Home » Hondenrassen » Chesapeake Bay Retriever   De Chesapeake Bay Retriever is een weergaloze eendenhond van de Mid-Atlantische oceaan, is een Amerikaans origineel dat de klassieke eigenschappen van een goede retriever belichaamt: loyaal, vrolijk, aanhankelijk en onvermoeibaar. De Chessie is beroemd om zijn waterdichte vacht.

Over de Chesapeake Bay Retriever

Chessies zijn sterke, krachtig gebouwde jachthonden die ergens tussen de 43 en 51 centimeter op de schouder staan. Een man kan tot 45 kilo wegen. Het onderscheidende raskenmerk is een golvende vacht die vettig aanvoelt. Chessies zijn effen gekleurd, chocoladebruin, zegge of deadgrass, met scherpe geel-amberkleurige ogen die de vacht mooi aanvullen.


Schaken zijn emotioneel complexer dan de gebruikelijke jachthond. Schaakstukken gaan trainen, maar ze hebben een eigen geest en kunnen vastberaden hun eigen weg vervolgen. Ze zijn beschermend voor hun mensen en beleefd, maar niet openlijk vriendelijk voor vreemden. Chessies zijn uitstekende waakhonden en zijn veelzijdige atleten. Een goed gesocialiseerde Chessie is een zelfverzekerde metgezel en jachtmaatje van wereldklasse.

De Chesapeake Bay Retriever in het kort

De kenmerken van het ras zijn specifiek geschikt om de Chesapeake gemakkelijk, efficiënt en uithoudingsvermogen te laten functioneren. In het hoofd is de schedel van de Chesapeake breed en rond met een medium stop. De kaken moeten voldoende lang en sterk zijn om grote wildvogels met een gemakkelijke, zachte greep te dragen. De dubbele laag bestaat uit een korte, ruwe, golvende buitenlaag en een dichte, fijne, wollige ondervacht die een overvloed aan natuurlijke olie bevat en is bij uitstek geschikt voor de ijzige ruige weersomstandigheden waarin de Chesapeake vaak werkt.

In het lichaam is de Chesapeake een sterk, goed uitgebalanceerd, krachtig gebouwd dier van gemiddelde grootte en gemiddelde lengte in lichaam en been, diep en breed in borst, de schouders gebouwd met volledige bewegingsvrijheid en zonder neiging tot zwakte in een functie, met name de achterkant.

Chesapeake Bay Retriever

Voeding voor de Chesapeake Bay Retriever

Over het algemeen is hondenvoer van goede kwaliteit prima voor de Chesapeake. Voor bijzonder actieve of energierijke honden kan een formule met ten minste 20 procent eiwit gunstig zijn. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Geef tafelresten spaarzaam of helemaal niet, vooral vermijd gekookte botten en voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond.

Uiterlijke verzorging

Dit is een kortharig ras met een zachte ondervacht en een harde buitenlaag. Ze werpen zich af , en een keer per week goed poetsen houdt het dode haar op je vloer tot een minimum. Kortom, Chessies vereisen niet veel verzorging of baden. Zoals bij alle rassen moeten de nagels regelmatig worden getrimd, omdat te lange nagels ongemak en problemen met lopen en rennen kunnen veroorzaken.

Oefeningen voor de Chesapeake Bay Retriever

Dit is een intelligent, energierijk ras. Ze hebben echt een baan en veel beweging nodig . Wandelen, rennen, jagen en zwemmen zijn wat ze graag doen. Ze blinken uit in alle hondensporten, zoals gehoorzaamheid , volgen en behendigheid , hoewel natuurlijk jacht en veldwerk is waarvoor ze zijn gefokt.

Een jonge Chesapeake Bay Retriever opvoeden

Gehoorzaamheidstraining is een must voor de Chesapeake. Jonge puppy’s moeten beginnen met vroege socialisatie en puppytraining . Deze helpen ervoor te zorgen dat de Chesapeake zal uitgroeien tot een goed aangepaste, goed gemanierde metgezel.


Gezondheid van de Chesapeake Bay Retriever

Heupdysplasie is een zorg bij de meeste honden, inclusief Chesapeakes. Er zijn enkele andere erfelijke ziekten die het ras kunnen beïnvloeden, maar gelukkig zijn er tests die verantwoordelijke fokkers gebruiken om deze te beoordelen en fokdieren te screenen. Het is belangrijk voor fokkers om de gezondheidsinformatie over de vader en moeder te verstrekken aan iedereen die geïnteresseerd is in het verkrijgen van een puppy. Zoals bij alle rassen, moeten de oren van een Chesapeake regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie en moeten de tanden vaak worden geborsteld met een tandpasta die is ontworpen voor honden.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Oogarts Evaluatie
PRA Optigen DNA-test
EIC DNA-test
Degeneratieve Myelopathie DNA-test

Geschiedenis van de Chesapeake Bay Retriever

Rijke eigenaren van eendenclubs die in de 19e eeuw langs beide oevers van de Chesapeake Bay stonden, bepaalden het basistype van de Chesapeake Bay Retriever. Newfoundlands , Irish Water Spaniels en honden van onbepaalde oorsprong behoorden tot de honden waarvan men dacht dat ze in de genetische mix zaten. Tegen de tijd dat de AKC werd opgericht in 1884, was er een bepaald type Chessie vastgesteld. (Kleurrijke regionale rasnamen voor de Chessie van de tijdperken omvatten de Red Chester en de Brown Winchester.)

Om de Chesapeake Bay Retriever te begrijpen, moet je de Chesapeake Bay begrijpen. Voor dit doel zijn er twee belangrijke kenmerken van dit 200-mijl lange estuarium omringd door Maryland en Virginia. Ten eerste, omdat de baai relatief ondiep is, heeft het een lage capaciteit voor het opslaan van warmte; watertemperaturen dalen rond het vriespunt in de vroege winter en blijven daar tot de lente.

Ten tweede bevindt de Chesapeake Bay zich langs de zogenaamde Atlantic Flyway, een vliegroute door eenden en ganzen naar hun winterwoningen. Elk jaar herbergt de baai een derde van alle trekvogels die overwinteren aan de oostkust.

Ouderwetse sporters die dit paradijs voor eendenjagers wilden exploiteren, bouwden een retriever die zeer geschikt was voor het ijskoude water van de baai. De dikke, olieachtige, dubbele laag van de Chessie is zowel isolerend als waterdicht; het stoot vocht af, net zoals de veren van een eend. Zijn brede borst fungeert als een ploeg tegen de ijsschotsen. En krachtige achterhand en grote voeten met zwemvliezen stellen hem in staat onvermoeibaar te zwemmen tegen de harde wind die over de baai zweeft. Ideaal uitgerust om hun primaire functie uit te voeren, is gemeld dat sommige Chessies in staat zijn om 300 eenden op een enkele dag op te halen. Of dit nu waar is of gewoon het opscheppen van jagers aan de open haard, het brengt wel een essentiële waarheid over: de Chessie is een betrouwbare, onvermoeibare retriever.

Gelukkig is de Chessie geen one-trick hond. Deze opmerkzame en gevoelige zielen zijn uitstekende therapiewerkers. Hun robuuste bouw en scherp geurvermogen worden door K-9-handlers zeer gewaardeerd op het gebied van zoek- en reddingswerk en detectie van drugs en bommen. En hun opvallende uiterlijk en atletiek worden met groot voordeel gebruikt in showringen en in verschillende hondensporten.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Chesapeake Bay Retriever hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*