn unieke spijsverteringsbehoeften gedurende de verschillende fasen van zijn leven. Veel hondenvoerbedrijven hebben rasspecifieke formules voor kleine, middelgrote, grote en extra grote rassen. CCentraal-Aziatische Ovcharka’s zijn een groot-extra-groot ras.

Wat u uw hond geeft, is een individuele keuze, maar werken met uw dierenarts en / of fokker is de beste manier om de frequentie van maaltijden als puppy te bepalen en het beste dieet voor volwassenen om zijn levensduur te vergroten. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Centraal Aziatische Ovcharka hond

Uiterlijke verzorging

De Centraal-Aziatische Ovcharka heeft heel weinig verzorging nodig voor hun goed ontwikkelde ondervacht, maar hun eens per jaar werpen wordt toepasselijk de “pelsstorm” genoemd. Afgezien van intermitterend poetsen, zal het af en toe bad ze schoon houden en er op hun best uitzien. Verzorging kan een geweldige hechtingservaring zijn voor u en uw huisdier. Hun sterke, snelgroeiende nagels moeten regelmatig worden geknipt met een nagelknipper of slijper om overgroei, splijten en barsten te voorkomen. Hun oren moeten regelmatig worden gecontroleerd om een ​​opeenhoping van was en puin te voorkomen die kan leiden tot een infectie. Tanden moeten regelmatig worden geborsteld.

Oefeningen voor de Centraal-Aziatische Ovcharka

Centraal-Aziatische Ovcharka’s doen het het beste met een grote tuin en zijn geschikt voor gezinnen die van dagelijkse wandelingen houden. Voor de veiligheid, omdat ze een intelligent en onafhankelijk ras zijn, moeten ze ingesloten blijven wanneer ze worden uitgeoefend, zoals in een omheinde tuin en aangelijnd wanneer ze worden gelopen. Hoewel het een hond met weinig energie is, moet hij een goed uithoudingsvermogen hebben om te wandelen en wandelen. Sommige fokkers moedigen duurproeven aan.

Een jonge Centraal-Aziatische Ovcharka opvoeden

Uiterst onafhankelijk en intelligent, kan de Centraal-Aziatische Ovcharka moeilijk trainen voor gehoorzaamheid, maar niet onmogelijk. Hoewel ze buiten actief zijn, zijn ze meestal vrij rustig in huis. Potentiële eigenaars moeten er rekening mee houden: het ras is zeer beschermend voor hun familie en eigendommen, dus het kan moeilijk zijn om mensen bij u thuis te brengen.

Gezondheid van de Centraal-Aziatische Ovcharka

Zoals alle rassen kunnen er gezondheidsproblemen zijn. De Centraal-Aziatische Ovcharka heeft minder erfelijke genetische ziekten dan de meerderheid van de door de mens gemaakte rassen, maar vereist nog steeds toestemming voor heupdysplasie om de plaats van natuurlijke selectie in te nemen. Werken met een verantwoordelijke fokker, die een Centraal-Aziatische Ovcharka willen bezitten, kunnen de opleiding krijgen die ze moeten weten over specifieke gezondheidsproblemen binnen het ras. Goede fokkers maken gebruik van genetische tests van hun fokdieren om de kans op ziekte bij hun puppy’s te verminderen.


Geschiedenis van de Centraal-Aziatische Ovcharka

Van de Centraal-Aziatische Ovcharka’s wordt gezegd dat ze de oudste bekende groep honden zijn die tegenwoordig bestaat, die meer dan 5000 jaar oud is volgens artefacten die in inheemse landen zijn gevonden. In tegenstelling tot de meeste rassen tegenwoordig, zijn ze niet door de mens gemaakt of gecreëerd door een specifieke persoon of land. Ze zijn gemaakt door het klimaat en de cultuur van een onbeschaafde tijd die lang is vergeten. Je vindt in CASD’s verschillende soorten rassen, afhankelijk van het terrein, van de bergen van Mongolië tot de woestijnen van de Kara Kum. Hun geschiedenis is samengevoegd met de beschaving van de mens en hun tijdlijn kan worden gevonden door de geschiedenis van de oude zijderoute te volgen.

Om hun verleden te begrijpen, moet je een tijd begrijpen waarin het overleven op een dag tegen extreme klimaten, roofdieren nu uitgestorven, en binnenvallende stammen een doel was dat niet gemakkelijk werd bereikt. Vandaag, je zult nomadische stammen vinden die deze stamboomgroep honden gebruiken om te bewaken wat ze heilig houden: hun familie en hun oude vorm van transport, of het nu kamelen of paarden zijn. Recente geschiedenis heeft deze honden ten onrechte geclassificeerd als traditionele Livestock Guardian-honden. Het zijn territoriale voogden gefokt om mensen en hun bezittingen te bewaken. Ze zoeken de aandacht van de mens, waardoor ze zich eerst verbinden met hun mensen en daarna met de kudde, en ze bewaken alles wat in hun waargenomen territorium wordt geplaatst.

De huidige geschiedenis heeft een scheiding tussen rastypen en nieuwe creaties. De voormalige USSR wordt gecrediteerd met het standaardiseren van het ras in de jaren 1920, maar de recente oprichting van een nieuwe Russische standaardjaren nadat de USSR-regel in hun geboorteland eindigde, heeft geresulteerd in een moderne versie van het ras in Rusland, de Centraal-Aziatische Ovcharka. Deze nieuwe versie heeft ze gescheiden van andere inheemse soorten gevonden in de inheemse landen van Centraal-Azië. We zien nu pas het verschil in grootte, kleur en temperament tussen de inheemse soort en de moderne, Russisch gecultiveerde honden.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Centraal-Aziatische Ovcharka hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*