Home » Hondenrassen » Cesky Terrier   De Cesky Terrier is de nationale hond van Tsjechië, is een slimme en avontuurlijke speelkameraad voor kinderen en een enthousiast wandelmaatje voor de mensen. Ze zijn vasthoudend op het werk, maar een beetje meer relaxed en handelbaar dan de gebruikelijke terriër.

Over de Cesky Terrier

Ceskys zijn gespierde, kortbenige en knappe jagers die niet langer dan 25 centimeter op de schouder staan. De fijne, zijdeachtige vacht is verkrijgbaar in verschillende grijstinten, waaronder een prachtig platina. Golvend gezichtshaar geeft Ceskys een sportieve, continentale uitstraling en de middellange nek geeft een vleugje elegantie aan deze game, ongerepte werkende terriërs.


Hoewel Ceskys net zo vastberaden en prooidreven zijn als elke andere aardhond, zijn ze milder dan een typische terriër. Pas op voor vreemden en beschermers van dierbaren, het zijn goede waakhonden zonder bijzonder blij te zijn. Ze trainen goed en willen het je naar de zin maken. Hier is de vangst: ze zijn een schaars ras, met slechts ongeveer 600 die in Amerika leven. Een geweldige familiehond, als je het geluk hebt om er een te vinden.

De Cesky Terrier in het kort

De Cesky Terrier is ontwikkeld om een ​​goed gespierde, kortbenige en goed gepigmenteerde igh-qunting terriër te zijn die in verpakkingen kan worden verwerkt. De Cesky Terrier heeft natuurlijke oren en een natuurlijke staart. De Cesky is langer dan lang en heeft een bovenlijn die iets hoger uitsteekt over de lendenen en de staart. Het heeft een zachte, lange, zijdeachtige vacht in grijstinten van houtskool tot platina. De juiste vacht wordt geknipt om een ​​slanke indruk te benadrukken. De kenmerken van het ras moeten uniek zijn voor zichzelf met een slank lichaam en sierlijke beweging.

Cesky Terrier

Voeding voor de Cesky Terrier

Uw dierenarts kan u wijzen op een dieet van hoge kwaliteit dat geschikt is voor uw hond. Dit is een ras die houdt van te eten, dus monitoren zijn voedsel inname zorgvuldig . Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet.

Uiterlijke verzorging

In tegenstelling tot het verzorgen van sommige terriërrassen, wordt handstrippen niet aanbevolen voor de vacht van Cesky. In plaats daarvan wordt het lichaam geknipt. U moet een professionele trimmer bezoeken die door uw fokker is verwezen om er zeker van te zijn dat uw hond correct wordt verzorgd. Er zijn zo weinig Cesky’s in de buurt dat het onwaarschijnlijk is dat de meeste trimmers ooit van het ras hebben gehoord. Tussen de verzorgingsbeurten in, omdat de Cesky-jas geen vuil afstoot zoals sommige hardere jassen, heeft hij regelmatig baden nodig. Ze hebben de neiging om veel haar in de oren te laten groeien, en dit moet worden verwijderd tijdens elke verzorging afspraak om een ​​oorontsteking te voorkomen. Oren moeten regelmatig worden schoongemaakt om overtollig was en ander vuil te verwijderen.

Oefeningen voor de Cesky Terrier

De Cesky geniet van dagelijkse oefening in de vorm van wandelingen en speelsessies met zijn eigenaar. Hij moet echter altijd aangelijnd zijn als hij zich niet in een veilig afgesloten ruimte bevindt en zijn tuin moet worden omheind. Het ras heeft een zeer sterke prooi drift, en als hij ziet of ruikt wat hij als prooi waarneemt, kan de Cesky mogelijk niet weerstaan ​​om weg te rennen in achtervolging.


Een jonge Cesky Terrier opvoeden

De Cesky Terrier wordt beschouwd als iets minder koppig en dus gemakkelijker te trainen dan sommige andere terriërrassen. Ze vereisen nog steeds een stevige hand in een kinderhandschoen. Ze worden uitgeschakeld als ze worden geconfronteerd met negatieve of harde trainingsmethoden, dus oefen alleen een positieve, op beloning gebaseerde benadering van training uit. Cesky Terriers zijn buitengewoon intelligent, verstandig en pittig, waardoor ze een goede kandidaat zijn voor trainingen voor hondensporten. Ze hebben echter een zeer hoge prooidrift, die vanaf het begin moet worden onderdrukt.

Gezondheid van de Cesky Terrier

Met een kleine genenpool in de Verenigde Staten doen fokkers hun best om genetische gezondheidsproblemen op te lossen die momenteel in het ras mogelijk zijn. Deze omvatten patella-luxatie (uitglijdende verstikken), hartproblemen, progressieve retinale atrofie en staar. Velen lijden aan een neurologisch probleem dat bekend staat als Scotty Cramp, een ietwat slopende maar niet levensbedreigende aandoening die ervoor zorgt dat uw hond kramp krijgt en zijn beweging beïnvloedt. Uw fokker kan de mogelijke gezondheidsproblemen met u bespreken en u helpen geïnformeerde beslissingen te nemen over de gezondheid van uw hond. U ontvangt een kopie van de certificering van de tests van de ouders van uw hond.

Aanbevolen gezondheidstest

Cardiaal onderzoek
Patella-evaluatie
Dentition examen

Geschiedenis van de Cesky Terrier

Hoewel de Cesky (aka Boheemse Terriër) het enige Tsjechische ras in het AKC Stud Book is, kan de natie die bekend staat als Bohemen, vervolgens Tsjechoslowakije, en ten slotte de Tsjechische Republiek bogen op een lange, voorname geschiedenis van het fokken van honden. De traditie gaat terug tot minstens de 14e eeuw, toen Karel IV, de heilige Romeinse keizer en koning van Bohemen, een grote kennel van internationale faam hield. Maar het is niet de middeleeuwen maar het tijdperk van de Tweede Wereldoorlog waar het Cesky-verhaal begint.

Net als de Dobermann Pinscher en de Boykin-spaniël, is de Cesky (spreek uit als “schaken-kee”, wat Tsjechisch betekent) een ras geboren uit de visie van één persoon. In dit geval was de visionair de Tsjechische fokker, sportman en geneticus Frantisek Horak uit het midden van de 20e eeuw, die opgroeide met jagen in de bossen buiten Praag.

Horak zette een ambitieus fokprogramma op. Zijn ideaal was een hond die naar de grond kon gaan en een rat kon sturen als een echte terriër, maar die ook in roedels als honden aan een groter spel kon werken, terwijl hij thuis net zo zachtaardig en gehoorzaam was als retrievers.

Als de Cesky er ongeveer uitziet als een kruising tussen een Schotse Terrier en een Sealyham Terrier, dan is dat omdat het dat in wezen is. Horak gebruikte jarenlange oordeelkruisen van Scotties en Sealys om de hond van zijn dromen te creëren. (Ten minste één hondenhistoricus suggereert dat Horak op een bepaald moment Dandie Dinmont Terrier en draadhaar teckel in de genetische mix introduceerde.)

Het oude Tsjechische gezegde “Like dog, like master” was zeker van toepassing op Horak. Zoals een verhaal uit 2011 in de AKC Gazette het verwoordde: “Horak volhardde tijdens de Tweede Wereldoorlog en een communistische revolutie met terrier-achtige vastberadenheid om zijn visie op een nieuw
jachtras te creëren.” Ceskys werden voor het eerst geïmporteerd in de Verenigde Staten in de late jaren 1980 en het ras werd in 2011 toegelaten tot de hondenrassen club.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Cesky Terrier hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*