Home » Hondenrassen » Chihuahua   De Chihuahua is een kleine hond met een enorme persoonlijkheid. Deze waakzame en vermakelijke kleine hond is een nationaal symbool van Mexico, behoren tot de oudste rassen van Amerika, met een afkomst die teruggaat tot de oude koninkrijken van de pre-Columbiaanse tijd.

Over de Chihuahua

De Chihuahua is een evenwichtige, sierlijke hond met een terriërachtige houding, die niet meer dan 3 kilo weegt. De afgeronde “appel” kop is een rassenkenmerk. De rechtopstaande oren en volle, stralende ogen zijn acuut expressief. Jassen zijn er in vele kleuren en patronen, en kunnen lang of kort zijn. De variëteiten zijn identiek behalve de vacht.


Chihuahua’s bezitten loyaliteit, charme en een grote hondenhouding. Zelfs kleine honden hebben training nodig, en zonder dit zal deze slimme troep je huishouden regeren als een kleine Napoleon. Chihuahua’s zijn compact en zelfverzekerd en zijn ideale stadsdieren. Ze zijn te klein om met kinderen naar huis te gaan en speciale aandacht moet worden besteed bij koud weer, maar Chihuahua’s zijn aanpasbaar – zolang ze veel quality time krijgen in hun favoriete ronde.

De Chihuahua in het kort

Een gracieus, alert, snel bewegend compact hondje met uitdagende uitdrukking en met terriërachtige kwaliteiten van temperament.

Chihuahua

Voeding voor de Chihuahua

Een hondenvoer van hoge kwaliteit dat geschikt is voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior) heeft alle voedingsstoffen die het ras nodig heeft. Sommige chihuahua’s zijn vatbaar voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Geef tafelresten spaarzaam of helemaal niet, vooral vermijd gekookte botten en voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond.

Uiterlijke verzorging

De twee vachtvariëteiten van de Chihuahua hebben iets andere verzorgingsbehoeften. De gladde vacht Chihuahua heeft slechts af en toe een poetsbeurt nodig en regelmatig baden om er dapper uit te zien, terwijl de langharige variëteit zijn jas minstens één keer per week moet laten borstelen om klitten of matten te voorkomen. Beide soorten moeten hun nagels regelmatig laten knippen. Goede tandheelkundige zorg is noodzakelijk en moet het tandenpoetsen van uw hond omvatten, en de dierenarts kan ook snoepjes aanbevelen die zijn ontworpen als onderdeel van een tandverzorgingsprogramma. Controleer de oren van de Chihuahua regelmatig en verwijder overtollig was of vuil om oorinfecties te voorkomen.

Oefeningen voor de Chihuahua

De Chihuahua houdt van rennen en spelen en kan meestal voldoende bewegen in een zeer kleine ruimte. Gewoon rond draven om hun mensen te volgen, is meestal voldoende oefening voor dit gelukkige ras. Korte, langzame wandelingen houden uw hond in goede conditie en gewicht. Vermijd overmatige inspanning van de Chihuahua. Als je hond hijgt en hard werkt om bij te blijven, is het tijd om hem op te pakken en naar huis te dragen.

Een jonge Chihuahua opvoeden

De Chihuahua is een zeer alert hondje van hoge intelligentie. Hij staat te popelen om zijn mensen te behagen en reageert goed op positieve trainingspraktijken. Chihuahua’s lijken zich terdege bewust van hoe schattig ze zijn en leren hoe ze hun zin krijgen. Vanaf het allereerste begin moet je afdwingen dat je de leiding hebt. Laat uw Chihuahua-puppy nooit iets doen dat onaanvaardbaar is bij een volwassene. Ze kunnen een beetje een ‘terriër’-temperament hebben, dus een stevige maar zachte hand is nodig tijdens de training. Ze kunnen uitblinken in gehoorzaamheidstraining en andere hondensporten.


Gezondheid van de Chihuahua

De meerderheid van Chihuahuas zijn gezonde kleine honden, maar er zijn enkele genetische problemen die het ras kunnen beïnvloeden. Kies uw hond uit een fokker die routinematig genetische gezondheidsonderzoeken uitvoert op alle fokdieren om ervoor te zorgen dat de puppy’s die ze produceren zo genetisch gezond mogelijk zijn. Sommige van de problemen die mogelijk de Chihuahua kunnen beïnvloeden, zijn mogelijke hartproblemen (patent ductus arteriosus, mitralisklepaandoening), oogziekte en patella luxatie (losse knieschijven). Het is ook bekend dat idiopathische epilepsie in het ras voorkomt.

Aanbevolen gezondheidstests

Cardiaal onderzoek
Oogarts Evaluatie
Patella-evaluatie

Geschiedenis van de Chihuahua

Gelijkenissen van Chihuahua-achtige honden versieren de artefacten van verloren beschavingen over de hele wereld. Handelen tussen oude culturen was meer verspreid dan algemeen werd aangenomen, dus het is geen verrassing dat vergelijkbare hondentypes wortel schoten op verafgelegen plaatsen. Hoe het Chihuahua-type voor het eerst bij de volkeren van Mexico kwam, is echter een geheim van de prehistorie. We weten dat toen de Tolteken ongeveer duizend jaar geleden in Mexico heersten, hun keuze voor de Techichi was, een grotere, zwaardere voorouder van de Chi van vandaag.

De Azteken veroverden de Tolteken in de 12e eeuw. Historici noemen de Azteken de Techichi te verfijnen tot een kleinere, lichtere hond. Tegen de tijd dat de Spaanse veroveraars de Azteekse beschaving in de 15e eeuw omver wierpen, was de Techichi zo integraal in de Azteekse cultuur dat het werd beschouwd als een van de legendarische schatten van Montezuma, waarvan ooit werd aangenomen dat het voor altijd verloren was na de verovering van Cortez.

Maar de winterharde kleine honden leefden voort in afgelegen dorpen en in het midden van de 19e eeuw, toen Amerikanen belangstelling voor het ras begonnen te krijgen, vonden ze veel exemplaren in de staat Chihuahua. Dus het was dat deze overlevende van twee verloren beschavingen wereldwijde bekendheid verwierf als de Chihuahua. De eerste AKC-geregistreerde Chihuahua, een kleine jongen genaamd Beppie, werd opgenomen in 1908.

De beroemde bandleider Xavier Cugat deed veel om Chihuahuas in de jaren 40 en 50 populair te maken. Meer recentelijk hebben deze natuurlijke artiesten de show gestolen in ‘Beverly Hills Chihuahua’, ‘Legally Blonde’ en ‘Sex and the City’. Het honkbalteam van de minor league van El Paso, Texas, heet de Chihuahuas.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Chihuahua hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*